«Det er i motgang det går framover»

Sigurd Pettersen sliter med å finne hoppformen ei uke før OL starter. Til helga er han i Willingen for å finne igjen autopiloten.

-  Hvorfor får du ikke til hoppingen?

-  Fordi jeg ikke stoler på automatikken. Autopiloten sitter ikke godt nok i ryggraden til at jeg bare kan slippe meg løs.

-  Hva gjør du for å komme i toppform til OL?

-  Jeg må få knekt en kode eller to i rennsammenheng. Sjansen er der igjen i Willingen til helga. Bøygen er å få de gode hoppene over fra treningsfeltet til konkurranser.

-  Når fikk du til et kjempehopp sist?

-  Jeg hadde mange av dem på Lillehammer før Kollen-NM for halvannen uke siden. Sistehoppet i Vikersund i går var også en treff.

-  Har nedturen noe med vektregelen å gjøre?

-  Nei. Samlet sett går den på mange ting, men ikke på vekt. På slutten av sommeren begynte jeg å køle med litt for mange ting samtidig. Jeg gjorde dem ikke enkelt nok, og startet vinteren med å være usikker. Siden har jeg hatt vanskelig for å hente meg inn igjen. Jeg har vært innom god hopping, men har ikke vært stabil nok til å få det til i konkurranser. Nå gjør jeg tingene enkelt igjen for å komme tilbake på rett spor.

-  Ble du overrasket da du ble tatt ut til OL?

-  Ja, jeg ble egentlig det. Jeg innså at jeg hoppet dårlig før uttaket.

-  Hva gjør du når du ikke trener eller hopper på ski?

-  Jeg prøver å studere litt på Idrettshøgskolen, men har altfor mange år igjen. Jeg går på trenerstudiet med hopp som spesialområde, og håper å være ferdig før jeg er gammel og grå.

-  Hvorfor svinger det så mye i skihopping?

-  Det er ikke noe lett spørsmål. Skihopping er en teknisk idrett, som i kombinasjon med stor fart er veldig vanskelig. Det gjelder å være på bølgen, da kan du gjøre feil uten at det får nevneverdige følger. Når du sliter, kan de samme tingene være utslagsgivende og gjøre at du ikke lykkes. I motgangstider har feilene veldig stor betydning.

-  Hvor mye betyr vinden i hoppbakken?

-  Den betyr veldig mye. Vinden kan være forskjellen på seier og 15. plass. Det gjelder å ha den med seg.

-  Hva vet du om bakkene i Pragelato?

-  Jeg har hørt at de har relativt slakt tilløp, og en jevn og fin radius ut mot hoppet. I begge bakkene går du høyt, og har veldig stor fart grunnet bakvinden. I normalbakken må vi regne med 90 km/t eller høyere på hoppkanten. I storbakken kan farten fort komme opp i 96-98 km/t. I snitt kan det bli fem km/t større fart enn vi er vant til i rennsammenheng.

-  Hvordan går det med høydeskrekken?

-  Jo takk. Den lever i beste velgående.

-  Hva synes du om stillasene i OL-bakkene?

-  Det vet jeg ikke, siden jeg aldri har vært der. Dessuten ser jeg aldri ned fra toppen. Jeg har et tilløp å se ned i, det holder.

-  Hva er den verste smellen du har fått?

-  Det kipeste var lagmesterskapet i den minste VM-bakken i Oberstdorf i fjor. Da både landet jeg på kulen, og ble disket. Etterpå måtte jeg bare tenke at idrett er leik, og at skirenn ikke er så mye å frykte. Livet går fort videre.

-  Hva er programmet ditt fram mot OL?

-  I helga får jeg en ny sjanse i verdenscupen. Treningshoppingen har vært bra. Nå gjelder det å få det ut i konkurranser. Helga i Willingen byr både på individuelt renn og laghopping.

-  Hva er den morsomste seieren du har tatt?

-  Det må kanskje være laggullet i skiflygings-VM i Planica for to år siden. Det var også en konkurranse som ble veldig spennende.

-  Hva er det sprøeste du har hørt om deg selv?

-  Jeg har ikke hørt så mye.

-  Men noe må det vel ha vært?-  Noen sier at det er vanskelig å få noe vettugt ut av meg i ulike sammenhenger.

-  Hvem er tøffest i hoppsirkuset?

-  Janne Ahonen.

-  Hvorfor synes du han er tøffest?

-  Han er en kald fisk som ikke bryr seg om det blåser forfra eller bakfra, eller om bakken er lett eller vanskelig. Samtidig er han en utrolig god idrettsutøver, og seg sjøl i ett og alt. Han er verken klovn eller noe annet, han er bare Janne Ahonen.

-  Hvem er favorittartisten din?

-  Det er mange forskjellige. Øystein Sunde er rappkjeftet og fin.

-  Hvilken tittel bør det være på dette intervjuet?

-  Det er i motgang det går framover.

SER ETTER LYSPUNKTER: Sigurd Pettersen har en femteplass som besteinnsats i vinter. I Willingen i helga satser han på at det endelig skal løsne.