- Det er helt tragisk

Tidligere konsernsjef Terje Bogen (60) vil mandag starte kampen for å redde stumpene av Sponsor Service og sin egen økonomiske framtid etter at selskapet i går ble slått konkurs.

Da Terje Bogen reddet norsk stafettgull under ski-VM i Oslo for 21 år siden etter å ha gitt staven sin til Oddvar Brå, ble han kjendis. Statusen har han beholdt gjennom en 20 år lang opptur med Sponsor Service. Men for to uker siden kom nedturen. Først måtte han gå som konsernsjef fordi styret ikke lenger hadde tillit til ham. I går mistet alle hans ansatte jobben da selskapet ble slått konkurs med 630 millioner kroner i gjeld.

Ufortjent

- Jeg kan bare beklage. Det er helt tragisk. De ansatte fortjener ikke dette. Jeg har hatt veldig mange bra ansatte, flinke folk som hadde fortjent noe helt annet enn dette, sier Terje Bogen på telefon fra sitt feriested i Frankrike. Han rømte landet rett etter sin egen avgang for å få ro og fred til å tenke gjennom sin egen framtid.

- Jeg er ikke detaljorientert om situasjonen i og med at jeg har tilbrakt 14 dager på sidelinja. Men jeg har skaffet meg rådgivere, og sammen skal vi gå løs på dette fra mandag, sier Bogen til Dagbladet.

I skifteretten ble det opplyst at aktiva maksimalt ville være 250 millioner kroner. Bogen mener verdiene er høyere.

Vil kjempe

Bogen har vært ute en vinterdag før og legger ikke skjul på at han vil kjempe for å redde mest mulig av selskapet og sin egen økonomiske framtid.

- Det har vært større konkurser enn dette, sier han og viser til den tyske Kirsch-gruppen som også gikk konkurs i fjor etter å ha brent seg på oppkjøp av oppblåste verdivurderinger av tv-rettigheter innen flere idretter.

Terje Bogens eierandel i Sponsor Service var før jul verdt 70 millioner. Nå er alt tapt. Blant de største eierne for øvrig er Telenor og Schibsted. Han bare blåser av at Telenors representant i styret, Stig Eide Sivertsen, sier til Aftenposten at dette kan bli en sak for Økokrim.

- Det er bare tøv, sier Bogen.

- Frykter du for at du skal miste hus og hjem som er pantsatt?

- Nei. Det er riktig at jeg har pantsatt noen eiendommer, men jeg skal stå på trygg grunn.

Uvirkelig

Verken kunder eller ansatte som i går bare syntes alt var trist og leit, er villige til å kritisere Bogens lederstil. Da vi var til stede under presentasjonen av årsresultatet for 2001, snakket Bogen som vanlig i store bokstaver om at de nå skulle feire 20 års ekspansjon med en milliard kroner i omsetning. Lederne for alle forretningsområder var offensive og optimistiske. Fruktfatene bugnet. I går lå det et rødt eple igjen på konferanserommet.

- Jeg har vært sekretær for Terje Bogen i 20 år. For meg er dette helt uvirkelig, sier Elisabeth Gundersen.

Tidligere 5-milskonge, Lars Erik Eriksen, har jobbet sammen med Bogen i 30 år, først som aktiv da Bogen var skitrener i Nannestad, siden 1987 som prosjektleder i Sponsor Service.

- Dette er den første og eneste jobben jeg har hatt, men jeg har ingen negative følelser for Terje Bogen, sier Eriksen, som har sagt seg villig til å jobbe dugnad for Skiforeningen for å redde Holmenkollen-rennet.

BEKLAGER: Sponsorkonge Terje Bogen er på fallittens rand etter 20 års suksess. - Jeg kan bare beklage overfor kundene og de ansatte, sier Bogen. Her er han avbildet i forbindelse med sin avgang i Sponsor Service tidligere i februar.