- Det er han veldig preget av nå

Fotballpresident Lise Klaveness om FIFA-president Gianni Infantinos endring den siste tiden.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TROLIG FIRE NYE ÅR: FIFA-president Gianni Infantino har ingen motkandidat ved neste presidentvalg. Foto: NTB
TROLIG FIRE NYE ÅR: FIFA-president Gianni Infantino har ingen motkandidat ved neste presidentvalg. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

ULLEVAAL (Dagbladet): FIFA-president Gianni Infantino (52) har ingen motkandidater når det skal velges ny president neste år. Alt tyder derfor på at han blir gjenvalgt for fire nye år under kongressen i Rwanda i mars.

På spørsmål om det kan ha en innvirkning på hvordan Infantino har opptrådt under VM i Qatar - hvor han blant annet fikk sterkt kritikk for den lange talen han holdt - svarer fotballpresident Lise Klaveness (41):

- Kanskje.

- Du har ikke lyst til å utdype?

- Jeg klarer ikke å tro noe om det. Det er alltid en fare for alle presidenter når du ikke får noen kandidater mot deg. Så selv om det kan bli mye søl med politisk kamp, så får man jo noen diskusjoner og en avveining mot hverandre som kan være konstruktiv. Det var jo sånn Infantino ble valgt inn, selv om det ikke var et valg og det var Platini og veldig mye søl, så kom han inn med klar bestilling fra organisasjonen, sier Klaveness til Dagbladet og fortsetter:

VAR NYLIG I QATAR: Fotballpresident Lise Klaveness. Foto: Terje Bendiksby / NTB
VAR NYLIG I QATAR: Fotballpresident Lise Klaveness. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Nå har han hatt seks år på å lede og har egentlig gått vekk fra det han gjorde veldig, veldig bra i starten. Og jeg tror at hvis det hadde vært en motkandidat, så hadde han blitt utfordret på det. Jeg tror ikke han satt seg ned nå og tenkte «nå har jeg ingen motkandidat, så nå …», men at det er ubevisste prosesser som gjør det, sier Klaveness og utdyper:

- Han bor jo i Qatar, han omgås veldig mange autoritære ledere, som helt sikkert har mange gode sider, det er ikke det, men da kommer du inn i det kultursettet og den retorikken. Og der syns jeg det helt klart har vært en endring, og det er han veldig preget av nå.

Snytt for møte

Klaveness var nylig i Qatar, hvor Norges Fotballforbund ønsket et fysisk møte med Infantino.

Det fikk de ikke.

- Vi sendte et formelt signert brev via e-post. For vi ønsket at det skulle være formelt. Vi ønsket et formelt møte siden vi tok ordet på FIFA-kongressen og ikke har møtt ham siden den gang - og han ikke har tatt kontakt, sier Klaveness.

Norges Fotballforbund har ikke troen på at Gianni Infantino er rett mann til å lede FIFA i framtida.

- Vi ville ta ansikt til ansikt at vi ikke kom til å stemme på han, selv om det ikke handlet om han, så er det jo noe med at det er vår leder - og ikke kommunisere sånne ting gjennom mediene, men direkte. Så det var et formelt brev som vi fikk svar på var mottatt, men ikke noe mer.

Gjorde inntrykk

I stedet hadde Klaveness flere andre møter i Qatar, blant annet med FIFAs senegalesiske generalsekretær Fatma Samoura.

- Det var en nyttig, men urovekkende tur. Det gjorde inntrykk på oss å være der, sa fotballpresidenten på fredagens pressekonferanse om besøket hun hadde i Qatar i forbindelse med VM.

- Hva gjorde mest inntrykk?

- Det som gjorde mest inntrykk var møtet med generalsekretær Fatma og øvrig ledelse, der denne «OneLove»-kampanjen ble diskutert, sier Klaveness og fortsetter:

- Vi forsto så tydelig hvordan den kampanjen og kritikken som har kommet fra disse UEFA-landene blir oppfattet, også i interne møter, som blir besvart med hvordan Europa har håndtert land i Afrika - i verden for øvrig - lenge før jeg ble født. Så det gjorde jo inntrykk. Det er vanskelig å håndtere og det er ikke særlig konstruktivt. Det er vår egen organisasjon, vi er jo medlem. Så det gjorde inntrykk og det ble vi veldig urolige av alle sammen.

Stor debatt

«OneLove»-kampanjen tok for alvor fyr da FIFA truet nasjoner som hadde planer om å bruke regnbuekapteinsbind med sportslig straff - bare timer før England skulle spille mot Iran. Det endte med at sju nasjoner kom med en felles uttalelse der de bestemte seg for å droppe kampanjen.

- Det å bli pushet ut sånn, pushe spillerne ut i en så umulig situasjon når de skal konkurrere, er egentlig noe som strider mot det vi driver med, sier Klaveness.

- Hvor overrasket ble du over «OneLove»-debatten?

- Det var en overraskelse, fordi dette har vært brukt i tre måneder før mesterskapet - i alle kvalikkamper, i alle treningskamper og av kvinnelandslag. Det er veldig kommunisert i brev og vi har også møtt FIFA, jeg har ikke vært med i de møtene, men UEFA-gruppa har møtt FIFA og diskutert kompensasjon for mange andre ting som det har vært store diskusjoner rundt, men ingenting har vi hørt om den kampanjen før på kampdag. Så det var jo en overraskelse.

FIFA framskyndet sin egen kampanje med et eget kapteinsbind mot diskriminering i fotball-VM. Kapteinsbindet har blitt brukt fra og med den andre gruppespillkampen.

- Den eneste forskjellen på denne kampanjen og FIFAs kampanje, er på en måte at du tar vekk fargene - og det vil folk oppfatte som noe. Så det var ingen god beslutning.

- Tror du FIFA har skjønt hvor stor debatt det ville bli?

- Det var mange land der, mange fra land som var veldig opptatt av å få det fram. Alle prøvde å være diplomatiske og vi ønsket å få til en løsning, så det burde de skjønne.

I stedet for at spillere brukte OneLove-bindet på gressmatta i Qatar, tok blant annet Belgias utenriksminister Hadja Lahbib og Tysklands innenriksminister Nancy Faeser på seg det omstridte mangefargede kapteinsbindet på armen da de satt på tribunen i Qatar. Duoen ble avbildet med Infantino.

- Det tenker jeg var nødvendig, når vi var i den situasjonen at man fikk markert det. Så det var bra, sier Klaveness.

- Kunne du gjort det samme hvis du var på kamp?

- Jeg prøver å la være å svare på hypotetiske spørsmål når du ikke er der, svarer hun.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer