- Det er ikke flere dopingtester vi behøver...

Wada-sjefen mener det er viktigere hvem som testes enn hvor mange som testes.

FRITTALENDE: WADA-president John Fahey er ikke redd for å si hva han mener om doping - og dem som ikke tar kampen mot ondet på alvor. Foto: Espen Sandli / Dagbladet
FRITTALENDE: WADA-president John Fahey er ikke redd for å si hva han mener om doping - og dem som ikke tar kampen mot ondet på alvor. Foto: Espen Sandli / DagbladetVis mer

(Dagbladet): President John Fahey i Det internasjonale anti-dopingbyrået (WADA) mener terrorbalansen i kampen mot dopere ikke handler om hvor mange som testes, men hvem som testes - og hvordan de etterforskes.

Disse følges ekstra:
• Utøvere på vei tilbake fra skade
• Utøvere som har trenere/leger med ei fortid
• Utøvere som gjør comeback
• Utøvere på lag eller fra nasjoner med dårlig forhistorie

Dop-etterretning - Marion Jones og Lance Armstrong hevdet begge at de var uskyldige fordi de var testet så ofte, men aldri ble tatt. Det betyr ingenting! Vinduet er så lite at doping kan være vanskelig å spore. Begge er eksempler på at andre metoder må til, sier Fahey til Dagbladet.

I 2010 publiserte sportsavisa L'Equipe ei lekket liste over deltakerne i sykkelrittet Tour de France, hvor hver rytter var plassert på en skala fra 0 til 10 i forhold til mulig dopingrisiko. Det er den type målrettet identifisering av kandidater han mener er uungåelig. 

- Det er ikke flere tester av tilfeldige utøvere vi behøver. Vi må bruke all etteretning vi har på hvilke utøvere som bør testes. Selektiv testing av visse lag og visse utøvere må til, sier Fahey.

Men avsløringen av Lance Armstrong viser også hvordan kampen mot doping er blitt et spørsmål om dektetivarbeid.

- Jeg håper vi snart har på plass et formelt samarbeid i flere land mellom politi, anti-doping og tollvesen. Det er vi avhengig av, sier han.

Personlig svik Lance er samtidig den personen som dypest har skuffet Wada-sjefen, på et privat og personlig nivå.

- I 2001 måtte jeg fjerne ei lunge på grunn av kreft. På sykesenga fikk jeg boka «It's not about the bike». Biografien om Armstrongs kamp tilbake etter kreften betydde mye for meg. At jeg mange år seinere skulle stå overfor ham som sjef for Wada og se alle hans løgner og juks komme for en dag, er virkelig spesielt.

Lance er den største svindleren i idrettens historie, sier Wada-sjefen.

Mysteriet i Kenya I dag er det frivillig hvem om samarbeider med Wada. Fahey ønsker et Wada som har makt til å etterforske og ris bak speilet for dem som ikke bøyer seg.

- Ta for eksempel Kenya. Det har framkommet påstander om utstrakt bruk av prestasjonsfremmende midler ved avsidesliggende høydetreningsanlegg, hvor atleter fra hele verden trener. Kenya sier de vil undersøke, men gjør det ikke. Her kunne jeg ønske vi hadde hatt fullmakter tilå sende inn uavhengige granskere, sier Fahey.

- Jeg ville trodd det var i Kenyas egen interesse å få svar på om ryktene er sanne eller ikke, men foreløpig ser det ikke slik ut.

Endrer reglene Wada-presidenten fulgte med i kulissene da Petar Vukicevics forhold til forbudte stoffer ble håndtert av Antidoping Norge (ADN). Overfor Dagbladet skryter han av ADN og måten påtalenemnda håndterte saken:

- Det var interessant at norske anti-dopingmyndigheter uttalte at de trodde på e-postene, selv om saken ble stoppet av foreldelsesfristen på åtte år, sier Fahey.

Til Dagbladet sier Fahey at han ønsker en regelendring hvor foreldelsesfristen flyttes fra åtte til 14 år. 

- Men jeg støtter konsensus. Derfor øker vi fra åtte til ti år. Den endringen i Wada-koden trer i kraft i november, sier Fahey.

Fahey fra New Zealand er for tida i Norge for å delta på en konferanse om antidoping. Fahey er utdannet jurist og ble hentet til Wada i 2007 for å gi antidopingarbeidet en tydeligere og mer kompromissløs profil. Den tidligere politikeren er nå inne i sitt siste år som president.
 

- EI BØLLE: Wada-president John Fahey kaller Lance Armstrong ei bølle, en svindler og en juksemaker - den største i idrettens historie. Foto: AP Photo / Sandro Pace / NTB Scanpix
- EI BØLLE: Wada-president John Fahey kaller Lance Armstrong ei bølle, en svindler og en juksemaker - den største i idrettens historie. Foto: AP Photo / Sandro Pace / NTB Scanpix Vis mer