VRAKET:  Anders Jacobsen. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
VRAKET: Anders Jacobsen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Det er en vond beskjed å få. Et ordentlig slag i midtgulvet

Jacobsen vraket.

FALUN (Dagbladet): Som Dagbladet skrev rett etter midnatt, er Anders Jacobsen vraket til morgendagens storbakkerenn i Falun. Laget består av Anders Fannemel, Anders Bardal, Rune Velta og Johann Forfang.

På en pressekonferanse klokka 10 kom begrunnelsen for uttaket.

- Vi bestemte oss etter trening i går. Det var lett å se. Johann klarte å få ut potensialet sitt. Jacobsen var ikke i nærheten, dessverre, svarte Stöckl Dagbladet.

Tok seg fem minutter - Han kan gjøre noe veldig spesielt av og til. Men problemet er at han ikke klarer å hoppe på konstant høyt nivå, sa treneren.

- Var han skuffet?

- Ja, han tok seg fem minutter alene. Men etterpå spiste han middag med laget.

Johan Remen Evensen, som selv var del av landslaget og mange jevne uttak, sier til NRK at det er en tung beskjed å få for Jacobsen.

- Det er en vond beskjed å få. Det er et ordenlig slag i midtgulvet.

Jacobsen har hatt en tøff sesong. Seieren i Nyttårshopprennet er det store høydepunktet. Etterpå fikk han en utladning, fortalte han i en samtale med Dagbladet tirsdag kveld - rett før Stöckl presenterte laget i lukket rom.

Nå vet han ikke hva han skal gjøre neste sesong.

- Aldri sikker - Er du sikker på at du tar et år til?

Treningsomgangene i Falun var over i går kveld. Jacobsen hadde et lengstehopp på 123,5 meter, og nok en gang var han ikke akkurat stjerna i bakken.

FÅR HOPPE: Anders Fannemel (fra venstre), Anders Bardal, Rune Velta og Johann André Forfang representerer Norge i den store bakken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR HOPPE: Anders Fannemel (fra venstre), Anders Bardal, Rune Velta og Johann André Forfang representerer Norge i den store bakken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Så kom spørsmålet fra Dagbladet. Og Jacobsen svarte:

- Nei, du kan aldri være sikker. Jeg kommer til å sette meg ned og evaluere sesongen grundig. Så får vi se hva som skjer, sier han.

Fikk en rus Jacobsens utgangspunkt er enkelt: Han er ikke skihopper bare for å fylle resultatlistene. Han vil prege resultatlistene, helst herje dem.

Dette har han gjort en eneste gang denne sesongen: 1. januar, i Nyttårshopprennet.

- Det var som en rus for meg. Etterpå fikk jeg en utladning, avslører han.

Dette er lett å lese av resultatene. I normalbakkerennet i VM kom han på 19. plass. Også ellers har han mange plasseringer med et tosifret tall.

- Det er riktig at jeg ikke ønsker å være listefyll. Sånn det er i dag, er jeg i øvre del av listefyllet, analyserer han med et smil.

- Jeg klarer ikke å frigjøre meg når jeg hopper.

Røk korsbåndet Jacobsen er vanligvis forbannet når det går dårlig. Han blir svart rundt øynene, svarer kort - og vil helst bare forsvinne med tankene sine.

Sammenlagt i verdenscupen ligger han på 16. plass. Dette er et nivå han helst ikke vil identifisere seg med.

Problemene startet etter fallet i Planica for to år siden. Korsbåndet røk. Kampen for å komme tilbake var desperat.

En siste gang ville han bevise overfor seg selv at han kunne knuse verdenseliten. Det skjedde, på den første dagen inn i det nye året.

Og så kom utladningen.

Motto - Det eneste som er sikkert, er at ingenting er sikkert.

Det er mottoet Jacobsen lever etter nå. Og slik Dagbladet forstår det, handler det om å få noen positive opplevelser på tampen av sesongen. Han må føle at han er på stigende kurs, ikke at han stamper rundt i sirup. Hvis ikke kan det være over.

I dag er det kvalifisering i den store bakken i Falun. I morgen er det VM-renn. Rune Velta vant i normalbakken lørdag.

- Vi feiret med en øl i baren på hotellet, forteller Jacobsen. I sekundene etter seieren var han nesten like glad som Velta selv.

- Vi har trent mye sammen. Det var vel unt, sier han.

Det er i alle fall noe å glede seg over i Falun. Men vrakingen kan være begynnelsen på slutten.