Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er en skandale for norsk fotball

Norges fineste gressbane skal graves opp. Det vekker sterke følelser.

FRA NATUR TIL KUNST: I morgen blir det besluttet at Sør Arena bytter ut naturgress til fordel for kunstgress. Omleggingen kommer som en del av den økonomiske pakka Start har blitt enige med kommunen om.
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix .
FRA NATUR TIL KUNST: I morgen blir det besluttet at Sør Arena bytter ut naturgress til fordel for kunstgress. Omleggingen kommer som en del av den økonomiske pakka Start har blitt enige med kommunen om. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix . Vis mer

(Dagbladet): Spillerne i Tippeligaen kåret Sør Arena til Norges fineste gressbane forrige sesong.

Den type undersøkelser betyr lite når Kristiansand kommune, Sparebanken Sør og Start har kommet til enighet om å erstatte naturgresset med kunstgress.

Fædrelandsvennen skriver at Start - som lenge har vært på tannkjøttet økonomisk - håper å spare halvannen million kroner i året på å skifte underlag. Kommunen gir et kunstgresslån på fem millioner kroner, og gir i tillegg en kvart million årlig for at klubben skal drifte Sør Arena som et breddeanlegg.

- Å legge om til kunstgress gir besparelser over tid. Og sammen med at Start selv har fått ned kostnadene dramatisk, så ønsker vi å hjelpe til gjennom dette alternativet, sier kommunens økonomidirektør Terje Fjellvang til lokalavisa.

Spillernes talsmann Espen Hoff sier han har stor forståelse for avgjørelsen, og at det ikke blir noen sportslig nedtur. Lagkamerat Jesper Mathiesen har også forsvart byttet av underlag på Twitter.

Samtidig mener andre at det er en fallitterklæring å legge kunstgress på arenaen som i fjor hadde Norges flotteste gressbane.

- Skandale
- Så blir det kunstgress på Sør Arena. Spar opp kanskje Norges fineste gressbane og gjør om til breddeanlegg. Nei, det er trist, skriver tidligere Start-kaptein Geir Ludvig Fevang på Twitter.

Han mener det er kommunen som har presset gjennom kunstgress, og synes det er unødvendig å lage enda et breddeanlegg.

- Et slikt praktanlegg skal ikke skal være for bredden. Der får du lov å spille hvis du blir god nok.

Lederen i spilleorganisasjonen NISO, Joachim Walltin, har også engasjert seg sterkt i debatten. Han stiller seg tvilende til om den økonomiske besparelsen er så stor som det hevdes - og mistenker at det er kommunen som har presset gjennom avgjørelsen for å slippe til breddeidretten.

- Det er en skandale for norsk fotball, sier han til Dagbladet.

SKANDALE: NISO-leder Joachim Walltin mener det er en skandale for norsk fotball at Sør Arena får kunstgress.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKANDALE: NISO-leder Joachim Walltin mener det er en skandale for norsk fotball at Sør Arena får kunstgress. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- At kunstgress gir mye bedre økonomi ser ut til å være en myte. Her er det fem millioner kroner i engangskostnad, og så må de kanskje skifte det ut hvert tredje år. Det ligger betydelige kostnader i det. Det kan hende man går i pluss på lang sikt av å legge kunstgress, men noen kjempeforskjell er det ikke. 

Flertall foretrekker naturgress
NISO har gjennomført undersøkelser blant toppspillerne i Norge, for å kartlegge holdningene til kunstgress. Ifølge Walltin foretrekker tre av fire naturgress.

- Den dagen flertallet av spillerne i Norge og verden sier at kunstgress er helt OK, er det greit for oss. Men når tre av fire foretrekker naturgress, er det vår jobb å formidle det, sier han.

Walltin frykter Norge er i ferd med å distansere seg fra resten av fotballverden når det gjelder utbredelsen av kunstgress. Han forstår at det gjøres på steder der klimaet gjør det tilnærmet umulig å tilby gode naturgressbaner, men rister på hodet av at det gjøres på steder som Kristiansand.

