- Det er en større utfordring enn vi tror

Norway Cup og Dagbladet tar et oppgjør mot nettmobbing.

BEKYMRET: Frode Kyvåg er bekymret over utviklingen nettmobbing har hatt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEKYMRET: Frode Kyvåg er bekymret over utviklingen nettmobbing har hatt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

  Følg @dagbladet.no på Instagram og få de siste oppdateringene fra Norway Cup!

(Dagbladet): I sommer vil Dagbladet i samarbeid med Norway cup dele ut «Antitrollprisen», hvor ditt lag kan vinne 20.000 kroner.

Mobbing, både på nett og i dagliglivet, er et stort samfunnsproblem. Unge mennesker har valgt å avslutte sitt eget liv fordi de ikke greier å leve med denne type mobbing.

Svært ofte skjer denne mobbingen på sosiale medier, uten at familie, venner, nærmiljø, skole eller idrettslag vet noe som helst.

Hvordan bli kvitt problemet? Norway Cup og Dagbladet ønsker å slåss mot dette samfunnsproblemet. Vi går sammen om en pris som har til hensikt å rette søkelyset mot - og fokus på - mobbing og nettmobbing.

Har du en venn som blir mobbet? Kjenner du noen som mobbes via sosiale medier?

Hvordan jobber du for å forhindre digital mobbing? Og hva mener du/dere skal til for å bli kvitt dette livsfarlige problemet?

Send inn ditt bidrag Alle lag som deltar i Norway Cup oppfordres til å levere et bidrag. Dette kan være kort eller langt, men på minst 2500 tegn.

Antitrollhistorien din kan sendes til nettadressen antitrollet@gmail.com

Fristen er mandag 27. juli 2015. Vinnerlaget vil bli offentliggjort under sommerens Norway Cup.

Vinnerlaget vil få 20.000 kroner fra Norway Cup og Dagbladet.

Her kan du lese mer om prisen.

Bekymret Mr. Norway Cup, Frode Kyvåg, er en av de som står bak Antitrollprisen. Han mener det er på tide at vi setter fokus på nettmobbing.

- I alle år har jeg reist rundt i det ganske land og holdt foredrag om Norway Cup, og truffet ledere og foreldre. Tidligere var det rare spørsmål rundt turneringen og spillet, nå er det mer bekymringer, sier Kyvåg.

Han mener man må fokusere på verdiplattformen til Norway Cup, og hvordan alle skal forholde seg til hverandre, fellesskapet og empati.

- Nå må vi forebygge og sette fokus, og si at vi ikke godtar nettmobbing, sier han.

Utfordring Det er barn og unge som skal levere bidrag til Antitrollprisen, noe Kyvåg mener er en god idé.

- Vi undervurderer ofte barna, de kan jo alt om dette. Det er fantasirike, unge barn som kommer med gode ideer, og jeg tror det kommer til å være en suksess.

- Vi voksne vil kalle nettmobbing et problem, men det er en utfordring som er større enn vi tror.

Tips oss!

Dagbladet er medarrangør for Norway Cup, og ønsker derfor tips og innspill.

Vil du at vi skal skrive om nettopp ditt lag under Norway Cup?

Send en tipsmail til norwaycup@dagbladet.no.

Kyvåg er selv far til to jenter på 14 år, og er derfor ekstra opptatt av å bekjempe nettmobbing.

- Jeg ser jo daglig den utviklingen som har ligget her. Det starter også mye tidligere blant barna enn vi først trodde, så det er viktig at jo tidligere man starter å sette det i fokus, jo bedre.

- Snakk med barna Willy Tore Mørch er spesialist i barnepsykologi, og tror Antitrollprisen kan bidra i kampen mot mobbing.

- Ifølge barnekonvensjonen skal barns synspunkter komme fram, og barna skal høres. Derfor er det fint at barna får komme med sine ideer her, sier Mørch til Dagbladet.

Han tror det blir spennende å se hva slags ideer barna kommer med. Samtidig forteller han at det er viktig at foreldre og andre voksne tar ansvar.

- Man må snakke med barna helt fra begynnelsen, og opplyse om farene ved sosiale medier. Vi ser at det er et problem med nettmobbing, og da må det tas ansvar. For eksempel at man har en avtale med barna om hvordan de skal få kunnskap om, og hvordan de bruker sosiale medier.

Skape en kultur Når det nå er unge fotballspillere som skal bidra i kampen mot nettmobbing, mener Mørch at fotballklubbene må komme på banen.

- Jeg ser for meg at fotballklubbene også kan bidra, ved å snakke med barna om at mobbing skjer, og at det er ulovlig. Mobbeproblematikken må komme på dagsorden, forteller han.

Blant annet kan fotballklubbene sørge for at barna snakker med hverandre om mobbing, ha mobbefri sone og snakke positivt om hverandre.

- Det må skapes en kultur i fotballklubbene mot mobbing, sier Mørch.

TA ANSVAR: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener man må ta ansvar, og sette mobbing på dagsorden. Foto: Linus Meyer
TA ANSVAR: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener man må ta ansvar, og sette mobbing på dagsorden. Foto: Linus Meyer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer