Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det er er gode grunner til at stjernene holder seg for munnen

Trenden brer om seg.

(Dagbladet): I går kunne du se det i kampen mellom Barcelona og PSG, da Luis Enrique hadde noen beskjeder å formidle til Javier Mascherano ute ved sidelinja etter Leo Messis utlikning:

Begge to holdt seg for munnen for å maskere ordene, som om det sitter leppelesere, eller rettere sagt munnavlesere, og følger med på hver eneste ytring.

Nylig så vi også Leo Messi og Cristiano Ronaldo dele en trivelig prat i privatkampen mellom landene deres, begge to med en hånd foran gapet.

Paranoide? Sannheten er at den økende trenden har en god forklaring.

Brasilianerne i VM Spanske og italienske medier har brukt munnavlesere lenge, og senest i sommerens VM innførte Brasil-sjef Luis Scolari «hånd over munnen» som fast praksis i troppen etter å ha blitt avslørt av lokal tv.

- Vi har ikke arbeidsro på banen, lenger. De lager klovneshow av dette, sa Scolari ifølge BBC, og spillerne fulgte opp.

- Det er ikke en ordre fra treneren, men vi vet hvordan situasjonen er, så vi holder oss for munnen. Noen ganger kommer det tøffe og stygge ord, noe som er normalt. Men visse tv-programmer gjør masse ut av det, sa reservemålvakt Jefferson.

I Brasil har munnavlesning i årevis vært en del av fotballdekningen på TV. Ifølge BBC har for eksempel «Fantastico», det mest sette søndagsprogrammet i landet, i flere år benyttet døve tenåringer til å finne ut hva spillerne sier ute på banen.

- Vi har snakket om dette, og passer på at ingen blir avslørt. Dette er innviklet, og vi er nødt til å være på vakt. Det er alltid et kamera som følger med på oss, sier midtbanespiller Bernard.

Sky hyret munnavleser Samme utvikling har skjedd i Tyskland. Der har Sky engasjert munnavleseren Julia Probst, som jobber med Bundesliga-rundene og avslører dialog ute på banen når det er ønskelig - og mulig.

- Jeg må kunne se leppene til den som snakker, veldig tydelig, og det kan ikke være forstyrrelser på grun av lyset og slike ting, sier Probst i et intervju med Die Welt.

Sky på sin side har slått fast at de ikke vil bruke materiale som ikke er hundre prosent verifisert, eller som kan brukes til å skade enkeltspillere. Julia Probst har også sine egne prinsipper.

- I eksempelvis en rasismesak vil jeg hjelpe DFB (det tyske fotballforbundet), men folk der hjemme trenger ikke å vite absolutt alt. Spillerne må også ha en viss beskyttelse, sier hun.

Fenomenet er ikke nytt i Tyskland, heller, der eksempelvis RTL i 2008 engasjerte munnavlesere for å avdekke hvilke av landslagsspillerne som faktisk kunne nasjonalsangen.

PS! Youtube-gjengen «Bad Lip Reading» har lest på leppene til NFL-stjernene og gjort sine egne versjoner av hva som blir sagt - resultatet er ganske morsomt.