- Det er helt vilt

NBA-finale med historisk sus.

Boston Celtics avsluttet forrykende, slo Detroit Pistons 89-81 og ordnet en NBA-finale med historisk sus.

Torsdag spilles første finalekamp mot Los Angeles Lakers. Dermed skal sportens to mestvinnende klubber igjen gjøre opp om tittelen, slik de gjorde nesten årlig på 1980-tallet den gang Magic Johnson og Larry Bird var de store stjernene.

Nå er Kobe Bryant den store Lakers-stjernen, mens Paul Pierce er en av en rekke Celtics-spillere som deler på sjefsansvaret. Pierce førte an med 27 poeng i den avgjørende kampen fredag.

- Det er helt vilt. Jeg vokste opp med å se Celtics mot Lakers i NBA-finalen, og som guttunge hatet jeg Celtics. Det var det som inspirerte meg til å bli basketballspiller, sa Pierce, som er fra Los Angeles.

- Nå skal jeg selv bli en del av basketballhistorien.
30 titler
Celtics og Lakers er de to mestvinnende klubbene i NBA, med henholdsvis 16 og 14 titler. Ingen annen klubb har flere enn seks (Chicago Bulls). Lakers er i finale for 29. gang, Celtics for 20. gang. Ingen annen klubb har tosifret antall.

Det er imidlertid lenge siden Celtics hadde sin storhetstid med åtte titler på rad (1959-66) og 11 på 13 år (1957-69). Laget er i finale for første gang på 21 år.

Forrige gang Celtics spilte finale, tapte Birds lag for Magic Johnsons Lakers. Da var det klubbens tredje finaledyst på fire år. Etter mange magre år for Boston-klubben gjenopplives rivaliseringen.

Boston Celtics var grunnseriens beste lag og får hjemmefordel i de to første finalekampene samt eventuell sjette og sjuende kamp. I sluttspillet har laget slitt borte, med tre tap både i 1. og 2. runde. Men i semifinalen ble det to borteseirer på tre forsøk mot Detroit Pistons.


Endelig
Ray Allen scoret 17 poeng og Kevin Garnett 16 for Celtics, som lå under med åtte poeng før siste periode men vant den hele 29-13.

- Dette har jeg ventet på hele livet, så jeg skal utnytte sjansen, sa Garnett, som har vært på allstarlaget 11 ganger men aldri kommet til finale.

FULL STOPP: Kendrick Perkins nekter Chauncey Billups adgang til ringen under gårsdagens Boston Celtics-seier over Detroit Pistons. Nå blir det finale på de grønne. Foto: AFP/SCANPIX
FULL STOPP: Kendrick Perkins nekter Chauncey Billups adgang til ringen under gårsdagens Boston Celtics-seier over Detroit Pistons. Nå blir det finale på de grønne. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Chauncey Billups scoret 29 poeng for Detroit, som tapte i semifinalen for tredje år på rad.

- Vi slapp opp for damp, konstaterte Pistons-trener Flip Saunders.

For idrettsbyen Boston har det vært litt av et år. Celtics sørget for at Boston-lag har kommet til finale i de tre største amerikanske proffidrettene. Boston Red Sox vant i fjor høst World Series i baseball, mens NFL-laget New England Patriots i vinter tapte Superbowl i sluttsekundene etter en til da ubeseiret sesong.

Celtics kan sette kronen på verket.

(NTB)

- Det er helt vilt