Tour de Ski

- Det er fint at hun har tro på meg, men ...

Alle peker på alle når favorittstempelet skal deles ut i Tour de Ski.

TROR IKKE PÅ DETTE SLUTTBILDET: Den svenske stjerna Stina Nilsson tror ikke på at hun er blitt god nok til å ende på sammenlagtpallen i Tour de Ski. Her står hun øverst etter sprinten i Kuusamo i november. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander/REUTERS/ NTB Scanpix
TROR IKKE PÅ DETTE SLUTTBILDET: Den svenske stjerna Stina Nilsson tror ikke på at hun er blitt god nok til å ende på sammenlagtpallen i Tour de Ski. Her står hun øverst etter sprinten i Kuusamo i november. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander/REUTERS/ NTB ScanpixVis mer

VAL MÜSTAIR (Dagbladet): - Heidi, Krista, Charlotte. Ingvild nummer fire, svarer Ingvild Flugstad Østberg når Dagbladet ber henne sette opp sluttpallen i årets Tour de Ski.

Det er ikke uvanlig at damene snakker seg selv ned i forkant av både mesterskap, renn og tourer, og årets Tour de Ski er skiller seg ikke nevneverdig fra det vanlige.

- Jeg tror Ingvild og Stina også vil ha noe å si der, ler Charlotte Kalla når Dagbladet forteller hva Østberg har tippet.

Takker for tilliten

Og Stina, Nilsson i denne sammenhengen, nevnes også av Østberg når hun utvider pall-lista med sammenlagtkandidater.

- Jeg mener Heidi (Weng, red.anm.) er den aller største. Så blir det spennende å se hva Charlotte kan gjøre, Stina kan gå bra sammenlagt her. Krista (Pärmakoski) blir nok bra, Jessica (Diggins) blir spennende. Hun kan variere litt mye, kanskje, og så blir det spennende å se hva resten av de norske kan gjøre også, sier Flugstad Østberg til Dagbladet.

Stina Nilsson bare ler av seg selv som sammenlagtutfordrer.

- Det tror jeg virkelig ikke, men det er veldig fint at hun har tro på meg. Så langt fram ser jeg ikke, jeg tar morgendagen først, og så tar jeg dag for dag etter det, gliser Nilsson overfor Dagbladet.

Norske favoritter

For alle som kan krype og gå i langrennssirkuset peker på Ingvild selv når pallplassene skal fordeles på spekulasjon.

- Ser vi på damesiden er det to norske og en finsk løper som er de store favorittene til pallplassene. Så er det mer åpent bak der, og der kan flere av de svenske damene være med om det går bra, sier Sveriges landslagssjef Rikard Grip.

- Jeg mener jo ikke det, men jeg har lyst til å være med og kjempe i toppen, så det er jo greit. Jeg skjønner at folk mener det, svarer Ingvild på eget favorittstempel.

- Hvorfor skjønner du det når du ikke mener det selv?

- Det er jo utifra hva jeg gjorde i touren i fjor, og at jeg har vært stabilt bra i år også. Jeg har kanskje tatt nye steg i år, men så mener jeg helt klart at det er noen som er enda større favoritter. Alt stemte liksom i fjor, og da går det bra.

- Alt har stemt siden i fjor også?

- Ja, det er sant det, men det er usannsynlig at det skal gå så bra som i fjor. Jeg kan jo håpe.

Fokuserer på følelse

Det største spørsmålstegnet er kanskje Charlotte Kalla, som konkurrere for første gang i verdenscupen siden hun stoppet opp i premiéren med hjerteflimmer.

Siden da har hun gått to renn, skandinavisk cup på Lillehammer, og vunnet begge.

- Jeg tror det kommer til å bli veldig vanskelig å vinne. Det er så mange gode damer med i touren i år, så jeg tror jeg skal fokusere på å få en god følelse og gjøre en god prestasjon, sier Kalla til Dagbladet.

Det er ni år siden Kalla vant Tour de Ski, og uten Bjørgen og Johaug på startstreken er det en gyllen mulighet til å gjenta den bedriften i år.

Kalla vegrer seg for å drømme for mye om sluttresultatet.

- Nei, jeg skal ikke spekulere for mye nå, for jeg vet at det viktigste for meg er å få til en bra følelse, sier Kalla.

Nøkkelen til suksess

Ingvild Flugstad Østberg, derimot, kan tillate seg å drømme om å være med hele veien opp Alpe Cermis. Hun ledet touren fram til siste etappe i fjor, men karret seg inn til andreplass.

Bak den ubestridte klatredronninga Therese Johaug.

- Jeg tror nøkkelen er å ha jevnt bra dager, og så må du ha en eller to som er veldig bra. Du har ikke råd til å ha én dårlig dag, det er de andre i toppen for gode til, sier Østberg om årets tour.

Og tipper altså seg selv på fjerdeplass.

  • Tour de Ski starter med sprint for både damer og herrer, lørdag fra klokka 12.