Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rosenborg viser drepende effektivitet i gullkampen

Det er ikke hvordan du scorer som betyr noe, det er målene

Det er lett å føle med Vålerenga etter 2-3-tapet nesten fem minutter på overtid. Det er enda lettere å se Rosenborg som seriemestere.

VÅLERENGA SCORET, ROSENBORG FEIRER: VIF_stopper Enar Jaager har headet en Rosenborg-corner i eget mål og da er det høy trønder-glede i hovedstaden. Den var ikke mindre etter kampen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VÅLERENGA SCORET, ROSENBORG FEIRER: VIF_stopper Enar Jaager har headet en Rosenborg-corner i eget mål og da er det høy trønder-glede i hovedstaden. Den var ikke mindre etter kampen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vålerenga-Rosenborg 2-3 (1-1)

INTILITY ARENA (Dagbladet): Tre cornere tok Rosenborg tilbake til tabelltoppen. Alle sammen hadde marginene du trenger for å vinne seriegullet 2018. Men det var ikke bare RBK-flyt som felte et godt, tappert og kjempende Vålerenga denne kvelden.

Det var et fotballag som kan det å vinne fotballkamper.

DET VIKTIGSTE I fotball er å score mål. Derfor er effektivitet en av spillets største suksessfaktorer. Det spiller ingen rolle hvordan målene kommer, være seg i åpent spill eller dødball. Det eneste som betyr noe er å sette dem. Og var det noe som vant denne fotballkampen for Rosenborg var det evnen til å sette de fleste sjansene som kom deres vei.

Vålerenga var jo egentlig det beste laget.

Rosenborg det mest effektive.

OG DET ER det du trenger i vanskelige bortekamper. Når motstanderen styrer spillet og plager deg i overkant mye er det viktig å sette de mulighetene som byr seg. Og Rosenborg gjorde det, med litt hjelp fra Vålerenga.

Det blir fort en tittel til av sånt.

JONATHAN LEVIS SKUDD til 1-1 gikk via en VIF-hæl etter en litt uheldig utboksing fra Adam Larsen Kwarasey. 1-2 var et klokkeklart sjølmål fra Vålerengas stoppervikar Enar Jaager. Og da Issam Jebali på mesterlig vis hamret inn seiersmålet på volley fem minutter på overtid, glemte innhopper Samúel Kári Fridjónsson den markeringsoppgaven han hadde på kampens siste dødball.

Så brutal kan også fotballen være.

Men:

Det er ikke bare uflaks når du ikke gjør jobben din.

NOEN KLARTE Å henge seg opp i at dette ikke var en toppkamp fordi det var 13 poeng og 22 mål mellom Rosenborg og Vålerenga ved avspark. Dem om det. Uansett var det en stor fotballkamp, i 2018-målestokk en av de største. For tar du vekk Norges største og mestvinnende fotballags drag på det trønderske publikummet er Vålerenga-Rosenborg den best besøkte norske fotballkampen utenfor Trondheim denne sesongen.

Det utlikner selvfølgelig ikke de allerede nevnte forskjellene på tabellen.

Størrelsen derimot, at dette var en svær match i norsk målestokk, kan ingen ta fra den.

ROSENBORG ER VANT til å spille store fotballkamper. Er hverdagen å kjempe om titler blir mange kamper fort store. Vålerenga ønsker å spille så mange store fotballkamper som mulig. Det er det prosjektet til Ronny Deila handler om. Og etter 1-0-seieren på Åråsen før Nations League-avbrekket, Vålerengas tredje strake uten baklengsmål, skrev jeg at det var mulig å se Vålerenga som et topplag i en ikke alt for fjern framtid.

Etter 2-3 for Rosenborg står jeg ved den påstanden.

FOR DET ER ikke resultatet Vålerenga skal måles på etter denne kampen. Det er prestasjonen. Mot Norges beste fotballag gjorde Ronny Deilas mannskap en meget god kamp. Da 94 minutter og ganske mange sekunder var spilt var det Rosenborg som hadde mest grunn til å være fornøyd med det ene poenget 2-2 ville gi.

DET SKYLDES IKKE at Rosenborg gjorde en dårlig bortekamp, men at Vålerenga gjorde det ekstremt vanskelig gjennom å være tette, meget godt organiserte og villige til å løpe til krampa tok dem. I tillegg hadde Ronny Deila valgt å bremse Rosenborg bakfra gjennom å sette Sam Johnson og Erik Israelsson på Rosenborgs to sentrale midtbanespillere, Anders Trondsen og Anders Konradsen. Slik ble det RBK-stopperne Even Hovlands og Tore Reginiussens oppgave å sette i gang Rosenborg bakfra.

Det gikk ikke like bra.

Før pause gikk det faktisk så dårlig at Mike Jensen til slutt måtte ned og hente ballen.

ISSAM JEBALI HAR vært en åpenbaring for Rosenborg etter at han kom i sommervinduet. Han kan fort blir spilleren som tipper høsten Rosenbiorgs vei. Mohammed Abu har vært ditto for Vålerenga, og helt enorm i de 72 minuttene han spilte denne kvelden også. Han kan ta Vålerenga inn i kampen om en Europa-mulighet neste sesong. Så det er ikke mørkt på Oslos østkant selv om det ikke gikk denne gangen heller, og statistikken forteller at Vålerenga bare har vunnet en av de 23 siste seriekampene mot Rosenborg.

Det er håp og entusiasme.

Og fortsatt bare fem poeng opp til Haugesund på tredje plass.

Hele Norges coronakart