SNART VM-START: Magnus Carlsen (t.h.) og regjerende verdensmester i sjakk Viswanathan Anand åpner VM klokka 10.30 i dag.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SNART VM-START: Magnus Carlsen (t.h.) og regjerende verdensmester i sjakk Viswanathan Anand åpner VM klokka 10.30 i dag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

- Det er for seint å gjøre noe mer nå

Slik lader Carlsen opp de siste timene før VM-starten.

Følg VM-partiene direkte i Dagbladets sjakkstudio fra klokka 10.30.

(Dagbladet): Etter å ha studert, pirket og jobbet fram planen som skal felle verdensmester Vishy Anand i flere måneder, tok Magnus Carlsen en pause i går kveld.

I lang tid har alt handlet om ett mål: sjakk-VM i India.

Når den første brikka blir flyttet klokka halv elleve norsk tid i dag, vil hele sjakk-verden følge Magnus Carlsen og Viswanathan Anand.

Hvert eneste trekk blir analysert, diskutert og vurdert.

Rolig kveld Magnus Carlsen har ladet opp på luksushotellet Fisherman's Cove innerst i Bengalbukta. Der har han akklimatisert seg og gjort de siste forberedelsene.

Men i går kveld, de siste timene, var det viktigste å gjøre alt annet enn å tenke sjakk, forteller
manager Espen Agdestein.

- Det er for seint å gjøre noe mer nå. Han må koble av, for det er mye stress og nerver, forteller manageren til Dagbladet.

Det er blitt jobbet hardt i Carlsen-leiren med å få Carlsen til å slappe av.

Alle husker bildet av en utslitt Carlsen som hang over et gelender, helt nedbrutt, etter et tap i april i år.

Det er glemt nå.

- Det er utrolig viktig at han har riktig tenningsnivå fra starten. Han må ha lave skuldrer og følge rutinene sine, sier Agdestein til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lenge ble det spekulert i at Carlsen kom til å låse seg inn alene på hotellrommet den siste kvelden Teamet skulle bare få tak i ham via Skype, og sjakkgeniet kom til å gjøre siste finpuss på åpningstrekkene.

- Det er bare spekulasjoner. Han er ute og spiser middag med teamet sitt, og kommer til å kople av med bøker, film og dataspill, forteller manageren til Dagbladet.

Usikker Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel er likevel usikker på om Carlsen greier å slappe av.

- Carlsen og hans team brukte garantert kvelden på åpningsforberedelser, sier Gaulsen.

Han er sikker på at Carlsen ikke kommer til å låse seg inn, som det er blitt spekulert i.

- Jeg tror i alle fall Jon Ludvig Hammer (Carlsens medhjelper) er fysisk til stede. Han kommer nok til å Skype med Kasparov i løpet av matchen, men jeg tror ikke de kommer til å diskutere konkrete åpninger, sier Gaulsen, og refererer til Garry Kasparov, som er regnet som en av verdenshistoriens beste sjakkspiller.

En tittel Carlsen er ute etter. Jobben starter i dag.