MIDTPUNKTET: Alle ville ha en bit av Lionel Messi etter maktdemonstasjonen mot Arsenal. I dag mottar den lille argentineren en unison - og velfortjent -  hyllest verden over. Foto:  AFP PHOTO/JOSEP LAGO
MIDTPUNKTET: Alle ville ha en bit av Lionel Messi etter maktdemonstasjonen mot Arsenal. I dag mottar den lille argentineren en unison - og velfortjent - hyllest verden over. Foto: AFP PHOTO/JOSEP LAGOVis mer

- Det er følsomt for mange, men jeg tror han overgår Maradona

Messi får norske eksperter til å klype seg i armen.

||| (Dagbladet): Barcelona-trener Pep Guardiaola har gått tom for superlativer, Arsene Wenger kaller ham verdens beste med distanse til røkla mens klubbpresidenten bruker betegnelsen «et utrolig geni».

I en alder av 22 er det meste allerede sagt og skrevet om Lionel Messi, som i går lekte inn fire majestetiske scoringer i en kvartfinale i Champions League.

Dagbladet har likevel tatt en ringerund til norske eksperter om den argentinske trollmannen. For hva er det som imponerer aller mest? Er det noe han kan bli enda bedre på, og er det mulig å dyrke fram en slik individualist i Norge? For ikke å nevne den evinnelige diskusjonen: Har han passert idolet og den levende legenden Diego Maradona?

Dan Eggen, tidligere Spania-proff
- Hva syntes du om Messi i går?

- Jeg har aldri sett noe liknende. Dette er vel følsomt for mange, men jeg tror han overgår Maradona. Maradona gjorde også noen slike ting, men forsvant lenge. Og når man er så markant som Messi er nå, teller det mye mer enn for 20 år siden. Fotballen vokser, det er bedre tempo og teknikk. På en måte blir det feil å sette dem opp mot hverandre. Det kan hende Maradona kunne gjort det samme i dag. Han gjorde noen gode VM, var i Barcelona, Napoli og Sevilla, men de var ikke i nærheten av å være så gode lag som Barcelona er nå.

- Hva imponerer deg mest med Messi?

- Når man snakker om atletiske spillere, ser man ikke for seg en som ham, som er liten og ser halvrund ut. Men det er ikke mange som har så lavt tyngdepunkt og slik balanse. Teknisk er det også vanskelig å forestille seg noe bedre. Han har hundre prosent kontroll på ballen uansett fart. Og det er små finter hele tiden, det er umulig å se hva som skjer om et tidels eller hundredels sekund.

- Messi brenner noen sjanser, men han har egenskapene til en toppscorer også. Se på det første målet i går, der han smeller til mellom flere motspillere uten stor fart. Rooney kan også gjøre sånt, kanskje, men det er ikke mange.

- Er det noe han kan bli bedre på?

- Akkurat nå skal vi vel kanskje være forsiktige med å si noe om hva Messi eller Barcelona kan bli bedre på. Kanskje vi kan si noe mer om det etter VM i sommer. Tenker man «drillosk» kunne han sikkert vært mer rettvendt og gått enda mer i lengderetningen og utfordret. Men det handler også om hvilke tidspunkt i en kamp det er mulig å hvile og holde ballen i laget.

- Kan Norge produsere en Messi?

- Ja, jeg tror egentlig det. Men det ligger jo noe genetisk her, som gjør at sørlandene har større sjanse for å fostre akkurat en slik type. Her er vi mer typisk atletiske, to meter høye og med brede skuldre. Men du har jo norske spillere med annen bakgrunn. For eksempel har Fellah i Vålerenga litt den typen fysikk. Men så er også sjansene hundre ganger større fra land som er hundre ganger større enn oss.

Kjetil Rekdal, AaFK-trener
- Hva synes du om Messi i går?

- Han har noe unikt over seg jeg ikke har sett så mye av tidligere. Det som imponerer mest er at han er konstant god, og nesten aldri spiller dårlige kamper. Det er alltid en målgivende eller en scoring. I tillegg er han nesten aldri skadet, selv om han blir forsøkt taklet hele tida. Balansen er ekstremt god, han er hurtig og smidig og kommer seg unna taklinger når han må. Det er vanskelig å ikke la seg imponere.

- Selv for deg?

- He-he, det er bare tull at jeg er vanskelig å imponere.

- Er det noe han kan bli bedre på?

HAR GJORT NOE MESSI IKKE HAR GJORT: Diego Maradona første nærmest på egenhånd Argentina til VM-triumf i 1986, og her snurrer han rundt med svimle engelskmenn.  Messi har så langt ikke vært i nærheten av å dominere like mye på landslaget som sitt idol - men det kommer et sluttspill til sommeren...  AFP PHOTO
HAR GJORT NOE MESSI IKKE HAR GJORT: Diego Maradona første nærmest på egenhånd Argentina til VM-triumf i 1986, og her snurrer han rundt med svimle engelskmenn. Messi har så langt ikke vært i nærheten av å dominere like mye på landslaget som sitt idol - men det kommer et sluttspill til sommeren... AFP PHOTO Vis mer

- Selvfølgelig er det et eller annet, men det er ikke lett å påpeke når du ikke jobber med ham daglig. Han virker umulig å stoppe én mot én, og så er han fryktelig treffsikker. Alle som møter Barcelona er veldig klar over ham, men likevel er det så vanskelig å stoppe ham.

