Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er helt sykt

Filip Ingebrigtsen om at to kenyanske rivaler ikke har blitt dopingtestet minst tre ganger utenfor konkurranse.

SKAL LØPE 5000 METER: Jakob og Filip Ingebrigtsen skal i aksjon fredag. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix
SKAL LØPE 5000 METER: Jakob og Filip Ingebrigtsen skal i aksjon fredag. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix Vis mer

Tidligere denne uka kom meldingen om at Ingebrigtsen-brødrene får to mindre konkurrenter under VM i Doha, som starter for nordmennene fredag.

Kenyanske Michael Kibet og Daniel Simiyu får nemlig ikke lov av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) å delta i mesterskapet. Det skriver blant annet avisa Daily Nation.

Årsaken er at duoen ikke har blitt dopingtestet nok utenfor konkurranse. Reglene sier at utøvere skal testes tre ganger. Bare sist sesong ble 41 kenyanske friidrettsutøvere blitt tatt for doping, som har ført til en strengere internasjonal kontroll for landet.

Kibet og Simiyu skulle etter planen konkurrere på 5000-meteren i Qatar.

KENYA: Disse opptakene fra et lokalt apotek i Kenya vekker mistanke om bloddoping. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Helt sykt

«Det er med stor beklagelse at vi er tvunget til å annonsere at Michael Kibet, 5000 meter-vinneren i Kenyas VM-uttak, har blitt nektet å delta for det kenyanske laget under VM i Doha på grunn av regel nummer 15; for ikke å ha gjennomført tre tester «utenfor konkurranse» før avreise Doha», skriver Kibets management på Facebook.

De hevder på sin side Kibet har vært tilgjengelig for testing hele året.

Ingebrigtsen-brødrene er på plass i Doha. De reagerer på at kenyanske utøvere har blitt testet i så liten grad.

- Til sammen testes vi nok 70-80 ganger på ett år. Vi testes veldig ofte, både når vi slår en rekord, tilfeldige tester under Diamond League og også vanlige «out of competition-tester». Da blir det veldig merkelig å høre at noen ikke testes tre ganger på ett år, det er helt sykt. Der blir vi testet hver måned, så da føles det rettferdig at de ikke får stille, sier Filip Ingebrigtsen (26) ifølge svenske Aftonbladet.

Han er ikke overrasket over det som har skjedd.

- Man vet at det skjer, så man blir ikke sjokkert, det gjelder bare å jobbe for at det ikke skal skje igjen, sier han.

Filip mener det bør legges hardt press på Kenya i denne saken, mens Jakob Ingebrigtsen syns hele saken er trist.

- Det er veldig dumt, trist, sier Jakob Ingebrigtsen (19) til avisa.

Mulig Epo-avsløring

Det er i stedet Nicholas Kimeli og Jacob Krop som vil løpe for Kenya under VM. De ble henholdsvis nummer tre og fire i løpet som avgjorde Kenyas VM-uttak.

Nyheten kom dagen etter at to kenyanske utøvere skal ha blitt fersket med nåla i armen mens de inntok Epo (bloddoping). Det er den tyske TV-kanalen ZDF som hevder de står bak avsløringen.

Ifølge ZDF er det snakk om en mannlig og en kvinnelig utøver. Hendelsen ble angivelig filmet på et lokalt apotek i Kenya, og TV-kanalen har valgt å anonymisere løperne.

Henrik Ingebrigtsen (28) mener at avsløringen kan ha en positiv effekt.

- Tidligere har det nesten ikke vært noen som har vært tatt i Kenya. Nå vil de unge tenke at de ikke kan ta den snarveien og heller trene for å bli så gode som mulig, sier Henrik Ingebrigtsen til NTB.

Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen skal i aksjon fredag. Da er det kvalifisering til 5000-meteren som står på VM-programmet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling