- Det er ikke du som dømmer, Balotelli

Michel Platini vil gi gult kort til spillere som forlater banen etter rasehets.

DOMMEREN SOM DØMMER: Michel Platini mener at spillere ikke bør forlate banen om de blir utsatt for rasehets under EM. Foto: EPA/VASSIL DONEV/NTB scanpix
DOMMEREN SOM DØMMER: Michel Platini mener at spillere ikke bør forlate banen om de blir utsatt for rasehets under EM. Foto: EPA/VASSIL DONEV/NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): • EM PÅ DAGBLADET.NO: For 179 kroner kan du kjøpe tilgang til 10 av EM-kampene, som vises i Fotballstudio. Kjøp abonnement her!

Mario Balotelli har truet med å gå av banen dersom han blir utsatt for rasehets under EM. I et intervju med France Football sier Italias og Manchester Citys Mario Balotelli (21):
 
- Jeg håper at det ikke blir et problem i EM. Da vil jeg forlate banen umiddelbart og dra hjem.

Rasisme er et relativt vanlig fenomen, noe BBC-dokumentaren «Stadiums of hate», som ble vist på TV tidligere denne uka, ga mange eksempler på. Likevel sier UEFA-president Michel Platini at det vil få konsekvenser om spillere forlater banen i protest.

- Det er gult kort. Det er ikke spilleren - Mario Balotelli - som styrer dømmingen. Det er dommeren som tar disse avgjørelsene. Dommere kan stoppe kampen. De har denne makten om det forekommer rasisme, sier Platini ifølge BBC.

Michel Platini mener dette er den beste måten å stoppe rasisme på. Samtidig benekter han at ryktet hans vil få seg en smell dersom det skulle forekomme mange rasistiske episoder under mesterskapet i Ukraina og Polen.

- Tuller du? Tror du jeg er ansvarlig for rasisme i resten av Europa, England eller i Frankrike? sier Platini.

Dokumentar gjorde inntrykk Han har selv sett dokumentarfilmen «Stadiums of hate». Og den gjorde inntrykk på den tidligere franske midtbanespilleren.

- Vi er sjokkert over rasismen, men vi prøver å gjøre noe. Vi må slåss mot det. Jeg føler meg dårlig. Selvfølgelig føler jeg meg dårlig fordi jeg ikke er en rasist, sier Platini.

BILDER VI IKKE VIL SE UNDER EM: Under en kamp mellom Karpaty Lviv og Dynamo Kiev, holdt fansen til førstnevnte lag opp et naziflagg. Foto: REUTERS/Stringer/Files/NTB scanpix
BILDER VI IKKE VIL SE UNDER EM: Under en kamp mellom Karpaty Lviv og Dynamo Kiev, holdt fansen til førstnevnte lag opp et naziflagg. Foto: REUTERS/Stringer/Files/NTB scanpix Vis mer

56-åringen sier at UEFA har gjort mye for å takle rasisme, og støtter sine egne uttalelser ved å peke på antirasistkampanjen «Never Again».

Latterlig Den tidligere Arsenal-legenden Ian Wright mener derimot at det europeiske fotballforbundet UEFA ikke har hatt en heldig hånd om arbeidet mot rasisme:
 
- Når det har kommet apelyder fra supportere i Champions League eller Europa League, har klubbene fått bot på 2000 pund (18.800 kroner etter dagens kurs). Det er latterlig.

Han mener likevel at spillere ikke bør forlate banen i protest, det betyr at mobben har vunnet.

- Hvis Balotelli går av banen — eller går bananas som en supporter — vil han bli sett på som en sint, svart mann. Jeg ønsker at Balotelli skal være større enn dette, sier Wright.

Sol Campbell er blant de som har advart engelske fotballfans om å holde seg hjemme under mesterskapet som starter fredag. Han mener det var en tabbe å gi mesterskapet til Polen og Ukraina i utgangspunktet.