- Kan Norge produsere en Messi?

- I teorien er det mulig, men det handler om hvordan ting legges til rette med treningsmiljø og trenere. Og hvor skulle det miljøet vært i yngre dager? I Norge får du ikke konkurrere skikkelig før du er 13, allerede der er det en gigantisk brems. Så handler det om fotballkulturen her også, hvor vi er opptatt av system og ikke ekstremt gode på å dyrke enkeltindivider i et lag. Messi flyttet fra Argentina som ganske liten for at han skulle bli god, det er blitt lagt ned en ganske stor arbeidsinnsats for å få ham dit han er. Han var en liten tass som måtte få veksthjelp, men både han og foreldrene hadde stor vilje.

Nils Johan Semb, toppfotballsjef
- Hva synes du om Messi i går?

- Hva skal jeg si, han er bortimot komplett. Messi har en fantastisk spilleoppfatning og spilleforståelse. Når du kombinerer det med et ekstremt ferdighetsregister og avslutninger av ypperste merke blir det enormt. Han minner meg om en håndballspiller med en haug trickskudd fra vingen - harde skudd, chipper, utsida, innsida. Han er komplett.

- Er det noe han kan bli bedre på?

- Han kan sikkert bli enda bedre på det han allerede er fantastisk på. På grunn av høyden blir han aldri noen rå hodespiller, men han har bra teknikk der også. Det jeg synes er herlig å se er at en del av stjernene som har kommet opp har så sterke holdninger også. Det er ingen nykker og knallhard jobbing for laget. Både Messi og Rooney er sånn. Det er et utrolig sterkt signal til alle talenter og folk som jobber med fotball. Når verdens beste spillere kan opptre sånn for laget må det være slutt på nykkene.

- Kan Norge produsere en Messi?

- Jeg synes i hvert fall vi kan ha en drøm å få fram verdensstjerner i Norge også. Når de får fram Zlatan i Sverige, kan vi greide det her. Forutsetningene i Norge blir bedre og bedre. I anleggssektoren har det vært en enorm utvikling, og treningsmengden er økt betraktelig etter hvert som fotballen er blitt en helårsidrett. Men det skjer jo ofte at verdensstjernene ikke kommer fra de enkleste kårene, men at de har gått «the hard way». Det er det ikke så mye av i Norge. Vi har ingen som minner om Messi i stilen her til lands.

Jan Åge Fjørtoft, Viasat-programleder og tidligere utenlandsproff:
- Hva synes du om Messi i går?

TOK MED BALLEN HJEM: Etter fire scoringer var Lionel Messi framme hos dommeren og hentet matchballen etter kampslutt. Foto: AFP PHOTO/JOSEP LAGO
TOK MED BALLEN HJEM: Etter fire scoringer var Lionel Messi framme hos dommeren og hentet matchballen etter kampslutt. Foto: AFP PHOTO/JOSEP LAGO Vis mer

- Man sliter med å finne de rette ordene, det norske språket mangler ord som kan beskrive han. Jeg og min Arsenal-sønn diskuterte Messi i dag morges, og vi var enige at det er helt utrolig at du kan være så mye bedre enn de andre i en lagsport. Det er som Michael Jordan, men Messi må være enda bedre fordi spillerne beskyttes bedre med reglene i basketball.

- Er det noe han kan bli bedre på?

- Alle kan bli bedre, men det er ikke så lett å si til en spiller som scorer 40 i år, 40 i fjor og fire mot Arsenal i går at han skal bli bedre. Han skal være god den fotballeksperten som sier hva Messi skal bli bedre på. Han er 22 år, og kan spille i fire VM. Jeg tror vi må tilbake, hvis vi sammenlikner på alder og dominans, til Maradona og Pele. Vi kan ta sånne store ord i vår munn.

- Kan Norge produsere en Messi?

- Det er ingenting i veien for at vi skaper spillere som er gode teknisk. Det har vi alle forutsetninger for med de anleggene vi har. Men Messi kommer fra land med svært mange fotballspillere. Da blir den prosentvise sjansen høyere. Vi kan sammenlikne Messi med Puskas, Pelé, Best, Cruyff, og selvsagt Maradona. Nå sitter de store fotballnasjonene og lurer på om en Messi dukker opp.

YNDLINGEN: Lionel Messi hylles av Barcelona-supporterne etter den ene av de fire fulltrefferne. Foto: REUTERS/Albert Gea
YNDLINGEN: Lionel Messi hylles av Barcelona-supporterne etter den ene av de fire fulltrefferne. Foto: REUTERS/Albert Gea Vis mer