- Det er helt utrolig at dette skjer i et VM

Arrangørtabbe gav Norge ekstrarunde i mixed-stafetten - tok likevel gullet.

GULLKVARTETTEN: Emil Hegle Svendsen (f.v.), Tora Berger, Synnøve Solemdal og Ole Einar Bjørndalen kunne juble for Norges første gullmedalje under VM i skiskyting.Foto: SCANPIX/REUTERS/Ralph Orlowski
GULLKVARTETTEN: Emil Hegle Svendsen (f.v.), Tora Berger, Synnøve Solemdal og Ole Einar Bjørndalen kunne juble for Norges første gullmedalje under VM i skiskyting.Foto: SCANPIX/REUTERS/Ralph OrlowskiVis mer

RUHPOLDING/OSLO (Dagbladet): Det var på den andre skytingen under den tredje etappen at det som ikke skal skje i et VM skjedde. Ole Einar Bjørndalen traff på den første blinken, uten at det verken ble registrert som bom eller treff.

Senere i den samme serien bommet Bjørndalen på tre ekstraskudd, og måtte derfor ut i strafferunde som følge av arrangørtabben. Det var lenge uvisst hvilke følger dette skulle få for Norge, men til slutt ble Norge tilkjent snaut 28 sekunder for den tapte tiden.

- Det er helt utrolig at dette skjer i et VM, sa en oppgitt Jon Herwig Carlsen fra kommentatorboksen.

Under VM i Ruhpolding opererer arrangøren med elektroniske skiver, i motsetning til mange steder hvor det fortsatt benyttes mekaniske skiver som detter ned ved treff.

- Det skal en viss energi til at skiva sier at det er treff, og det var noe feil der. I Holmenkollen for eksempel, er det mekaniske skiver, ble det sagt fra kommentatorboksen.

Arrangørtabben hadde likevel ikke noe å si for Norge, som vant stafetten for andre året på rad.

Elektronikk er elektronikk - Elektronikk er elektronikk. Heldigvis vitnet det om at det er gode kontrollrutiner. Rettferdigheten seiret, sier skiskytter-president Tore Bøygard til Dagbladet.

Etter fadesen stengte arrangørene skiven som ikke registrerte treffet.

STOR TABBE: Ole Einar Bjørndalen traff blinken uten at det ble registrert av elektronikken i skiva. Dermed fikk Norge 28 sekunder fratrekk i tid og vant stafetten foran Slovenia, selv om Emil Hegle Svendsen var bak Jakov Fak i mål.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STOR TABBE: Ole Einar Bjørndalen traff blinken uten at det ble registrert av elektronikken i skiva. Dermed fikk Norge 28 sekunder fratrekk i tid og vant stafetten foran Slovenia, selv om Emil Hegle Svendsen var bak Jakov Fak i mål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Ole Einar Bjørndalen ante ingenting om skuddet hans faktisk traff der det skulle.

- Hvilket skudd var det?, spurte Bjørndalen på NRK etter løpet.

Landslagssjefen var skuffet etter den store tabben.

- Det tar bort litt av gleden med gullet, sier Løfgren til Dagbladet.

- Det skal ikke skje, men teknikken er som den er og det har hendt i verdenscupen tidligere. Det er gode kontrollsystemer, så vi ser at det virker ihvertfall, sier en lettet Løfgren.

Tora Berger i hundre Tora Berger startet i andre rekke, men var tidlig helt opp i tet da hun gikk ut på den første etappen. Hun var første kvinne inn på standplass i mixed stafetten, og skjøt ned alle fem blinkene.

I ensom majestet kom hun inn til andre skyting, og også her ble det fem treff. Hun sendte dermed ut Synnøve Solemdal ut med en ledelse på snaut 40 sekunder.

- Jeg startet i andre rekke og så for meg at jeg ville ligge litt bak i den første runden. Måtte ta det med ro i starten, men fikk åpning og hadde knallski, sa Berger til NRK etter løpet.

Hun var fornøyd med seier, men syns det var litt rart å vinne slik.

- Jeg håpet Emil skulle gå først over mål, men men, sa Berger til NRK etter løpet.

Ledelsen til Solemdal ble imidlertid raskt spist opp, og med fire ekstraskudd på den stående skytingen sendte hun ut Bjørndalen som nummer tre, 17 sekunder bak lederen.

Soleklar ledelse Arnd Pfeiffer gikk ut med en soleklar ledelse før den siste etappen, men sviktet totalt på skyting. Tyskeren taklet ikke presset på hjemmebane, og fikk et ekstraskudd på den siste skytingen. Det utnyttet Norge.

Emil Hegle Svendsen måtte også skyte to ekstraskudd på den siste skytingen, men gikk likevel ut like bak Slovenia som på det tidspunktet ledet. Norge kom i mål åtte sekunder etter Slovenia, men fikk mellom 25-30 sekunder til gode for den store tabben.

Det tok litt tid før resultatlistene ble oppdatert, men Norge ble ropt opp som seiersherre en liten stund etter løpet. Norge vant med 20 sekunder ned til Slovenia som tok sølv. Tyskland tok bronsen.

INFORMERT: Emil Hegle Svendsen var fullt klar over at han gikk Norge inn til gull selv om han gikk i mål etter slovenske Jakov Fak.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE
INFORMERT: Emil Hegle Svendsen var fullt klar over at han gikk Norge inn til gull selv om han gikk i mål etter slovenske Jakov Fak.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE Vis mer