Det er ikke Erik Tysse som er saken

Når Norna-Salhus etter fem dopingsaker på nytt lar medlemmene sine bli trent av en utestengt trener, er det mulig å skjønne at Tysse selv aldri har vært problemet.

INNRØMMET ALT: Den gode langdistanseløperen Nils Engevik (til venstre) innrømmet systematisk dopingbruk og ble utestengt fra all organisert idrett på livstid. Flere har kalt Engevik "den ærligste friidrettsutøveren i byen" etter at han selv kontaktet politiet for å fortelle om den utstrakte dopingbruken i bergensk friidrett.  FOTO: Oddmund Lunde.
Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
INNRØMMET ALT: Den gode langdistanseløperen Nils Engevik (til venstre) innrømmet systematisk dopingbruk og ble utestengt fra all organisert idrett på livstid. Flere har kalt Engevik "den ærligste friidrettsutøveren i byen" etter at han selv kontaktet politiet for å fortelle om den utstrakte dopingbruken i bergensk friidrett. FOTO: Oddmund Lunde. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER LETT å få sympati for en idrettsutøver som mener seg uskyldig dømt for doping. Derfor blir sikkert Erik Tysse klappet fram på hjemmebane når han rett fra sin to år lange dopingdom forsøker å kvalifisere seg til OL.Å ha sympati for norske idrettsledere som gjemmer toppidrettens egne etiske problemer bak Tysses blå øyne, er det derimot ingen grunn til.

Det er bare feigt og det kommer til å slå tilbake på vår egen idrettshverdag.

NÅR idrettspresident Børre Rognlien nå sier til NTB at han ikke tror Tysse-saken skader oss internasjonalt, misser han hele poenget. Denne saken gjelder ikke først og fremst hvordan andre bedømmer dobbeltmoralen vår; den gjelder vår egen moral.

Det er derfor søkelyset i denne saken ikke må rettes mot Tysse selv, men mot norsk idretts håndtering av egne dopingsaker. Der er det naturlig å starte med Tysses hjemklubb Norna-Salhus som på ni år har hatt fem dopingsaker. Det er sannsynligvis en trist norsk rekord.

I løpet av denne tida har klubben fått avslørt Aston Morgan, Bergens raskeste mann, samt den sterke langdistanseløperen Nils Engevik og treneren hans Aage Odfjell, som begge med ulik grunn innrømmet systematisk bruk av doping. Disse sakene førte til at Antidoping Norge dro til Norna-Salhus for å hjelpe til med opprydningen, men året etter ble likevel en av klubbens sleggekastere tatt for bruk av anabole stoffer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer