<strong>IMPONERER:</strong> Jakob Ingebrigtsen tok norsk rekord på sin første 5000 meter, og Filip Ingebrigtsen knuste storebror Henriks rekord på engelsk mil. Det lover godt mot VM i september. Foto: Lachlan Cunningham / AFP
IMPONERER: Jakob Ingebrigtsen tok norsk rekord på sin første 5000 meter, og Filip Ingebrigtsen knuste storebror Henriks rekord på engelsk mil. Det lover godt mot VM i september. Foto: Lachlan Cunningham / AFP Vis mer

Norsk rekordhelg i friidrett:

- Det er helt sykt. Jeg tror ikke det norske folk forstår

Friidrettspresident Tømmernes og stevnedirektør for Bislett Games, Steinar Hoen, er sjokkert over utviklinga i norsk friidrett. Nå venter de på en verdensrekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norsk friidrett har hatt ei drømmehelg: Først satte Jakob Ingebrigtsen ny norsk rekord på 5000-meter med tiden 13.02.03, så løp Karsten Warholm inn til ny europeisk rekord med tiden 47,12 på 400 meter hekk. Så avsluttet Henrik Ingebrigtsen lørdagen med ny personlig rekord på 5000 meter. Tiden ble 13.15,38, og med det sikret eldstebror Ingebrigtsen en plass i VM i Doha i september.

Søndag fortsatte det: Først slo Filip Ingebrigtsen storebror Henriks rekord på engelsk mil med tiden 3.49,60, noe som viser at han er medaljefavoritt på 1500 meter i Doha. Så satte Karoline Bjerkeli Grøvdal ny personlig rekord på 5000 meter med tiden 14,51.66.

Stevnedirektør for Bislett Games, Steinar Hoen, er rett og slett imponert over hva de norske utøverne får til.

- Det er helt fantastisk. Jeg var til stede i London selv og så løpet til Karsten og Jakob, og Filip og Karolines løp fra flyplassen søndag. Det var imponerende. Jeg trodde ikke jeg kom til å bli overrasket lenger, men det blir jeg. Det stopper bare ikke. Det er helt sykt, sier Hoen til Dagbladet.

- Mer inne

Hoen mener at både Filip Ingebrigtsen og Warholm har mer inne. Han tenker på hva slags tider det kunne blitt. Det sier litt om hvor gode de har blitt, mener han. Samtidig trekker han fram forholdene i London, og feilene som ble gjort.

- Løpet til Filip var vanskelig, han brukte mye krefter på å tette ei luke. Det viser at han kan løpe fortere. Samme med Karsten, som gjorde to små feil på femte og tiende hekk. Da han bommet på den tiende tenkte jeg «Nei, huff, nå ryker den gode tida», men så tittet jeg på tavla og ble sjokkert. Jeg ble så overrasket, men tenker bare over hvilken tid det kunne blitt, om løpet var helt perfekt. Han har mer inne, sier Hoen.

- Tror du Warholm tar verdensrekorden i år?

- Jeg tror det blir vanskelig, men Warholm har vist at han har kapasitet til det. Det er bare å innse at han har det inne, men da må forholda være hundre prosent perfekt. Han hadde to små feil nå, og om man regner på det, så finner man fort ut at han er kapabel til å ta rekorden. Det må være veldig motiverende for ham.

- Sykt

Nå har Filip og Henrik Ingebrigtsen i tillegg tatt nye rekorder på henholdsvis en engelsk mil og 5000 meter, og ligger helt oppe blant verdenseliten.

- Jeg tror få nordmenn forstår hvor sykt det er, det Ingebrigtsen-brødrene gjør. De ligger an til å bli best i verden. For noen år siden mente man det var umulig som europeer. De viser at det går an. Det er virkelig gøy.

- Henrik tok personlig rekord, og Filip satte verdenseliten på plass, til tross for at han måtte gjøre mye selv. Det er knallsterkt. Jakob også, som blir beste nordmann på sin første 5000 meter. Rett og slett helt fenomenalt.

Stadig i utvikling

Det norske folk kunne knapt tro sine egne øyne da Karsten Warholm løp inn til gull i VM i London i 2017 foran 60 000 tilskuere. Sjokket ble enda større da vi fikk oppleve liknende scener under EM i 2018, da Jakob Ingebrigtsen tok to gull og Warholm ett.

Friidrettspresidenten Ketil Tømmernes er imponert over utviklinga norsk friidrett har hatt.

- Vi vet hva Ingebrigtsen-brødrene og Warholm er gode for, men det er imponerende at de hele tiden har en positiv utvikling. De blir bare bedre og bedre, og det viser at det jobbes veldig godt blant utøverne, sier Tømmernes.

- Det var imponerende med Karsten som tok gull i VM i 2017 og EM i fjor, samtidig som Jakob tok to gull i samme mesterskap. Utviklingen har bare fortsatt, norsk friidrett er inne i en virkelig god periode, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter etter videoen.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Seint mesterskap

Diamond League har pause noen uker nå, før det settes i gang igjen i Birmingham 18. august. VM i Doha starter i slutten av september i år, noe som er seinere vanlig.

- Tror du at vi får se liknende scener i VM?

- Vi får se. Jeg tenker først at målet må være å kjempe om medaljer, så får vi se om det blir nye rekorder etter hvert. Jeg tror helt sikkert at Ingebrigtsen og Warholm kan være med og kjempe i toppen og at vi vil se en verdensrekord i norske hender etter hvert, sier Tømmernes til Dagbladet.

Steinar Hoen er også spent på hva som vil skje i Doha, og er usikker på hvordan utøverne vil takle at mesterskapet kommer så seint som i september.

- Det blir spennende. VM kommer veldig seint i år, det er en ukjent faktor. Utøverne må få tre formtopper i stedet for to, og det veit vi ikke hvordan vil gå, men det er likt for alle, avslutter Hoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer