- Det er helt sykt, og kan bare beskrives som lykkerus

Kurtovic var ikke sikker på OL-plass.

TIL OL: Amanda Kurtovic strålte da den norske OL-troppen ble presentert. 
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
TIL OL: Amanda Kurtovic strålte da den norske OL-troppen ble presentert. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

• Les også: - Bredal Oftedal vraket til OL.

De norske håndballjentene er klare på at OL er det største man kan være med på som håndballspiller. Samtidig forteller de om nervøse dager før uttaket.

Blant de 14 uttatte, var Amanda Kurtovic. 20-åringen, som i sommer bytter ut Larvik med spill i danske Viborg, sier hun ikke helt har skjønt at hun skal være med i OL. Hun er en av fem i den norske troppen som ikke var med i OL for fire år siden, og har VM-gullet fra Brasil i 2011 som eneste mesterskapserfaring.

- Det er helt sykt, og kan bare beskrives som en lykkerus da jeg fikk vite at jeg var tatt ut. Jeg var ikke sikker på å komme med, og måtte ha det svart på hvitt for å tro det, sier OL-debutanten til NTB.

Harde valg Hun var trolig en av de siste som kom med i troppen, hvor harde valg måtte tas, ettersom det kun er lov til å ha med 14 spillere.

- Det har jo vært et dilemma på om man skal ha med fire venstrehendte, eller om det skal være med en ekstra forsvarsspiller eller playmaker. Men jeg har tydeligvis gjort mye riktig som blir tatt ut, smiler hun.

Også Camilla Herrem forteller at hun kjente seg nervøs da uttaket nærmet seg. Heller ikke hun var med da Norge tok gull i Beijing i 2008.

FÅ NYE: Thorir Hergeirsson presenterer troppen foran sommerens OL i London på Rica Hotell Gardermoen.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FÅ NYE: Thorir Hergeirsson presenterer troppen foran sommerens OL i London på Rica Hotell Gardermoen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Jeg var ikke sikker i det hele tatt, du skulle sett meg dagen før. Da jeg fikk vite at jeg var med, følte jeg meg veldig mye lettere. Man sitter jo og tenker mye, og det er en utrolig god følelse å bli tatt ut. Det er jo ingen som vil ha ferie nå, det er bare OL som har vært i hodet, sier venstrekanten til NTB.

Selv veteranen Karoline Dyhre Breivang, som er den med flest landskamper i den norske troppen, var spent på spillerne fikk vite hvem som kom med.

- Det er jo spente dager for alle før vi får vite uttaket. Man er aldri sikker. Det føltes nesten som om man skulle på en audition, beskriver Larvik-spillere, og forklarer hvorfor hun mener OL er det største en håndballspiller kan være med på.

Høyeste man kommer - Da er man en del av noe større. Det er noe annet enn når vi spiller EM og VM, hvor det bare er kvinnehåndball på programmet. Sist hadde jeg må om å se masse øvelser, men det ble med en dag på friidrettsstadion, forteller Dyhre Breivang.

Også de to debutantene Herrem og Kurtovic er klare på at de olympiske lekene er hakket større enn andre mesterskap. Blant annet fordi man kun har sjansen hvert fjerde år, mens VM og EM spilles med to års mellomrom mellom hvert mesterskap.

- Det høyeste man kan nå som håndballspiller er OL. Og å få oppleve det i en alder av bare 20 år er virkelig fantastisk, sier Kurtovic.

- OL er det største, og det er enda mer oppmerksomhet fordi det er flere idretter samtidig. Og når det bare er hvert fjerde år, er det godt å få betalt for alt det harde arbeidet man har lagt ned på å komme dit, sier Herrem.

Hun er også den eneste som vil si nesten rett ut at gull er målet. Men noen spesiell form for feiring, slik hun er kjent for fra tidligere mesterskap, har hun enn så lenge ikke planlagt.

- Vi har en bra sjanse. Vi skal kjempe om medaljer, men drømmen er selvsagt gull. Feiringen får vi ta som det kommer, det skjer på impuls, forteller hun.

(NTB)