- Det er forferdelig. De bruker henne som en tivoliattraksjon

Bilde av danske fotballfans skaper raseri.

 VEKKER OPPSIKT:  Mens kvinnen samler pant i fonteneanlegget på Halmtorvet i København, flokker fotballsupporterne seg rundt henne og kaster tomme ølbokser og mynt i vannet . Foto: Ayse Dudu Tepe
VEKKER OPPSIKT: Mens kvinnen samler pant i fonteneanlegget på Halmtorvet i København, flokker fotballsupporterne seg rundt henne og kaster tomme ølbokser og mynt i vannet . Foto: Ayse Dudu TepeVis mer

(Dagbladet): «Den hvide mand har kronede dage. Sociologisk Have på Halmtorvet i København».

Med denne bildeteksten la danske Ayse Dudu Tepe ut et bilde tatt i timene før lokalderbyet mellom FCK og Brøndby i Danmark søndag ettermiddag.

Journalisten, som jobber for den danske radiokanalen Radio24syv, hadde tatt turen ned til torget like ved der hun bor i den danske hovedstaden.

Synet som møtte Tepe sjokkerte henne.

Kaster flasker og penger På Torget ladet Brøndby-fansen opp til lokalderbyet med øl. Tomme ølbokser ble kastet i fonteneanlegget på Halmtorvet.

Ifølge Tepe hadde kvinnen på bildet gått ned i vannet for å samle pant, og da flokket folk seg rundt henne. De tok bilder, ga henne mynter og kastet bokser ned i vannet.

- Jeg var rystet. Det var et tragisk syn. Det står en kvinne i vannet, og de rundt kaster mynter ned til henne når jeg tar bildet, sier hun til Dagbladet.

Situasjonen oppsto like utenfor politihuset i København. På torget er det vanligvis liv før fotballkampene.

-  Det er et forferdelig syn.  Jeg mener de utnytter situasjonen og utnytter henne som om hun var en tivoliattraksjon. Det er under all menneskelig kritikk, sier Tepe. 

Tepe får støtte av en Brøndby-supporter Danny Liliendal som har uttalt seg til danske BT. Han sier:

- Det var flaut.  Det var noen som dyttet henne, helte øl og satte klistremerker på henne. Det verste var nesten at de kastet flaskene i vannet så det sprutet vann på henne, sier Liliendal.

Vekker oppsikt Bildet har skapt store overskriver i danske presse i dag. Bildet er delt over 300 ganger på Facebook - og flere store medier har skrevet om saken.

Tepe forteller at reaksjonene har vært mange og forskjellige:

- Det er mange som har reagert på at jeg tok bildet, og mener jeg er rasistisk. Alle tolker det på en forskjellig måte. For meg handler det om verdi og rase, og det privileget hvite mennesker har, sier hun til Dagbladet og legger til:

- Jeg er glad bildene skaper så mye debatt som de gjør.

 GA MYNTER:  En supporter gir en mynt mens en annen tar bildet av kvinnen som står med vann til knærne. Foto: Ayse Dudu Tepe
GA MYNTER: En supporter gir en mynt mens en annen tar bildet av kvinnen som står med vann til knærne. Foto: Ayse Dudu Tepe Vis mer