Det er for dumt at en 15-åring er i ferd med å bli et problem

Store deler av det kongelige norske fotballfolk forlanger nærmest at Martin Ødegaard skal spille for Norge.

FIKK IKKE SPILLE: Martin Ødegaard ble sittende på benken i samtlige 90 minutter mot Malta i går. Det skapte reaksjoner hos mange. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FIKK IKKE SPILLE: Martin Ødegaard ble sittende på benken i samtlige 90 minutter mot Malta i går. Det skapte reaksjoner hos mange. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TA' QALI (Dagbladet): Først kom Jone Samuelsen inn for Per Ciljan Skjelbred til en begynnende storm på sosiale medier. Da Håvard Nielsen fikk plassen til Joshua King og Harmeet Singh erstattet Alexander Tettey, tiltok det til orkans styrke.

HVORFOR DET? Helt ærlig, mener jeg. Hva var det Martin Ødegaard kunne tilføre laget og kampen som Mats Møller Dæhli og Joshua King ikke allerede hadde gitt oss?

Sist jeg sjekket var jo 15-åringen med som en joker, en som kanskje kunne bruke de lette og kjappe beina sine til å løse opp en knute eller to, om alt gikk i stå mot gruppas svakeste lag. Men det gjorde ikke det, det gikk ikke i stå, vi hadde allerede avgjort og vunnet kampen da spillerbyttene kom.

Så hvorfor skulle ikke da en av de beste spillerne i årets tippeliga, Jone Samuelsen, få noen minutter?

HVA GALT GJORDE Per-Mathias Høgmo da han ga Håvard Nielsen de minuttene han fikk? Han er en målscorer fra nivå to i Tyskland, alle dager et mye tøffere sted å være enn Tippeligaen. Og hva med Harmeet Singh, en av Moldes beste og viktigste spillere på vei til det suverene seriegullet - er det virkelig noen som mener at han ikke fortjente de få minuttene Høgmo ga ham?

Fordi vi har en 15-åring hele folket elsker?

JEG MENER IKKE det. Jeg synes det er greit Høgmo gjorde som han gjorde. OG at det var smart. Det er nemlig mye god læring i det også. Og Martin Ødegaard, i all sin lettbeinte og tekniske kreativitet og sjarm, trenger litt av det også. Å kjenne på en skuffelse eller to, bli litt forbanna fordi han ikke slapp til med en gang, og erfare hva det vil si å være en av gutta på det øverste nivå. Der ingenting går av seg selv.

For det er ikke så lenge før han reiser fra Drammen for å prøve seg på nye nivåer, og der ute vil han bli en av mange som kjemper om det samme beinet.

Da vil han ikke lenger bare være yndlingen Martin Ødegaard, han som ønskes alt vel og klappes på ryggen selv av de spillerne han henviser til benken.

PARADOKSET I DENNE godt eskalerende duellen mellom folkets krav og Høgmos faglige reservasjon, er at landslagstreneren er nødt til å gi gutten spilletid. Gjør han ikke det er det jo ikke noe poeng at han er i A-troppen. Da vil han ha mye bedre av å starte U21-kampene og få de internasjonale referansene han sårt trenger på nivået under det tøffeste.

Og kan hende det er det som skjer i nærmeste framtid, at Per-Mathias Høgmo velger å la Martin Ødegaard få sine 90 minutter med U21-gutta framfor noen kanskje-innhopp for A-laget.

Det er i hvert fall et valg han må ta før 15-åringen virkelig havner mellom to stoler.

FOR DET ER ikke plass til Martin Ødegaard fra start i det norske laget. Ikke slik vi spiller nå, og ikke slik Høgmo foretrekker å bruke den enkelte. For hvem skal i så fall ut? Mats Møller Dæhli? Nei! Kaptein Per Ciljan Skjelbred? Nei. Alexander Tettey som på Malta viste at han tilfører laget helt nødvendig fysikk? Aldri i verden.

Og da står vi igjen med den andre sentrale midtbanerollen, Stefan Johansens, eller plassen i rommet bak spissen. Og det blir nei og nei det også. Først og fremst fordi Norge er best med to spisser og trenger kraft der framme også.
 
Dernest fordi Tarik Elyounoussi , selv om han ikke var på sitt skarpeste mot Malta, er målscorer på et av Tysklands beste lag.

Og målscorere fra det nivået bør selvfølgelig starte i et lag som fram til i går knapt hadde produsert sjanser til å score mål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer