Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er ikke bra nå - men det var langt verre under Moyes

Likevel bør van Gaal forsvinne til sommeren.

 UNITED-KRISA:  Scott Patterson har fulgt Manchester United i en årrekke. Han er lei av at David Moyes (t.h) nevnes hver gang det går dårlig med Louis van Gaal (t.v). For det var verre før. Foto: NTB Scanpix.
UNITED-KRISA: Scott Patterson har fulgt Manchester United i en årrekke. Han er lei av at David Moyes (t.h) nevnes hver gang det går dårlig med Louis van Gaal (t.v). For det var verre før. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Manchester United-bloggeren Scott Patterson er klar i sin sak. Louis van Gaal har vært en stor skuffelse på Old Trafford, men han kan fortsatt ikke måle seg med forgjengeren når det kommer til dårlige resultater.

Det har haglet med meldinger mot Louis van Gaal fra United-fans denne sesongen. Og det er ikke skryt nederlenderen får. Men det verste er de som hevder at han har gjort det dårligere David Moyes.

Den tidligere Everton-manageren har ikke vunnet et trofé i hele sin karriere. Oppholdet på Old Trafford var et mareritt. Han tok et mesterslag til en sjuendeplass på noen måneder, før han helt korrekt fikk sparken.

Selv om José Mourinho klarte å overgå Moyes ved å føre Chelsea fra gull til nedrykksstrid, er det ingen tvil om at Moyes' opphold kan betegnes som skrekkelig.

Null forsvar Når vi ser tilbake på de åtte månedene han ledet klubben, er det vanskelig å finne noen oppturer. United tapte hjemme og borte mot Liverpool. På Old Trafford ble de knust i en sesong rivalen hadde tatt sitt første gull siden 1990, hadde det ikke vært for at Steven Gerrard sklei mot Chelsea.

United-fans puttet lettet ut — men det var ikke takket være Moyes at Liverpool ikke ble ligamestere i en sesong hvor de røde djevlene ikke var i nærheten.

United tapte også hjemme og borte mot Manchester City. På Etihad knuste vertene United, mens de vant med ydmykende 3-0 på Old Trafford, i en sesong hvor United ville være som City.

United endte under Everton, Moyes' tidligere arbeidsgiver, selv om han tok med seg toppscoreren Marouane Fellaini da han byttet beitet.

Når folk vil forsvare Moyes, for å dytte van Gaal lenger ned i sørpa, trekkes det fram hvor lite Moyes fikk å rutte med. Da bør det nevnes at han brukte dobbelt så mye som Roberto Martínez i Everton den sesongen. Et Everton-lag som gikk fra sjuende til femteplass og passerte United på veien.

Underpresterte Det er vanskelig å forestille seg en manager annen enn Sir Alex Ferguson som hadde klart å ta gull med Moyes' United-tropp. Men alle hadde sin fulle rett til å kreve en topp 4-plass. Eller i det minste at de skulle havne foran Everton.

Det Moyes faktisk hadde var en tropp som var stappfull av spillere som hadde vunnet før. Spillere som hadde vunnet ligaen gang etter gang og var fulle av selvtillit.

La oss ikke glemme at ubrukelige Avram Grant så sitt Chelsea havne to poeng bak United i 07/08 og Champions League-gullet røk i straffesparkkonkurranse.

Mourinho hadde fått sparken etter seks kamper. Spillerne hadde fortsatt vinnermentaliteten på plass. De fulgte United helt til døra i ligaen, bare for å se at de stakk av med ligagullet og Champions League.

Moyes burde akkurat som Grant ha klart og surfet på medgangsbølgen, men han var så udugelig at all selvtillit i troppen forsvant og pila bare pekte nedover.

Det er ikke lett å finne noen høydepunkter fra Moyes' opphold, men det finnes noen. United slo Liverpool ut av Ligacupen på høsten. Det var jo bra, men det førte bare med seg noe vondt.

For i semifinalen mot Sunderland, som kjempet for å overleve i ligaen, røk de ut på straffespark — på hjemmebane.

Så kunne United-fansen glede seg over 72 utrolige sekunder i München. Patrice Evra scoret et av de fineste målene United har stått bak på mange år da han blåste ballen i krysset bak Manuel Neuer på Allianz Arena. 72 sekunder senere utliknet Bayern. Snaue ti minutter seinere var de i føringen. Det endte 3-1 til Bayern og United-exit i kvartfinalen. Men det var 72 fine sekunder.

Van Gaals plageånd Til tross for de få gode øyeblikkene det var under Moyes, trekkes han fram etter hvert eneste dårlige van Gaal-resultat — og de er det ikke få av. Supportere bruker Moyes som en pinne som pirker borti van Gaal etter dårlige kamper, selv om Moyes er det nærmeste man kan kommer en katastrofal sesong.

Folk sammenlikner poengfangsten, som om poengene tjent over to forskjellige sesonger, beviser noe som helst om lagets kvalitet.

Ingen påstår at Chelsea-laget som gikk til topps i fjor var i nærheten av United-laget som vant både ligagull og Champions League i 07/08. Men ser vi på poengfangsten var de nøyaktig like gode.

Van Gaals kjedelige spillestil blir framstilt på en måte, som får det til å virke som om Moyes fant opp kruttet.

Turen langs Warwick Road på vei til storkamper bød ikke på mange bekymringene da Moyes styrte. Det var ingen sommerfugler i magen. Tap var en sikkerhet. Spørsmålet var bare hvor mange mål de ville slippe inn.

Å ha slått seg til ro med van Gaals kjedelig fotball er ingen god situasjon å være i, men det er fortsatt bedre enn å se et lag med null lidenskap i kampene som betyr noe for fansen.

Det nederlandske forsvaret United-fansen kan se på de siste Europa League-kampene mot Liverpool med avsky, og det har de sin fulle rett til. Likevel er denne typen forestillinger mot de største rivalene en sjeldenhet under van Gaal. Under Moyes var det en fryktelig vane.

Denne sesongen har van Gaal tatt ti av tolv poeng mot klubbens største rivaler, Liverpool og City.

Forrige sesong var det ni av tolv.

Kjøpene gjort av van Gaal har vært ålreite og selv de som har skuffet mest har vært forståelige at de ble gjort.

Radamel Falcao var verdt noen kroner og det var umulig å forutse at Angel Di Maria United-karriere skulle bli som den ble, selv om han gjorde det klart at grunnen til at han kom var PSGs overgangsnekt etter noen måneder.

Memphis Depay har ikke slått til, men han har fortsatt støtte hos fansen, som ser potensialet i unggutten.

Foruten dem er det vanskelig å si noe imot spillerne van Gaal har hentet. Mesteparten av kritikken går på at han insisterer å spille med Marouane Fellaini, som Moyes hentet for mer enn hva utkjøpsklausulen var på.

Ny æra trengs nå Det er mye som er feil med van Gaal og han bør forlate klubben til sommeren, selv om klubben skulle klare å ende inne blant topp 4, og ta seg forbi West Ham i FA-cupen. Ja, til og med om de vinne turneringen.

Han har mislykket med det han skulle gjøre, selv om de har slått rivalene og unge lokale spillere har fått sjansen.

Klubben bør ikke håpe på at van Gaal klarer å få til mer med en sesong til i sjefsstolen. United har fått alt de kan få ut av han allerede.

Men det er viktig å huske at van Gaal tok et lag uten selvtillit fra Moyes-tida tilbake til topp 4.

Hadde Moyes vært sjef på Old Trafford hadde klubben ligget på nedre halvdel. Resultatene hadde bare blitt verre jo lenger han fikk styre. Spesielt så fort julen er over. På sine 22 kamper i 2014 tapte United 11, spilte tre uavgjort og vant åtte.

Van Gaal har underprestert, men å antyde at han er nærheten av å være like dårlig som Moyes er en stor fornærmelse og er fullstendig ubegrunnet.

Det alle United-fans bør være enige om er at begge to har underprestert og at det er et sterkt behov for en modig og fornuftig avgjørelse på tampen av denne sesongen.

Hele Norges coronakart