- Etter at FIFA for en del år tilbake sa at kunstgress var framtida, har det eksplodert i Norge, men på ingen måte i andre land. Det er på tide at vi får en debatt rundt det. Jeg var selv i Kristiansand i november, og banen var helt strøken. Jeg snakket med banemannen, som er et forbilde for andre når det gjelder hva som er mulig å få til med gress. Start har kunnet trene der inntil fem ganger i uka, og han mente det skulle gå fint å la barn og unge få prøve seg litt også.

- Jeg setter et stort spørsmålstegn ved hvorfor vi skal være så utrolig positiv til kunstgress i Norge. Det bør være et alternativ til dårlig gress og breddefotball for yngre. Når fotballederne våre har ambisjoner om å hevde seg med landslag og klubblag i Europa, bør vi trene og spille på samme underlag som dem vi konkurrerer med, sier Walltin.

- Du tror ikke den oppvoksende generasjonen har et ganske annet syn på dette med kunstgress enn hva din generasjon har?

- Det er blitt etablert som en sannhet at det er sånn, men undersøkelsen vår viser at det ikke er kjempestor forskjell blant de yngste kontra de aldre. Det snakkes stadig om at de unge er vant med kunstgress og det kommer til å eksplodere med talenter som et resultat av det, men det er ganske lenge siden kunstgress ble vanlig nå. Og vi har til gode å se suksessen.

Ukritisk
Ikke altfor langt fram i tid kommer også nasjonalarenaen Ullevaal Stadion til å bytte ut naturgress med kunstgress - fotballpresident Ynge Hallén har i hvert fall uttalt at han vil bli svært overrasket om det ikke skjer.

Det mener Walltin er enda et eksempel på at norsk fotball ukritisk omfavner kunstgress.

- Å tro at de største nasjonene ønsker å komme hit, til noe annet enn kvalikkamper, er i beste fall naivt. Det er bare å glemme. England ville for eksempel aldri kommet hit i mai hvis det var kunstgress på Ullevaal, sier Walltin.

- Naturgress like billig
Per Øyvind Erlandsen er daglig leder i Agder Vekst, firmaet som har stått for banevedlikeholdet på Sør Arena. To mann har livnært seg som banemenn, nå står folk i fare for å miste jobben.

Erlandsen er like oppgitt som Joachim Walltin.

TRIST: Tidligere Start-kaptein Geir Ludvig Fevang mener et praktanlegg som Sør Arena ikke skal være for bredden.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
TRIST: Tidligere Start-kaptein Geir Ludvig Fevang mener et praktanlegg som Sør Arena ikke skal være for bredden. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix . Vis mer

- Ja. Det er en skandale, jeg bruker det ordet, at man velger å legge om til den beste gressmatta i landet til kunstgress. Alle forhold ligger til rette for å drifte naturgress på sørlandet, sier han til Dagbladet.

- Jeg ser argumentet i at kunstgress åpner opp for breddeidretten. Men vi har sagt at vi gjerne vil teste ut det samme med naturgresset , jeg har tro på at en gressmatte kan tåle det samme vel så godt. Husk at Start hadde 100 treninger i tillegg til kamper der inne i fjor, det er helt unikt i eliteseriesammenheng. Det handler bare om å drifte det riktig, sier Erlandsen, som legger til at barneidrett gjør minimal skade på matta.

Erlandsen erkjenner at det er tatt store steg i utviklingen av kunstgress, og at en levetid på fem år er realistisk.

Likevel syns han regnestykket som sier at Start vil spare store penger på denne omleggingen, er merkelig.

- Vi har hatt en fast kontrakt på et gitt antall jobboppdrag på Sør Arena, og jeg tror ikke det ville økt selv om man åpnet for mer breddebruk. Vi måtte gjort de samme tingene, vi gjør jo allerede alt for at banen skal være i tipp-topp stand, sier han, og mener det samme gjelder annen bruk som konserter og liknende.

- Sør Arena har dannet et fundament for vår virksomhet, så vi må i verste fall vurdere bemanningsnedskjæringer når vi mister en så stor kontrakt. Det kan medføre nedskjæringer i arbeidsstokken, og det syns jeg er tragisk i en by som Kristiansand. Jeg har forståelse for kunstgress-satsing i Bodø/Glimt og Tromsø, der det er kortere vekstsesong. Men på hele øst- og sørlandet ser jeg ikke de store argumentene, sier Erlandsen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media