- Det er ikke Atletico som bestemmer om Falcao drar

Europa League-vinneren er uten makt, hevder Veland.

USTOPPELIG: Radamel Falcao avgjorde Europa League-finalen i går før pause, med to ustoppelige skudd med venstrebeinet. Medregnet fjorårets 17 fulltreffere har colombianeren scoret 29 ganger på 29 kamper i Europa League de siste to sesongene. I La Liga har han nettet 23 ganger. Foto: EPA/SRDJAN SUKI
USTOPPELIG: Radamel Falcao avgjorde Europa League-finalen i går før pause, med to ustoppelige skudd med venstrebeinet. Medregnet fjorårets 17 fulltreffere har colombianeren scoret 29 ganger på 29 kamper i Europa League de siste to sesongene. I La Liga har han nettet 23 ganger. Foto: EPA/SRDJAN SUKIVis mer

(Dagbladet): Radamel Falcao senket ikke akkurat markedsverdien sin da han banket inn to klassescoringer i gårsdagens Europa League-finale mot Athletic Bilbao.

Spørsmålet er om Atletico Madrid kan greie å holde på sin colombianske storscorer over sommeren - selv om det er mindre enn et år siden han ble hentet til klubben som Sergio Agüeros erstatter.

Canal+-ekspert på spansk fotball, Petter Veland, tror Atletico Madrid i realiteten er maktesløse når framtida til Falcao skal avgjøres.

- Atletico Madrid eier bare en tredjedel av Falcao. Sånn sett kan de ha en mening og en stemme, men ikke makt over hva som skjer, sier han til Dagbladet.

- Mendes valgte Atletico
Velands opplysninger stammer fra spanske journalister og aviser som Marca og AS, der det er blitt skrevet at den såkalte «superagenten» Jorge Mendes og hans agentselskap GestiFute har den største eierandelen i Falcao. Fra før av har Mendes flere store navn i stallen sin, deriblant Cristiano Ronaldo, og han har vært involvert i noen av de mest oppsiktsvekkende overgangene de siste årene.

2-0: Falcao kvittet seg med Bilbao-forsvareren med en kjapp vending, før han løftet ballen over keeper til 2-0 for Atletico Madrid. Foto: (AP Photo/Vadim Ghirda)
2-0: Falcao kvittet seg med Bilbao-forsvareren med en kjapp vending, før han løftet ballen over keeper til 2-0 for Atletico Madrid. Foto: (AP Photo/Vadim Ghirda) Vis mer

Blant annet kom han plutselig inn som Bebés agent kort tid før han ble solgt til Manchester United for over sju millioner pund - en sum de fleste fotballkjennere mente var hinsides enhver fornuft.

- Dersom Mendes ønsker å selge Falcao, har ikke Atletico noe de skulle sagt. Falcao kunne gått til Chelsea eller Manchester City sist sesong, men jeg tror rett og slett Mendes var så kynisk at han valgte Atletico, fordi han visste at det ville være en bra klubb for ham. Der har han fått spille på enda høyere nivå og vist at han i hvert fall er klar til å ta steget nå. Da kan Mendes være mellommann i to store overganger, og det betyr mer penger i lomma for hans del, sier Veland.

- Hvis dette stemmer, hvorfor har det ikke vært mer oppmerksomhet rundt det?

- Det har ikke vært veldig blåst opp, og det har sin forklaring i personene som holder på med det. Presidentene i de respektive klubbene har et godt forhold til Jorge Mendes, og de har alle stor makt og status i Spania, også blant dem som jobber med fotballjournalistikk. Det er ikke mange som tør eller vil dra det fram som negativt. Disse opplysningene er aldri blitt bekreftet, men det er mange eksempler der prisen på en spiller i Mendes-stallen har vært langt større enn det man skulle tro, og hvor det åpenbart ikke er blitt betalt like mye som det står på papiret, sier Veland.

Tror Falcao havner i Chelsea
Han nevner blant annet Fabio Coentraos overgang fra Benfica til Real Madrid til 30 millioner euro i fjor, og Pepes overgang samme vei i 2008.

1-0: Gorka Iraizoz strekker seg forgjeves etter Falcaos praktskudd. Foto:  REUTERS/Ina Fassbender
1-0: Gorka Iraizoz strekker seg forgjeves etter Falcaos praktskudd. Foto: REUTERS/Ina Fassbender Vis mer

-  Den offisielle summen var også der 30 millioner euro. Det var neppe den reelle prisen, men ble gjort slik at prisen også skulle være høy neste gang, sier Veland.

Selv tror han Falcao kommer til å forlate Atletico Madrid etter denne sesongen, en sesong som så langt har gitt 23 mål i ligaen og 12 i Europa League. Foran seg på toppscorerlista i La Liga er bare Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

- Jeg har en magefølelse på Chelsea. I mine øyne er det bare fem, seks klubber som er aktuelle og som har råd, sier han.

I England tror han bare Manchester City er i stand til å gi Chelsea kamp, mens han har liten tro på at Barcelona eller Real Madrid blander seg inn.

KONGEN AV EUROPA LEAGUE: Falcao ble matchvinner i Europa League-finalen for Porto i fjor, og ble samme for Atletico Madrid i går. Foto:    REUTERS/Sergio Perez
KONGEN AV EUROPA LEAGUE: Falcao ble matchvinner i Europa League-finalen for Porto i fjor, og ble samme for Atletico Madrid i går. Foto: REUTERS/Sergio Perez Vis mer

- Kanskje kan Juventus eller til nød Bayern München være et mulig stoppested. Jeg tror ikke noen andre enn dem har kapasitet. Eventuelt Manchester United, men der finnes det neppe midler til en så stor overgang, sier Veland.

- Hvordan vil du oppsummere debutsesongen hans i La Liga?

- Tar du vekk Messi og Ronaldo, er han toppscorer med 23 mål. Det er nesten halvparten av målene til Atletico Madrid. Han har vært uhyre viktig for dem, uten dem ville de ikke vært i nærheten av å kvalifisere seg til Europa League via seriespill. De ville vært nærmere nedre halvdel enn femteplassen de har nå, sier han.