Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nord-Irland-Norge 26. mars

Det er ikke bare å snakke havarerte Norge tilbake på kjøl

Lars Lagerbäck har denne uka på å snu Norge opp ned. Det er veldig liten tid.


IKKE BARE LETT: Den norske troppen jobber med å forstå Lars Lagerbäcks filosofi.  Foto : Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
IKKE BARE LETT: Den norske troppen jobber med å forstå Lars Lagerbäcks filosofi.  Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Så lenge Russland 2018 allerede ved ansettelsen ble nevnt som en liten mulighet har det sakte, men sikkert, vokst fram betydelige forventninger til det norske fotballandslagets første match med ny sjef. Det er dårlig gjort. For det er ikke bare å fortelle spillerne hvordan skuta skal komme seg på kjøl etter 2016-høstens havari i VM-kvalifiseringen, det skal utføres også.

Og der sliter vi.

FORSVARSSPILLET HAR VÆRT Lars Lagerbäcks viktigste prioritering denne uka i London. Og den letteste biten å lære bort. Norske fotballspillere er vant til stram struktur og god balanse. Soneforsvarets prinsipper, enten det blir utført i 4-5-1 eller 4-4-2, er de samme uansett. Så akkurat den biten, selv om ingen forsvar kan organisere seg til enn fullgod gardering mot personlige feil, synes å være på plass om alle mann løper beina av seg uten ball.

Det er hva vi gjør når vi vinner ballen som er problemet.

Det er valgene som må tas når Norge er på vei framover som inntil videre skaper hodebry.

LARS LAGERBÄCK DELER Drillos forkjærlighet for langpasningen fordi den eliminerer bort den største faren for balltap på egen banehalvdel. Derfor er den gjeninnført som en overordnet regel for det norske angrepsspillet. Du kommer med andre ord til å få se mange lange og vinklede pasninger søndag kveld. Men ikke hele tida, og det er det som inntil videre synes å være lagets akilleshæl.

Når skal vi slå langt?

Når skal vi ikke gjøre noe annet?

PÅ TORSDAGENS TRENING, den neste siste før laget setter seg på flyet til Belfast i ettermiddag, trente Norge på dødballer. Den biten fikk ikke media overvære. Hva laget skal gjøre på cornere og innsvingte frispark er inntil videre en hemmelighet. Men Lars Lagerbäcks offensive og overordnede ønske om hele tida å søke inn bak motstanderens forsvarsrekke var for alle å se.

Enten øvelsene ble utført sju mot tre (uten for stort hell) på begge banehalvdeler, eller i spill elleve mot ni over hele banen.

VALGETS KVAL, DET som per dato er lagets problem på vei framover, er at det overordnede kravet om den lange ballen, det man helt åpenbart har snakket mye om, kommer i veien for det som er naturlig for situasjonen. Derfor ble det mye feil da laget øvde elleve mot ni. Som om kravet til langpasningen sitter så langt framme i panna at det ødelegger for det som er naturlig. Det er selvfølgelig til å forstå i en overgangsperiode hvor mye er nytt og det som prioriteres og vektlegges sterkest – i det offensive tilfellet, langpasningen – blir valgt.

Selv når det er feil.

EN ENESTE SJANSE ble produsert til scoring da Mats Møller Dæhli fant Tarik Elyounoussi i spill elleve mot ni i et kvarter. Det er lite. Angrepsfeil og dårlig rytme på vei fram var det mest framtredende. Det er naturlig. For samhandling krever tid og bare ei uke med veldig mye nytt er ikke i nærheten av nok.

Derfor er VM 2018 utopisk.

Det er EM 2020 dette må handle om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!