VARMT: NRK-kommentator Jann Post tok en løpetur i VM-byen Doha, og det vil han ikke gjøre igjen. Video med tillatelse fra Jann Post Vis mer

Friidretts-VM i Doha:

- Det er et sjokk for kroppen

NRK-kommentator Jann Post overrasket over høy luftfuktighet i Doha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Til fredag er det endelig klart for VM i friidrett med stjerner som Ingebrigtsen-brødrene og Karsten Warholm. Mesterskapet arrangeres som kjent i Doha i Qatar, og det har blitt stilt mange spørsmål ved nettopp det.

Det er en rekke regler og normer som utøverne må følge når de oppholder seg i Qatar. Det gjelder for eksempel at de helst skal dekke til skuldrer og knær når de befinner seg på offentlig sted.

Men også varmen kan skape stor trøbbel for enkelte utøvere. For utøvere som Ingebrigtsen-brødrene og Karsten Warholm skal det i utgangspunktet ikke skape noen store problemer, med tanke på at de løper på stadion med nedkjølingsanlegg.

- Som ei badstue

Men for maratonløpere og kappgangutøvere kan det skape trøbbel med en høy luftfuktighet som det er i Doha. NRKs kommentator i friidrett, Jann Post, forteller til Dagbladet at varmen er ekstrem.

- Det føles som man møter en vegg av fuktig luft. Det er rett og slett som å være i ei badstue, sier Post, som har prøvd å jogge i sjokkvarmen.

På hans Instagram-story opplyser han blant annet om at det var 32 grader i dag morges, men at det føles som 43 grader på grunn av luftfuktigheten. Det er med andre ord ikke et optimalt klima å løpe i.

- Det er et sjokk for kroppen. Svetten siler og jeg blir mye fortere andpusten her enn jeg blir hjemme, sier han.

- Ekstrem påkjenning

Weldu Negash Gebretsadik og Håvard Haukenes skal løpe henholdsvis maraton og kappgang i Doha. De er de norske utøverne som blir rammet av varmen.

<strong>I DOHA:</strong> NRK-kommentator Jann Post. Foto: Jann Post / Instagram
I DOHA: NRK-kommentator Jann Post. Foto: Jann Post / Instagram Vis mer

Disse øvelsene vil foregå langs en motorvei med store lyskastere på siden. Dette skal foregå seint på kvelden for å få temperaturen noe ned for utøverne.

- Jeg er spent på om det er forsvarlig. På det mest fuktige er varmen en ekstrem påkjenning. De har gitt ut signaler om de skal kjøre på med øvelsene eller ikke, men det er fuktigheten som avgjør det, opplyser Post, og fortsetter:

- Fuktigheten er mye verre enn selve temperaturen her, og det virker ikke som det er lavere fuktighet på natta. Jeg hadde ikke gledet meg til å løpe her, men utøverne er nok godt forberedt.

Aircondition på stadion

Heldigvis for utøverne som ikke løper kappgang eller maraton, så vil resten av øvelsene foregå inne på stadion. Der har de et nedkjølingsanlegg som spyr ut kald luft.

Post var på arenaen, som heter Khalifa International Stadium, og han sier at det er stor forskjell på å være inne på stadion i forhold til å være utendørs.

- Lufta var en helt annen på stadion. Det skal gå veldig bra for utøverne. Det var noe helt annet å være på stadion, sier NRK-kommentatoren.

Likevel kommer han med en liten advarsel til utøvere som Warholm og Ingebrigtsen-brødrene.

- De må være oppmerksomme på at i starten er det ikke like nedkjølt, som under oppvarming. Så da må de få i seg nok drikke og nok næring. Jeg er ikke særlig bekymret over temperaturen på stadion, men det kan slite på utøverne som skal løpe flere øvelser, sier Post.

Den norske leiren skal ha besøkt stadion i dag og sjekket forholdene. Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund Erlend Slokvik opplyser til Dagbladet at temperaturen inne på stadion skal ligge på rundt 26 grader.

Utenfor koker det.

- Det har vært 40 grader på det meste, men det føles litt kjøligere ut nå, fortalte Slokvik til Dagbladet tirsdag.

Maraton for kvinner skal gå av stabelen allerede første dag, på fredag. Første kappgangøvelse er på lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer