Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Antidoping Norge kritisk til IOC i OL-prosessen mot Ustjugov

- Det er helt uforståelig

Fordi ingen vet hva kriteriene for russisk deltakelse i OL er, skjønner ledelsen i Antidoping Norge ingenting av OL-nekten til Sergej Ustjugov og 110 andre russere.

KRTISIK: Spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen, skjønner ikke hva IOC driver med når de skal velge hvilke russere som skal få delta i OL iSør-Korea om noen små uker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
KRTISIK: Spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen, skjønner ikke hva IOC driver med når de skal velge hvilke russere som skal få delta i OL iSør-Korea om noen små uker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): På et antidopingseminar i forkant av OL i Pyeongchang, gikk ledelsen i Antidoping Norge (ADN) til frontalangrep på IOCs håndtering av den russiske deltakelsen i Sør-Korea.

Tirsdag ble det kjent at noen av de største profilene i langrenn, skiskyting og kortbaneløp ikke får delta i OL.

Som en del av sanksjonene etter det massive russiske jukset i Sotsji, og utestengelsen av den russiske olympiske komite fra lekene i Pyeongchang, ble det opprettet en kommisjon som skulle godkjenne russiske deltakere.

Russere som passerte IOCs nåløye skal konkurrere under nøytralt flagg og skal kalles Olympic Athlete from Russia.

- Uforståelig

Problemet er at ingen vet hvilke kriterier som gjelder for dem som får delta.

- Grunnen til at ikke disse kriteriene er oppgitt, er helt uforståelig, sier spesialrådgiver i ADN, Rune Andersen.

- Nå legges det et teppe over dette som gjør at det stilles spørsmål, fortsetter han, og får støtte fra daglig leder i ADN, Anders Solheim.

- Første bud er åpenhet rundt dette. Vi vet jo ikke hvilke krav som er stilt, og jeg syns vi hadde fortjent en nærmere forklaring på hvorfor det er sånn, sier han.

Russerne selv har tilsynelatende heller ikke fått vite hva slags kriterier som gjelder for utøverne de har nominert til deltakelse. Av en liste på 500 navn, er 111 strøket før lista er sendt tilbake til Russland.

Paradokset

Blant navnene som er strøket er Viktor An, Sergej Ustjugov og Anton Sjipulin.

Overfor russiske R-Sport bekrefter visepresident i Russlands olympiske komité, Stanislav Pozdniakov, dette.

- Vi gikk ut fra at alle rene utøvere skulle få delta i OL. Men dessverre viser lista vi har fått at flere av våre beste utøveres navn ikke står der, sier han.

Paradoksalt nok pågår høringene til 39 russiske utøvere i idrettens voldgiftsrett, CAS, denne uka. Disse utøverne er direkte knyttet opp mot navnelister fra Sotsji, og har allerede blitt utestengt fra OL på livstid.

Med mindre de når fram i CAS denne uka. Gjør de det, kan det godt være at Aleksander Legkov og de andre likevel får delta i Pyeongchang.

Sergej Ustjugov og de 110 utøverne som nå er plukket ut av deltakerlista får ikke prøvd saken sin i CAS.

- CAS vil avgjøre våre utøveres OL-skjebne denne uken, men An vil ikke rekke høringen, og han vil derfor gå glipp av OL, sier kortbaneløper Viktor Ans russiske advokaten, Mikhaeil Prokopets, til Sport Express.

Burde vært avklart

Ustjugov, Sjipulin og de andre utøverne som nå må bli hjemme, har konkurrert i verdenscupene hele sesongen. At de lukes ut bare et par dager før påmeldingsfristen til OL går ut, er nesten ikke til å tro, mener Anders Solheim i Antidoping Norge.

- Jeg mener at denne prosessen, som vi har vært kjent med siden før OL i Rio i 2016, burde gått fort framover siden da. Det har vi vært en pådriver for også. Vi har etterspurt hva som skjer, hvilke kriterier som ligger til grunn og hvordan dette håndteres. Én ting er at også russiske utøvere har rett til å få prøvd sakene sine på en ordentlig måte, men det er jo også andre som ikke når fram i kvalifikasjoner fordi de har blitt satt til side av russiske utøvere som ikke burde vært der. Det er mange aspekter ved dette, sier Solheim til Dagbladet.

- Jeg skulle selvfølgelig ønske at dette var en prosess som ikke kom i siste liten før et OL.

- Hvordan skulle man løst det?

- Det er jo vanskelig å løse på en, to, tre. Man har vært kjent med dette siden før OL i Rio i 2016, så dette er jo ingen ny sak. Selvfølgelig skulle det vært avklart i god tid før OL, men så satt vi og ventet på rapportene til Schmid og Oswald som til syvende og sist bare bekreftet det vi allerede visste.

- IOC har trenert dette?

- Det er de som har tatt hånd om denne prosessen og drevet den framover i det tempoet de ønsker. De må selv svare for hvordan de ser på at utøvere ikke får prøvd sakene sine. Og så står det utøvere rundt omkring i verden og har lagt sin dedikasjon i å komme til OL, men som ikke kommer dit fordi det står en russer i veien. En russer som heller ikke har fått saken sin avklart. Det er jo vanskelig, for hvis de nå blir utestengt, da er det kanskje plass til noen andre på disse startlistene. Det burde jo også vært avklart, for hvem er det, da?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!