«Det er godt å se Thomas smile igjen»

Mamma Siv Alsgaard (60) ble i godt humør da hun studerte jubelbildet av sønnen etter seieren på tremila: - Det er godt å se Thomas smile igjen. For han har hatt det veldig vondt, det er ikke noe å lure på.

FLATEBY (Dagbladet): Siv torde ikke se gull-løpet på TV, men var selv ute på skitur da sønnen sensasjonelt lurte alle og staket seg inn til tremilsgullet - alle problemene og motgangen tatt i betraktning.

Ei dame fra skimiljøet på Flateby - hvor Thomas er oppvokst - møtte moren i løypa og fortalte om gullet.

- Først var jeg sikker på at hun tullet med meg, men det var nesten så tårene spratt etter at hun hadde overbevist meg om at Thomas hadde vunnet. For dette trodde selv ikke jeg på. Slik situasjonen har vært, er det jo utrolig hva som har hendt, sier Siv Alsgaard til Dagbladet.

Roser Gran

Hun tenker på sønnens trøblete oppladning til mesterskapet, med sykdom og motgang - og hun var redd for at kritikken mot at Thomas i det hele tatt kom til VM, hadde preget ham.

- Thomas har tatt seg nær av mye av det som er sagt og skrevet. Han har vært deprimert og langt nede. Men landslagsledelsen, med Carl Henning Gran i spissen, skal ha ros for at de har hatt tillit til Thomas. Derfor var det også ekstra moro at han vant dette løpet, for jeg vet hvilke reaksjoner som ville kommet om det hadde gått dårlig med Thomas. For Thomas har jo ikke noe å vise til i hele år, før dette, sier Siv Alsgaard.

Preget mamma

Omstendighetene preget også mamma Alsgaard.

- Jeg merker med en gang om Thomas ikke er i slag. Og som mamma bekymrer man seg for ungene hvis de ikke har det bra. Da spiller det ingen rolle om barna dine er 50 år. Jeg blir deppa og synes synd på barna mine når de ikke har det bra. Som mor har jeg lov til det.

- Hvordan forklarer du at Thomas plutselig lykkes når det er mesterskap?

- Han er helt ekstrem på å motivere seg til mesterskap. Men det må være noe i hodet også, når han blir så god på så kort tid. Det er jo ikke lenge siden han sleit i NM. Men samtidig vet jeg også at Thomas ikke ville stilt opp om han ikke hadde følt seg i god form. Da ville han gitt plassen til en annen.

Bikkjevakt

Under VM er mamma bikkjevakt for Thomas' faste firbeinte treningskamerat, Mira (7), som ofte løper bak TV-en for å leite etter matfar når Thomas er på TV.

- Jeg sendte Thomas en tekstmelding tirsdag kveld og ønsket lykke til fra meg og bikkja. Mira skal få feire seieren med elgkarbonader. Dette er jo en stor dag også for henne, smiler Siv Alsgaard.

Gratulasjonene renner inn i ett strekk per telefon da Dagbladet er på besøk.

- Det er hyggelig at mange er glade på Thomas sine vegne nå. Men han har også fortjent dette. Han har slitt knallhardt for å oppleve det han gjør nå, sier Siv.

Sendingene fra VM-studio i går kveld fulgte hun hjemme hos datteren Trine i Rælingen.

- Men han kunne godt ha fjernet skjegget. Han kler ikke det, sier mamma Alsgaard.

BIKKJEVAKT: Mamma Siv Alsgaard er bikkjevakt for Thomas' hund Mira. Mira bryr seg ikke noe om å se jubelbildet av matfaren, men i går kveld vanket det elgkarbonader. - Dette er jo en stor dag også for henne, smiler Siv Alsgaard.