Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Birgit Skarstein valgt inn i IPCs utøverråd

- Det er en stor tillitserklæring

Birgit Skarstein er glad for å ha blitt valgt ut som representant for de paralympiske utøverne.

NY UTØVERREPRESENTANT: Birgit Skarstein er valgt inn til IPCs utøverråd de neste fire årene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
NY UTØVERREPRESENTANT: Birgit Skarstein er valgt inn til IPCs utøverråd de neste fire årene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Birgit Skarstein ble lørdag valgt inn til utøverrådet til Den internasjonale paralympiske komité (IPC).

- Det er himla kult. Nå kan vi være med og forandre verden, sier en lattermild Birgit Skarstein til Dagbladet.

Trønderen ler, men spøker ikke.

- Idretten er en sterk samfunnskraft. Den er sterk nok til å endre verden. IOC har flere medlemmer enn FN. IPC er ikke langt bak. Vi kan gjøre noen ordentlige hopp, sier Skarstein.

Ingen valgkamp

Franske Marie Bochet og finske Rudolf Klemetti ble også valgt inn som vinterrepresentanter i IPCs utøverråd.

- For norsk idrett er det svært gledelig at Birgit Skarstein nå inntar en sentral posisjon i internasjonal idrett. Vi er stolte og glade på norsk idrett og Birgits vegne. Her har utøverne gjort et godt valg, sa idrettspresident Tom Tvedt i går.

Skarstein er valgt av utøverne til tross for at hun ikke har drevet noen valgkamp.

- Det er en veldig stor tillitserklæring. Jeg tenkte at folk skulle få stemme som de ville utenat jeg påvirket dem, også har jeg egentlig ikke hatt tida til det heller. Det er veldig hyggelig at de likevel har valgt meg inn, sier hun.

Saken fortsetter under videoen.

SUPERHELTENE: Vi har møtt noen av de virkelige superheltene. Video/redigering: Siv Johanne Seglem Vis mer

- Hadde Birgit i tankene

Den norske kjelkehockeyspilleren Eskil Hagen (47) har vært utøverrepresentant i tolv år, men søndag er hans siste dag.

47-åringen forteller at Kjartan Haugen, leder for den norske utøverkomiteen, kontaktet ham i fjor for å høre om han ville fortsette, men Hagen tenkte at det var på tide at noen andre tok den jobben.

- Da hadde både Kjartan og jeg Birgit i tankene. Litt fordi hun passer ganske bra til en sånn rolle. Hun har jo litt politisk erfaring, hun er uredd og tør å åpne kjeften, sier Hagen til Dagbladet.

Flere perspektiver

Skarstein konkurrerer i både roing og langrennspigging. Hagen tror det er en fordel at hun kan bruke begge perspektiver.

- Hun ser ting fra perspektivet som sommer- og vinteridrettsutøver. Hun kan sammenlikne Rio og Pyeongchang. Hun kan se forskjellen, sier Hagen.

Skarstein påpeker at folk kunne ha tenkt at hun er for involvert i sommeridrett, men selv tror hun det bare er til hjelp.

- Å ha de erfaringene fra to forskjellige miljøer, årstider og landslag, gjør jo at jeg har med meg enda flere perspektiver som gjør meg godt rusta til å håndtere mange synspunkter internt i politikken der, sier Skarstein.

Saken fortsetter under bildet.

SLUTTER SØNDAG: Eskil Hagen er utøverrepresentant fram til søndag. Da tar Birgit Skarstein over. Foto: Geir Owe Fredheim / Norges Idrettsforbund.
SLUTTER SØNDAG: Eskil Hagen er utøverrepresentant fram til søndag. Da tar Birgit Skarstein over. Foto: Geir Owe Fredheim / Norges Idrettsforbund. Vis mer

Vil spre idretten

Skarstein, som ikke utelukker at den idrettspolitiske karrieren kan komme til å overleve idrettskarrieren, har allerede noen kampsaker.

Først og fremst vil hun spre idretten enda mer.

- Jeg vil legge til rette for så gode og fine Paralympics som mulig, og ikke minst et Paralympics hvor man får spredt den paralympiske idé og idrett til så mange nasjoner som mulig. Å vise hva paralympiske utøvere er i stand til å gjøre og å bygge bru mellom den olympiske og paralympiske verdenen, sier trønderen.

- Positivt for Norge

Birgit Skarstein skal i utgangspunktet representere alle utøvere fra alle nasjoner, men Eskil Hagen tror det er utelukkende positivt for Norge at en nordmann blir utøverrepresentant.

- Hun må ha på en større hatt, men det gir også Norge noe å spille på hvis det er noe spesifikt i Norge som man vil ta opp. Vi er et lite land, kanskje litt utpå kanten, så hvis det er noe vi ville fremme eller få litt gehør for, så er hun et flott talerør, sier Hagen.

47-åringen føler ikke at han trenger å gi Skarstein noen råd.

- Hun trenger bare å være seg selv. Hun er en norsk dame med norske verdier i bånn, og da er det ikke vanskelig å gjøre en god jobb, sier Hagen.

Skarstein tror også de norske verdiene kan hjelpe idretten.

- I Norge har vi en del gode verdier å ha med oss som fellesskap og likeverd, som jeg kan ta med meg inn i det internasjonale samfunnet, sier Skarstein.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!