FAVORITT UTE: Henrik Ingebrigtsen bidro til å sende tsjekkiske Jakub Holusa (t.v.) ut av EM. Det omtaler han selv som en gedigen overraskelse. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
FAVORITT UTE: Henrik Ingebrigtsen bidro til å sende tsjekkiske Jakub Holusa (t.v.) ut av EM. Det omtaler han selv som en gedigen overraskelse. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpixVis mer

Ingebrigtsen-brødrene kan ta gull, sølv og bronse:

- Det er et stort sjokk. Han var en av de aller største favorittene

Brødrene Ingebrigtsen de tre største favorittene til EM-gull på 1500 meter.

BERLIN (Dagbladet): I steikende varme på Olympiastadion i Berlin gikk både Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen videre til finale på 1500 meter i friidretts-EM.

Enkelte bookmakere har brødrene som de tre største favorittene til EM-gullet. Det er trolig historisk på en enkeltøvelse i et EM. Alle rangerer Filip Ingebrigtsen som den store gullfavoritten, med Jakob og Henrik på plassene bak.

- Da tenker jeg at det er hyggelig at de inkluderer meg, sier Henrik Ingebrigtsen til Dagbladet og flirer.

- Hva vil du si om sjansen for alle Ingebrigtsen-gutta på pallen?

- Alle må ha dagen, samtidig som noen andre må få det tungt. Skal jeg tippe, så vil jeg si 20 prosent sjanse for at alle tar medalje, sier Henrik Ingebrigtsen.

Han fortsetter:

- Det er større sannsynlighet enn å få sekser på terningen. Det hender jo at det skjer også, sier Henrik.

Tsjekkiske Jakub Holusa var en av de heteste gullkandidatene før EM, men røk ut i semifinalen på sensasjonelt vis i duell med Henrik Ingebrigtsen.

- Det var et stort sjokk. Han var en av de aller største favorittene. Det er en kjempeskrell, sier eldstebror Ingebrigtsen til Dagbladet.

SE FALLET: Filip Ingebrigtsen ble revet ned i et fall halvannen runde før mål. Video med tillatelse fra NRK Vis mer Vis mer

Muligheter

Lillebror Jakob hadde full kontroll i sitt heat. Han lå lenge bak i feltet, før han satte på turboen da alt skulle avgjøres. Han tok 2.-plassen og brukte ifølge seg selv lite krefter.

Han analyserer en Ingebrigtsen-trippel på pallen slik:

- I prosent er det veldig, veldig liten sjanse for at alle kommer på pallen. Alt kan skje i en finale. Det viser fallet til Filip. Alle kan falle. Da kan alt skje, sier Jakob til Dagbladet.

Fall

Mest drama i dag var det derimot rundt gullfavoritt Filip. Han falt i heat to og måtte yte maksimalt for å gå videre. Han fikk også et kutt på høyre legg. Ifølge lege Ove Talsnes var det snakk om fem sting.

- Fall har skjedd før. Det er en del av gamet. Jeg følte jeg hadde kontroll på det som skjedde rundt meg, men man kan ikke styre alt, sier Filip Ingebrigtsen til Dagbladet.

Ingebrigtsen forklarer at han i fallet slo foten inn i noe, en høyttaler eller liknende som lå ved banen.

- Det var flaks at jeg falt såpass langt fra mål at jeg kunne hente dem inn igjen, fortsetter 25-åringen.

På spørsmål om han fortsatt er gullfavoritt, svarer han et kort og konsist «ja». Det samme mener samtlige av de utenlandske gullkandidatene som Dagbladet har vært i kontakt med.

Nå skal han teste foten, men foreløpig er både Ingebrigtsen og pappa og trener Gjert positive til at det skal løpes i selve finalen på fredag.

- Det var helt inn til beinet, så vi måtte få bekreftet at det ikke var noe brudd der. Han skal jogge litt nå, så får vi se, sier Gjert Ingebrigtsen.

Frykter 5000-meter

Før selve løpet var beskjeden klar:

- De skulle holde seg unna trøbbel. Han prøver å løpe rolig, men løper så fort at han likevel kommer opp i dem. Jeg trodde han hadde skjønt at han ikke måtte ligge inne ved lista. Så ligger han der igjen, sier treneren og rister på hodet.

Pappa og trener Ingebrigtsen, som ikke så fallet til Filip, innrømmer likevel at det kan være at 5000 meteren ryker.

- Filip er veldig rolig; der er han helt ulik sitt opphav. 1500-meterfinalen er grei, men jeg er mer usikker på 5000-meterfinalen. Vi kan risikere at han ikke løper den, men vi må se de neste dagene, sier Gjert Ingebrigtsen.

Finalen på 1500 meter er fredag kveld.