- Det er helt sykt hvor overlegen han er

Tysk spurtstjerne vant i Giro d'Italia.

(procycling.no): På brosteinsbelagt og slak motbakke skulle den femte etappen av Giro d'Italia avgjøres.

Med få store utfordringer tidligere på etappen, var de fleste spurterne til stede på de siste kilometerne.

Ett markant fravær var imidlertid Marcel Kittel, som ikke orket å følge opp til mål den første av to ganger.

En velt i en sving drøyt kilometeren før mål gjorde at flere ble satt ut av spill, og at flere mistet sin gode posisjon i front av feltet.

Greipel timet det perfekt
Lampre tok kommandoen på slutten, men da opptrekker Roberto Ferrari var ferdig, stoppet det litt opp.

André Greipel startet spurten umiddelbart, og da var det ingen som var i nærheten av å følge. Tyskeren vant til slutt med flere meter på sine nærmeste konkurrenter.

Arnaud Démare tok andreplassen, mens Sonny Colbrelli tok tredjeplassen.

- Det er helt sykt hvor overlegne spurter. Først av Kittel og nå av Greipel, utbrøt Eurosport-kommentator Roberto Vacchi.

- Det var overlegent, det.

- En utrolig jobb
Greipel var opptatt av å hylle laget etter seieren.

- Det startet med å hente bruddet. Jelle Vanendert dro og dro sammen med Giant. De andre lagene hjalp ikke, og vi måtte gamble. På slutten brukte vi to ryttere til, Tim Wellens og Lars Bak, sier Greipel til Eurosport.

- De andre holdt meg foran. Jeg prøvde å holde meg fremme på siste runde. Roelandts gjorde en utrolig jobb fra 5 til 1.5 kilometer igjen. I spurten sa jeg til meg selv at jeg ikke skulle bli sperret. Jeg gikk tidlig, men jeg så luken og tråkket alt jeg hadde.

I en hektisk finale satt tyskeren hele tiden i front av feltet, og da hjelperytterne var brukt opp, utnyttet han de andre lagene.

- Det var viktig å holde seg i front med alle svingene, nedoverbakkene og svingen 1.2 kilometer fra mål. Roelandts gjorde en utrolig jobb. Så bestemte jeg meg for å følge hjulene. Med 400 meter igjen sakket alle av, og jeg så en luke og gikk til. Jeg hadde bra bein i dag, og jeg synes jeg gjorde en veldig bra spurt.

Første avslutning i bakke
Bob Jungels blandet seg inn i spurten, og ble til slutt nummer fire. Dermed gikk han glipp av bonussekunder, men fikk likevel noe ut av det. Luxembourgeren tok nemlig fire sekunder på sammenlagtleder Tom Dumoulin, og er nå bare 16 sekunder bak nederlenderen.

Torsdag venter den første bakkeavslutningen i Giro d'Italia, med målgang på toppen av en andrekategori.

- Normalt sett er ikke finalen for tøff, og slik jeg føler meg tror jeg ikke at jeg taper noe særlig, om jeg taper noe, sier Dumoulin til Eurosport.

- Det gikk som vi forventet i dag. Det var en vanskelig og tøff dag, med mye opp og ned. Det var ganske lett å kontrollere for oss. Men jeg skjønner hva de mener om at spurter i Italia er annerledes. Finalen var utrolig og ganske farlig. Jeg slet på slutten, men det tror jeg alle gjorde.

Av sammenlagtrytterne satt Alejandro Valverde og Ilnur Zakarin foran splitten på fire sekunder som oppsto bak førstnevnte.

Økte ledelsen
Etter å ha sikret seg klatretrøyen på den fjerde etappe, var Damiano Cunego tydelig ivrig på å øke sin ledelse i konkurransen onsdag. Veternanens lag, Nippo-Vini Fantini, satte seg frem fra start for å holde feltet samlet inntil etappens eneste kategoriserte stigning.

Giro d'Italia-vinneren fra 2004 ga lagkameratene lønn for strevet, da han var først over tredjekategorien 35 kilometer fra start. Dermed tok han syv nye poeng i kampen om den blåe trøyen.

Da det italienske laget var fornøyd, fikk endelig et brudd etablere seg. Daniel Oss, Alexander Foliforov, Amets Txurukka og Pavel Brutt dannet etappens lange utbrudd.

Majka punkterte
Kvartetten fikk imidlertid aldri den aller største luken og hadde nok aldri særlig håp om å få kjempe om seieren etter 233 kilometer. Underveis var det hovedsakelig Lotto Soudal og IAM som hjalp lederlaget Giant-Alpecin med drajobben.

Med cirka 15 kilometer mål veltet Gianfranco Zilioli og tvang Albert Timmer og Jack Bobridge ut i grøfta. Duoen slo kollbøtte, men alle tre kom seg heldigvis tilbake på sykkelen ikke lenge etter.

Omtrent samtidig punkterte også Tinkoff-kaptein Rafal Majka, men polakken hadde få problemer med å komme seg tilbake til feltet.

Med én runde à 6.5 kilometer igjen, ble bruddet hentet. Dermed skulle det avgjøres i en spurt.

Marcel Kittel orket imidlertid ikke kjøret, og måtte slippe før avgjørelsen.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.