GANSKE NATURLIG:  Den erfarne tikjemperen Lukas Udelhoven har i årevis lagt opp treningsprogrammet for Ida Marcussen så naturlig som mulig. Det er en ok påminnelse om helhet i tilværelsen som toppidrettsutøver selv om resultatene etter hvert er blitt svakere. FOTO: Erik Berglund/Dagbladet.
GANSKE NATURLIG: Den erfarne tikjemperen Lukas Udelhoven har i årevis lagt opp treningsprogrammet for Ida Marcussen så naturlig som mulig. Det er en ok påminnelse om helhet i tilværelsen som toppidrettsutøver selv om resultatene etter hvert er blitt svakere. FOTO: Erik Berglund/Dagbladet.Vis mer

Det er fortsatt lov å ha det gøy

Ikke gjør norsk fiasko i friidretts-VM til en heksejakt på et lekent treningspar.

NÅR den ivrige friidrettsjenta Ida Marcussen føler at hun er offer for en heksejakt etter den skuffende VM-innsatsen i sjukamp, er det trist nok i seg selv. Diskusjonen om treningsmetodene til Ida og hennes mangeårige hjelper Lukas Udelhoven er interessant siden den utfordrer tenkningen på hva det vil si å drive toppidrett, men for norsk friidrett gjelder det ikke å se seg blind på dette utradisjonelle samarbeidet med all sin annerledes tenkning:

•• Friidretten må heller se nærmere på sin egen elitesatsing.

Med Henrik Ingebrigtsen utslått etter et mislykket 1500 meter-forsøk i natt og to overraskende svake 5000 meter løp av Sindre Buraas og Karoline Bjerkeli Grøvdal, er dette mesterskapet tilnærmet ferdig for Norge. Med unntak av en topp sprint av Ezinne Okparaebo og Isabelle Pedersen på 110 meter hekk, har det bare vært svake resultater. Det i seg selv er imidlertid ikke hovedproblemet. Oppgaven er å få samlet miljøet bak en felles, prioritert og langvarig elitesatsing.

 FØRSTE FORSØK I KINA:  Også under OL i 2008 var duoen på plass i Fugleredet. Det ble starten på flere skuffende mesterskap. FOTO: LEHTIKUVA / Markku Ulander .
FØRSTE FORSØK I KINA: Også under OL i 2008 var duoen på plass i Fugleredet. Det ble starten på flere skuffende mesterskap. FOTO: LEHTIKUVA / Markku Ulander . Vis mer

DEN jobben begynner med å ta ut et landslag med utøvere som hjelper hele miljøet til å få fram sterke, troverdige internasjonale resultater. Kanskje vil dette ramme den utrettelige Ida Marcussen (27) , og det er på mange måter synd. Det opplegget Ida har fulgt fra hun som 14-åring kom over fra håndballen, har framstått forlokkende naturlig. Da ba Lukas Udelhoven henne ta av seg joggeskoene og løpe barbeint ut i skogen for å få følelsen av hva fysisk mestring egentlig er.

Der ute har denne duoen lekt siden. Ida kan kaste spyd med pinner, bruke greiner til styrketrening og la naturen bestemme treningshverdagen. Foran forrige mesterskap bestod oppladningen i tre ukers telttur i tynnlufta i St. Moritz; den populære sveitsiske luksusbyen der internasjonale sportsstjerner gjerne spisser formen.

Men sjelden med bærplukking og bading i skogsvann mellom øktene.

SLETT IKKE MEDALJE:  I årevis var OL i London det store målet. Det endte med et svakt resultat. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.
SLETT IKKE MEDALJE: I årevis var OL i London det store målet. Det endte med et svakt resultat. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

FOR treningsvennene Ida og Lucas dreier toppidretten seg først og fremst om lek, helse og glede. Det er en slik tilnærming som har gjort at hun har klart å fortsette i årevis selv etter at resultatene stoppet opp. Hun trives vanligvis med denne satsingen, og tåler det meste av motgang.

