Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er flinke folk på sirkus også, det er ikke idrett for det

Svensk TV-profil fnyser av sjakk-kritikken fra Norge.

IDRETT?: Debatten om hvorvidt sjakk er idrett eller ei ser aldri ut til å ta slutt. Uavhengig av svaret, er de fleste enige om at det Magnus Carlsen for tida gjør i India er en stor prestasjon. Foto: Paul Truong
IDRETT?: Debatten om hvorvidt sjakk er idrett eller ei ser aldri ut til å ta slutt. Uavhengig av svaret, er de fleste enige om at det Magnus Carlsen for tida gjør i India er en stor prestasjon. Foto: Paul Truong Vis mer

Sjakkstudio kl. 10.30: Åttende VM-parti mellom Carlsen og Anand

(Dagbladet): - Joda, første spørsmål på Zlatan-pressekonferansen fra Norge: Hva synes du om Magnus Carlsen. Nordmennene har det faen meg tungt nå. Sjakk?! skrev TV4s profilerte Patrick EkwallTwitter i forrige uke.

Foranledningen var at de svenske fotballjournalistene hadde fått med seg sjakkfeberen i nabolandet, og raljerte litt med den. Da selv Zlatan Ibrahimovic måtte forholde seg til sirkuset, rant det litt over for svenskene.

Reaksjonene lot ikke vente på seg fra denne siden av grensen.

Patrick Ekwall sier til Dagbladet at han har fått en lang rekke sinte meldinger fra nordmenn på krigsstien.

- Jeg har fått en hel del tweets fra sinte nordmenn, men det har roet seg nå. Mange påpeker at det snart kommer et vinter-OL, og mener jeg kommer til å ti stille da. Klassisk lillebrorkompleks, fastslår Ekwall, som også har diskutert temaet på sin blogg hos fotbollskanalen.se.

Like lite idrett som Monopol I kveld møter Sverige Portugal til returkamp i VM-playoffen, med 0-1-nederlaget i Lisboa som utgangspunkt.

Sverige har med andre ord fortsatt alle muligheter til å nå verdensmesterskapet i fotball - noe Ekwall ikke har lagt skjul på i sine meningsutvekslinger med nordmenn.

- Jeg har ingenting mot sjakk, det er et trivelig selskapsspill. Men det er det. Jeg syns ikke sjakk kan betraktes som idrett, like lite som poker, bridge, Monopol eller Memory, sier Ekwall.

- Så er jo dette virkelig dyktige spillere, men det finnes folk på sirkus som er dyktige også, det behøver ikke være idrett for det, sier den erfarne journalisten, som svarer Dagbladet i en e-post på den hektiske kampdagen.

Magnus Carlsen har allerede blitt sammenliknet med Zlatan i diverse medier i Norge, og også navn som Messi, Mozart, Beckham og Bieber.

- Jeg synes det er bra at man verner om sine egne helter og er stolte av dem. I den sammenhengen er Norge i verdensklasse, er TV 4-profilens korte kommentar til akkurat det.

Kun på grunn av Carlsen - Jeg liker sjakk. Det er gøy å spille sjakk. Det er ikke ofte jeg spiller, jeg spilte mer da jeg var yngre. Det er ikke noe jeg følger med på. Jeg vet at de som spiller sjakk tenker framover, det er veldig smarte mennesker. Hva skal jeg si? svarte Zlatan Ibrahimovic diplomatisk da han fikk spørsmålet forrige uke.

Sveriges høyest rankede sjakkspiller Evgenij Agrest uttalte til Dagbladet at også han er overrasket over den massive dekningen i norsk presse.

- Nesten ingen i Sverige ser på sjakk som sport og interessen er ikke så stor her. Jeg er faktisk litt overrasket over at dere i Norge følger Carlsen så tett. At svensk presse ler av Carlsen-hysteriet er ikke noe å bry seg om. For sjakksporten er det viktig, sa Agrest.

Patrick Ekwall har en enkel forklaring på hvorfor Norge nå er rammet av sjakkfeberen:

- Det svaret er veldig enkelt, det er fordi Norge har en av verdens beste spillere, ellers hadde interessen vært som den er i Sverige, sier han, og trekker fram svenskenes Carolina Klüft som eksempel.


- Her syntes vi sjukamp var det beste som fantes under et friidretts-VM da Carolina Klüft konkurrerte, nå er det ikke én jævel som bryr seg om det. Det er samme effekt, mener han.

Magnus Carlsen og Vishy Anand møtes til det åttende VM-partiet kl. 10.30 i dag. Sverige møter Portugal til avgjørende VM-playoff i fotball kl. 20.45.

KOSER SEG MED NORSK SJAKKFEBER: Patrick Ekwall.
KOSER SEG MED NORSK SJAKKFEBER: Patrick Ekwall. Vis mer