JAKTER OPPTUR: Manchester United og Sir Alex Ferguson tapte 1-6 mot Manchester City i oktober. I morgen vil de rette opp inntrykket når lagene møtes i FA-cupen. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
JAKTER OPPTUR: Manchester United og Sir Alex Ferguson tapte 1-6 mot Manchester City i oktober. I morgen vil de rette opp inntrykket når lagene møtes i FA-cupen. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATESVis mer

- Det er ikke bra for familien til Ferguson

Fjørtoft om skottens «ikke i min levetid»-uttalelse.

(Dagbladet): I morgen møtes Manchester City og Manchester United i FA-cupens 3. runde. United jakter revansj etter at de tapte hele 1-6 på Old Trafford i oktober.

I 2009 svarte United-sjef Alex Ferguson følgende på spørsmål om United noen gang vil være underdog i et lokaloppgjør mot City.

- Ikke i min levetid, uttalte United-sjefen.

Fotballekspertene Jan Åge Fjørtoft, Tor-Kristian Karlsen og Claus Lundekvam sier til Dagbladet at serielederen City ser sterkere ut enn Alex Fergusons United, og at når lagene møtes på Etihad Stadium i morgen, er det City som er favoritt.

- CITY ER FAVORITTER: Fotballekspertene Jan Åge Fjørtoft, Tor-Kristian Karlsen og Claus Lundekvam mener David Silva og Manchester City er favoritter når de får besøk av Nani og Manchester United søndag. Foto: REUTERS/Darren Staples
- CITY ER FAVORITTER: Fotballekspertene Jan Åge Fjørtoft, Tor-Kristian Karlsen og Claus Lundekvam mener David Silva og Manchester City er favoritter når de får besøk av Nani og Manchester United søndag. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

Manchester United står med to strake tap i serien før storkampen, sist 0-3 mot Newcastle.

Jan Åge Fjørtoft, tidligere Swindon-, Middlesbrough- og Sheffield United-spiss, mener United mangler det lille ekstra som de har hatt i tidligere sesonger.
 
- Er det grunn til panikk i United?
 
- Det er det nok. Hvis du sammenlikner Manchester United-laget med jazz, så har du en grunntone som ligger der. I United har du Ferguson, hans disiplin og måten å få fram laget på. Det kan holde til seriemesterskap i år også, men de mangler det ekstra repertoaret, det som gjør det lille ekstra, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Fotballspeider Tor-Kristian Karlsen mener City er favoritter, men at formutvikling og statisikk kan strykes før et lokalderby.

- I et derby kan du slette alt som har med form og historikk å gjøre. Jeg tror United er vanvittig revansjesugne. Det er første mulighet til å rette opp inntrykket, men de har en del toppspillerne som er ute av form, sier Karlsen.

TROR PÅ CITY: Jan Åge Fjørtoft mener City er favoritter før cupkampen mot United søndag. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
TROR PÅ CITY: Jan Åge Fjørtoft mener City er favoritter før cupkampen mot United søndag. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

- City er favoritter i kampen - uten at det som sagt har så mye å si i et derby. Jeg synes faktisk City var bedre i de to kampene før de vant 3-0 mot Liverpool. De hadde mye bedre marginer med seg, sier Karlsen.

- Ferguson sier «ingen grunn til panikk». Enig?

- Det er 17-18 kamper igjen. Ingen ting tyder på at de skal handle i januar og tapet av Vidic er enormt skadende. Han er ryggraden i laget nå som Ferdinand begynner å bli shaky, sier Karlsen.

- City frykter Ferguson Jan Åge Fjørtoft mener Manchester City ser sterkest ut, og at de også er seriefavoritter.
 
- Jeg ser ikke bort fra at United vinner serie, men du har inntrykk av at det er City som må tape tittelen. De virker veldig solide, det så du i kampen mot Liverpool. Og så har de en benk som gjør at de kan spare spillere, du har Sergio Aguero som ikke må fullføre alle kamper, sier Fjørtoft.
 
- Ferguson uttalte i 2009 at City ikke kom til å være favoritter i noe Manchester-derby i «hans levetid»?
 
- Det er ikke bra for familien til Ferguson, det er dårlige nyheter for ham. Men han ser veldig fit ut, og var svært sympatisk på pressekonferanser etter Newcastle-tapet.
 
Fjørtoft tror det så å si bare er skottens fortjeneste dersom United tar ligagull nummer 20 i mai.
 
- Det City frykter mest er Alex Ferguson. Hadde Uniteds mannskap spilt for et annet lag og en annen manager hadde vi ikke sett på dem som kandidat til å vinne Premier League, sier han.
 
Den tidligere Boro-spissen er selv studiovert hos Viasat når United reiser til Citys arena for FA-cupkamp søndag.
 
- Det er en selvtillitskamp, som kan påvirke resten av sesongen. Jeg tror kampen blir retningsgivende for det som skjer videre, sammen med de fem-seks neste kampene, sier Fjørtoft.
 
- Hvordan påvirker Uniteds tap mot Newcastle søndagens FA-cupkamp?
 
- Du kan si at det ikke er en eneste ting i Fergusons fotballiv som ikke har skjedd tidligere. Han vet hva som skal til. Nå må han dra inn Rooney, han virker unhappy. Men sånn er det, for ingen i United er større enn Ferguson. og det er riktig, sier Fjørtoft.

Lundekvam spår haraball Tidligere Premier League-proff og TV 2-ekspert Claus Lundekvam mener Ferguson må innrømme at City er favoritter på hjemmebane.

- Når oppgjøret spilles på Etihad, må Sir Alex også innrømme at de blå er ørsmå favoritter, sier Lundekvam.

-SLETT STATISTIKKEN: Fotballspeider Tor-Kristian Karlsen mener form og statistikk kan slettes før et lokaloppgjør.
-SLETT STATISTIKKEN: Fotballspeider Tor-Kristian Karlsen mener form og statistikk kan slettes før et lokaloppgjør. Vis mer

Den tidligere midtstopperen mener det er vanskelig å spå hvordan kampen vil utvikle seg.

- City virker noen hakk hvassere enn United om dagen. Selv om United har en del viktige spillere tilbake, er ikke de i samme slag. I en cupkamp vet du aldri hva som skjer. Det blir ofte et haraball med mye spill fram og tilbake, sier Lundekvam.

- Ferguson sier «ingen grunn til panikk». Enig?

- Jeg er enig, for de har jo vist at de kan snu det og er best siste halvdel av sesongen, og har gjort det så mange ganger før. De har erfaringen og vinnerkulturen og alt det der. Men de møter en helt annen motstand nå. Nivået på de andre, og da først og fremst City og kanskje Tottenham, som har vært veldig imponerende, sier Lundekvam.

- IKKE PANIKK: 
Claus Lundekvam, tidligere landslagspiller og nå ekspertkommentator, er enig med United-sjef Ferguson om at det ikke burde være panikk i United-leiren.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
- IKKE PANIKK: Claus Lundekvam, tidligere landslagspiller og nå ekspertkommentator, er enig med United-sjef Ferguson om at det ikke burde være panikk i United-leiren. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer