- Det er helt vanvittig. Han bare slipper bikkjene, så er det «bang», «bang»

Amerikansk-født italiener vekker oppsikt.

TRUER CARLSEN: Nummer fire fra venstre, Fabiano Caruana, fillerister motstanderne under Sinquefield Cup. Foto: Tom Gannam / Scanpix
TRUER CARLSEN: Nummer fire fra venstre, Fabiano Caruana, fillerister motstanderne under Sinquefield Cup. Foto: Tom Gannam / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Italienske Fabiano Caruana er født i Miami og oppvokst i Brooklyn. Nå er 22-åringen tilbake på amerikansk jord. Der herjer han med Magnus Carlsen og resten av konkurrentene under Sinquefield Cup.

St. Louis-turneringen har samlet det sterkeste feltet noensinne. Samtlige seks spillere er blant verdens ni beste. Likevel har Caruana bokstavelig talt knust all motstand. I natt var det bulgarske Veselin Topalov som ble feid av brettet, da Caruna tok sin sjette strake seier og samtidig sjokkerte en hel sjakkverden.

- Det er helt vanvittig. Han bare slipper bikkjene, så er det "bang", "bang", sier Dagbladets ekspert, Einar Gausel, i TV 2-studio.

Fryktløs Ikke bare har mannen med dobbelt statsborgerskap vunnet - han har vært fullstendig overlegen.

Med aggressivt og fryktløst spill, har Caruana stått for den ene oppvisningen etter den andre. Også vårt norske håp har fått smake pisken til sin to år yngre motstander.

De oppsiktsvekkende resultatene gjør også sitt til at verdenstreer Caruana er i ferd med å ta et kjempebyks på rankingen. Levon Aronian har lenge regjert i rommet bak Carlsen, men det er nå bare snakk om tid før armeneren er forbigått.

Samtidig er Carlsens trygge posisjon som verdensener truet, for live-ratingen viser at mannen som er spådd å bli hans fremtidige konkurrent om VM-tittelen i øyeblikket bare er 32 poeng bak.

- Hvor skal dette ende? spør sjakkekspert Torstein Bae retorisk på Twitter i dag.

- Historisk Svaret kan komme i løpet av de neste 24 timene. For i kveld spiller Caruana med sorte brikker mot Maxime Vachier-Lagrave - franskmannen som holdt Carlsen til remis i runde seks.

- Vinner han, er det uhørt. Da er det ingen i sjakkhistorien som har gjort maken. Det gjør at han har press på seg, sa Norges-toer Jon Ludvig Hammer i TV 2s studio natt til i dag.

Selv fortalte den sympatiske italieneren følgende til samme kanal.

- Jeg har overrasket meg selv. Det er diskutabelt om det er den sterkeste turneringen noensinne, men det er uansett en av dem. Jeg er veldig glad for å kunne gjøre det så bra her.

- Hvordan har oppladningen vært?

- Jeg kom rett fra OL og ble faktisk syk før denne turneringen. Jeg prøvde bare å slappe av og få tilbake energien min.

- Kan rekken fortsette?

- He-he. Den må ta slutt en gang, men jeg vil bare fortsette å spille som normalt, sier Caruana.

Carlsen, som ligger hele tre poeng bak i sammendraget, møter i kveld hjemmehåpet Hikaru Nakamura.