Bestenoteringen er helt tilbake fra 2007. Dengang kom Ida fra sølv i junior-VM, hadde jevn framgang hvert eneste år og var til slutt ganske nær verdenstoppen. Det er hun definitivt ikke nå. Der duoen lenge snakket om formtopp og medalje i OL 2012 med et faglig krav om å bli trodd, ble utviklingen etter hvert til stagnasjon og tilbakegang. Etter en 25.plass i Beijing-VM må de igjen forklare den sportslige fiaskoen.

Men er en tapt målsetting nok til heksejakt?

SVÆRT DEDIKERT :  Lukas Udelhoven er med sin elev til fulle. Her fotografert på tribunen under årets VM i Beijing. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
SVÆRT DEDIKERT : Lukas Udelhoven er med sin elev til fulle. Her fotografert på tribunen under årets VM i Beijing. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

- Når man sier toppidrett, er det andre som bestemmer definisjonen, sa Udelhoven en gang til VG. Litt seinere la han klokt til:

- Toppidretten er ikke slik at enten lykkes man eller så er man en taper.

DERFOR er det neppe tilfeldig at de to innledet denne VM-sesongen på idrettslinja til en lokal folkehøyskole med et foredrag om hvordan finne gleden i idretten. Tilbakemeldingen fra tilhørerne var overstrømmende. Maken til undervisning hadde de unge ikke hørt.

GRØNN PROFIL:  Som idrettsstjerne har Ida Marcussen har hele tida frontet en nøktern grønn profil.ZURICH, SVEITS 20140813. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.
GRØNN PROFIL: Som idrettsstjerne har Ida Marcussen har hele tida frontet en nøktern grønn profil.ZURICH, SVEITS 20140813. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

De eldre friidrettslederne har helst hørt hvordan Ida og Lukas hele tida tydelig har bedt sin egen sport ta et oppgjør med alle jukserne som har fått tusle rundt i miljøet. I den tida da norsk friidrett var mer enn feige i forhold til eget dop, sa begge nei til å reise rundt med dømte svindlere.

LIKEVEL er norsk friidrett i sin fulle rett til å si nei til flere internasjonale starter for Ida Marcussen. Om de mener at diskusjonen rundt parets treningsopplegg ødelegger for resten av landslaget, kan det være argument bra nok. I toppidrett blir et landslag målt på totale resultater.

Men det resultatbegrepet omfatter også omdømmet:

ULIK KARRIERE:  Ida sammen med svenske Carolina Klüft tilbake i 2 007 da forventningene til begge var store. Bare Carolina innfridde fullt ut. FOTO: Pontus Lundahl / SCANPIX.
ULIK KARRIERE: Ida sammen med svenske Carolina Klüft tilbake i 2 007 da forventningene til begge var store. Bare Carolina innfridde fullt ut. FOTO: Pontus Lundahl / SCANPIX. Vis mer

•• Den friidrettsledelsen som passivt tar ut landslag etter internasjonale VM-krav, er den samme som mener at Norge ikke har noe annet valg enn å la våre egne dopingdømte få konkurrere i mesterskap.

Det stemmer ikke. Norsk friidrett står fritt til å bestemme hvilke utøvere som skal få representere Norge. Det krever tydelige ledere med mot til å prioritere både øvelser og miljøer. Både forspillet og etterspillet til årets VM viser at det foreløpig skorter der.

Da er det kanskje de som leker toppidrett som egentlig har det best.

GJENNNOMBRUDDET:  Under VM-debuten i Osaka 2007 satte Ida ny norsk rekord i sjukamp. Bedre har hun foreløpig ikke blitt. FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX .
GJENNNOMBRUDDET: Under VM-debuten i Osaka 2007 satte Ida ny norsk rekord i sjukamp. Bedre har hun foreløpig ikke blitt. FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer

FOTNOTE: Olympiatoppen er svært kritisk til friidrettens VM-forberedelser. Etter mesterskapet er det naturlig med en felles gjennomgang. Særlig fordi så få utøvere har fått direkte hjelp fra Olympiatoppen. Samtidig er det viktig at denne evalueringen ikke blir ensidig preget av de svake Beijing-resultatene. For igjen; dette gjelder mye mer enn sentrale ledere sitt ansvar for ett mesterskap. Sporten trenger mest av alt en bred selvkritisk vurdering av hvordan dette voksende, landsomfattende miljøet kan jobbe både rausere og mer effektivt sammen.