Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er herlig å være elsket av det norske folk

Northug kaller sure svensker en dobbeltseier. Les høydepunkter fra en ellevill pressekonferanse.

POPULÆR - PÅ DENNE SIDEN AV GRENSA: Petter Northug på vei ned fra kongetribunen. Etter dette gikk Northug-kjeften i ett, til journalistenes forlystelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
POPULÆR - PÅ DENNE SIDEN AV GRENSA: Petter Northug på vei ned fra kongetribunen. Etter dette gikk Northug-kjeften i ett, til journalistenes forlystelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northug har det i kjeften sånn til vanlig også - så det er kanskje ikke vanskelig å tenke seg hvordan han fremstår etter et VM-gull på hjemmebane.

Spesielt etter å ha «hånet Sverige» og blitt kalt gris på svensk rikskringkasting.

På vei til pressekonferansen klarte en TV-reporter fra Aftonbladet å posisjonere seg like foran Petter med en mikrofon - og da hun spurte om Petter ville si unnskyld til Sverige kom responsen kjapt:

- Nei, det skal jeg ikke.

- Har du en hilsen til Sverige?

- Jeg skrev på et ark her om dagen at jeg håper vi kan være venner etter VM. Jeg står på det.

- Men det var før det du gjorde her?

- Marcus Hellner slo meg på sprinten og gikk på én ski over mål. Det var ydmykende for oss nordmenn, og da måtte vi slå tilbake.

Herlig å være elsket
Da Petter kom under brua ut fra stadion ble han oppdaget av gullrusede nordmenn, som begynte å rope «Northug, Northug, Northug».

Petter snudde seg og vinket opp til dem med et bred glis om munnen.

- Hvordan er det å være elsket av folket?

- Det er herlig. Jeg må rette en stor takk til dem, de har vært fantastiske under hele VM, sier Petter til Dagbladet.

Fortsatte showet
På pressekonferansen en knapp time etter målgang, var Northug fortsatt i storform.

Noen ganger er det vanskelig for journalister å finne det gode sitater å vinkle sakene på - i dag er det rimelig tvert om. Så her følger rett og slett noen høydepunkter, i forsøksvis kronologisk rekkefølge:

Eldar Rønning forteller at han hadde en drøm natta før stafetten - der Petter Northug rammes av hjerteinfarkt i bussen på vei til stadion.

- Jeg våknet før det var over, men det var en vond drøm. Men jeg drømte mye rart før 15-kilometeren også, så kanskje det er et godt tegn, sier Rønning.

Da bruter Petter Northug inn:

- Vi kan ikke fortelle om alle drømmene til Eldar, for det er ikke bra å høre for alle de 40-50-år gamle kvinnene der ute.

En finsk journalist vil vite om Petter Northug synes det var fair play det han gjorde på målstreken.

- Ja, alle hadde to ski, alle hadde to sko. Jeg rykket fra dem, og det er også fair play å følge etter meg og slå meg. Planen min var å ta en 360 sånn som Dæhlie, men det ble bare en 90. Vi får se i framtida om vi kan få en 360 eller en 780 eller en 1080, sier Northug.

- Ville du gjort det også om ikke Hellner var mannen bak deg?

- Hellner sto på en ski da han vant, så det er den samme greia. Jeg måtte gjøre min greie.

Noen vil vite om Petter Northug hadde trodd på flere tøffe angrep underveis i etappen enn de som kom.

- Alle vet at Hellner har en bakke som de kaller Hellner-bakken. Skal den hete det i historiebøkene framover, må han angripe hardere der.

En kanadisk journalist spør Northug om hans hysje-gest var inspirert av Alex Harvey sin etter lagsprinten.

- Ja, det er noe jeg har lært av unggutta, jeg må se hva disse unge gutta gjør og lære av dem. Jeg har blitt veldig imponert av det han har gjort på Konnerud og også i lagsprinten, så ja.

- Hva syns du om at svenske kommentatorer mener det du gjorde ikke hører hjemme på en idrettstadion, og bryr du deg om hva de mener?

- Det siste vet du svaret på. Jeg har feiret på min måte, Hellner sto på ei ski da han vant sprinten. Jeg hadde ikke planlagt noe, det som skjer det skjer. Hvis svenske kommentatorer blir sure, så er det en dobbeltseier.

- Han kalte deg en gris?

- Jeg har snakket med kona hans. Han er visst en gris, han også.

VG Nett konfronterer Northug med at et flertall av deres lesere mener det ikke var usportslig å gjøre som han gjorde.

- Jeg tror de fleste nordmenn er glade i dag, det får vi i hvert fall håpe.

- Hvor går grensen for hva som er usportslig?

- Det er vel hvis du begynner å slå og gå inn med hockeytaklinger, og dra i trøya og sånne ting. Det var ikke ulovlig eller usportslig for noen å prøve å henge på meg eller gå forbi.

Da bryter Eldar Rønning inn:

- Dere stiller spørsmål om den feiringa, kommentatorene kaller Petter en gris etter en seier der han shower med publikum og lager stemning, det syns jeg er mye verre, sier Rønning.

En journalist lurer på om Petter Northug virkelig slet med sår hals onsdag kveld, eller om han bare ville ha fri fra pressekonferansene.

- Si det. Otto (Ulseth, pressesjef, journ.anm) er lettlurt.

En reporter med flotte krøller spør Northug om han føler joggeturen med kjæresten Rachel Nordtømme i går kveld var til hjelp.

- Du begynner å nærme deg Se og Hør-stadiet, det må jeg si. Litt sånn på sveisen, også.

Sier Petter Northug og gliser godt. Og så er det slutt.

I kveld får alle de fire norske gutta gullmedaljene sine foran titusener på Universitetsplassen.

PS! SVT-ekspert Jonas Karlsson fikk med seg Petter Northugs grisesvar i ettermiddag - og reagerer på følgende måte via Twitter:

«Haha..... Hörde just om Petters kontragrisattack på presskonferensen. Humor!»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling