FOR MANGE BOM: Emil Hegle Svendsen var oppe i teten, men mislyktes på standplass. Etter løpet forsvant han uten å snakke med noen, før han til slutt satte ord på skuffelsen.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FOR MANGE BOM: Emil Hegle Svendsen var oppe i teten, men mislyktes på standplass. Etter løpet forsvant han uten å snakke med noen, før han til slutt satte ord på skuffelsen. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Det er flaut å bli slått av en svenske

Ferry tok gullet da Emil Hegle og Ole Einar skjøt seg bort.

||| WHISTLER/OSLO (Dagbladet): Sverige er i ferd med å levere et OL i drømmeklassen - i kveld fikk de sitt andre gull da Björn Ferry gikk et suverent løp og vant jaktstarten i Whistler.

Ferry gikk ut som nummer åtte, 1,12 bak ledende Vincent Jay, men etter tre strake feilfrie skytinger sto det bare mellom ham og forhåndsledende Vincent Jay på siste stående. Begge bommet ett skudd, men svensken var helt utilnærmelig ut av stadion.

Ferry stormet avgårde, viste franskmannen ryggen, og lot seg aldri stoppe på vei mot gullet.

For nordmennene ble jaktstarten en nedtur.

Emil Hegle Svendsen gikk ut som nummer to, men etter fire bom endte Svendsen på en skuffende åttendeplass.

Drittløp
Nordmannen forsvant vekk fra målområdet, og da han til slutt kom for å møte pressen uttrykte han skuffelsen slik:

- Det er veldig bra av ham det, men det er flaut å bli slått av en svenske. Og artig for ham.

- Unner du ham å endelig ta et gull?

- Alle som er gode nok til å ta gull fortjener det, sier Hegle Svendsen.

Og oppsummerer sin egen innsats på denne måten:

- Ræva. Et drittløp.

- Etter sprinten sa du «jaktstarten er min!»?

- Ja... det stemte jo bra. Jeg måtte gå meg en tur og få løpet litt ut av hodet. Jeg var ikke med da jeg skulle. Ikke fokusert nok, rett og slett, sier nordmannen.

ENDELIG: Björn Ferry har aldri lyktes i OL, men i dag gikk det endelig veien for svenskenes frittalende skiskytterstjerne.Foto: SCANPIX
ENDELIG: Björn Ferry har aldri lyktes i OL, men i dag gikk det endelig veien for svenskenes frittalende skiskytterstjerne.Foto: SCANPIX Vis mer

- Følte du deg litt for trygg på at det skulle gå veien?

- Jeg var veldig bevisst på å ikke ta det på forskudd, og at jeg måtte jobbe hele veien. Det var kanskje lett å tro det (at han tok det på forskudd), men det var ikke tilfelle, sier Emil Hegle Svendsen.

Spesiell start for svensken
Det gjorde gjerne Björn Ferry.

- Det er stort. Det er virkelig sånn. Man må ha noen mål for å kunne nå dem. Man tenker det er barnslig når folk sier sånn at «de ikke skjønner hva som har skjedd» etter å ha vunnet, men det er jo sånn. Jeg er helt forvirret, sier en nesten forbauset Ferry til SVT etter blomsterseremonien.

- Jeg tror ikke at jeg ikke er i toppform, men jeg hadde jo kanonski i dag. Det er vanskelig å forklare, alt må jo stemme.

- Hvordan føltes det å komme som ledende inn på siste skyting?

- Siste skyting var herlig. Det var et langsiktig mål å kjenne glede etter å ha skutt tre feilfri, og sånn føltes det på siste. Så skjøt jeg en bom, men det gjorde ikke noe. Det er herlig, sier Ferry.

Svensken fikk en spesiell start på rennet, da starterne gikk på akkurat samme blemme som de gjorde under jentenes jaktstart.

Ferry reagerte da både Jean Philippe Le Guellec og Jeremy Teela gikk ut mange sekunder for tidlig, og gestikulerte irritert til mannen som passet på hans startspor.

Men det fikk ikke ødelegge i dag.

Sliten Ole Einar på siste
For de norske håpene ble skytingen for dårlig.

Ole Einar Bjørndalen gikk et fantastisk løp fram mot siste skyting, men to bom på siste stående ble for kostbart for skiskytterkongen, som var tydelig sliten etter å ha tatt inn så mye til da.

FOR SLITEN: Ole Einar Bjørndalen avanserte kraftig før siste skyting, men da ble det for tungt.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FOR SLITEN: Ole Einar Bjørndalen avanserte kraftig før siste skyting, men da ble det for tungt. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Jeg var veldig offensiv, men det var tungt i sporet i dag. Jeg fikk ingenting gratis, og var for sliten til å konsentrere meg ordentlig på siste skyting, sier Bjørndalen til NRK etter sjuendeplassen.

- Jeg bommet jo på første og traff de tre neste, så skyter jeg bom på siste. Det er fryktelig surt når du ser det, men jeg gjorde et hederlig forsøk i dag, sier han når han ser sin siste skyting i reprise.

Bjørndalen unner Björn Ferry seieren.

- Han skyter godt, og går godt på ski. Han fortjente å vinne, han har hatt mange gode løp tidligere. Det er fint at det var han som vant i dag, sier han.

- Nå er det bare å spise nok og sove og forberede seg godt til neste løp, sier Bjørndalen.

Sumann tok sølvet
Emil Hegle Svendsen gikk ut som nummer to, men fire bom totalt holder ikke til OL-medalje i Vancouver.

Bjørndalen var til slutt 51,4 bak Björn Ferry, mens Hegle Svendsen tok plassen bak, 52 sekunder bak svensken.

Christoph Sumann gikk også et klasseløp fra tolvteplass til sølv, mens Vincent Jay sikret seg bronsen.

Halvard Hanevold gikk inn til 17. plass, mens Lars Berger klatret fra 46. til 23. plass.

- Jeg kan hvertfall reise herfra med et godt løp i beina. Jeg fikk til god skiskyting, og det er det som er artig. Jeg gikk godt på ski og skjøt bra, sier Berger til NRK etter at han traff med 18 av 20 skudd.