VI PRØVER IGJEN: For en gang skyld vil ikke Lars Lagerbäck bli "oerhört förvånad" om det eller det skjer i kampen Norge skal spille. Det er bra. Hver gang han sier han er sikker på at Norge har lært, skjer jo det motsatte. Feilene gjentar seg og Norge taper poeng. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VI PRØVER IGJEN: For en gang skyld vil ikke Lars Lagerbäck bli "oerhört förvånad" om det eller det skjer i kampen Norge skal spille. Det er bra. Hver gang han sier han er sikker på at Norge har lært, skjer jo det motsatte. Feilene gjentar seg og Norge taper poeng. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Lars Lagerbäck er blind for personlige feil

Det er ikke kollektivet som svikter på defensive dødballer

En defensiv som kollapser og er forsvarsløse på crossballer i egen boks er Norges største problem. Lars Lagerbäck snakker helst om det som er bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TORSHAVN (Dagbladet): Lars Lagerbäck er en kollektivets fotballtrener til ett hundre prosent. Fotballfilosofien hans, for ikke å snakke om suksessen han har opplevd, er tuftet på det.

LARS LAGERBÄCK ER ikke veldig opptatt av individenes evner og ferdigheter til å utgjøre en forskjell. Det er alltid laget som gjør det, enten det er godt eller dårlig. Alltid. Så når jeg spør om hva som gikk galt i Spania, hvorfor det raknet mot Sverige, og hvorfor det gjentok seg mot Romania, svarer han at kollektivet sviktet som en enhet.

Det var laget som raknet.

NORGES LANDSLAGSTRENER ER enig i at vi slipper motstanderne våre for lett til, at det ikke er noen trøst i uavgjort når du burde vunnet, og at taktiske grep i form av et par sene spillerbytter mot Romania nok burde vært tatt. Sånn sett innrømmer Lars Lagerbäck en betydelig del av skylda for Norges problemer. Men å bryte de mange defensive problemene ned til den enkelte spillers feil når det skjer – som på defensive dødballer – sitter langt inne.

Da må han nesten presses.

HÅRET MÅ SNART slutte å reie seg på hodet til Lars Lagerbäck når Norge begår defensive blundere, slipper inn billige baklengsmål og taper poeng som kan koste oss en plass i EM 2020. Etter tre strake kamper med ekstreme forsvarsproblemer, riktignok mot mye bedre motstandere enn de vi spilte på oss sjøltillit mot i fjor, må han slutte å si at han vil bli "oerhört förvånad" (veldig overrasket) om det skjer igjen. For som skrevet etter fredagens kollaps på Ullevaal – én gang er én gang, to ganger er mange ganger, og tre – om du tar med de 14 store målsjansene Spania produserte under EM-åpningen på Mestalla – er i fotballsammenheng en katastrofe om EM er det definerte målet.

Og det er det jo.

Det er derfor sluttspilleksperten Lars Lagerbäck er i Norge.

FAKTUM SÅ LANGT i 2019 er at dårlig forsvarsspill dessverre er blitt regelen. Ikke unntaket. Mot Spania var vi i alvorlig trøbbel gjennom hele kampen fordi spanjolene er så mye bedre enn oss. Mot Sverige og Romania, som i hvert fall er bedre ranket, kastet vi det vi hadde i lomma – seieren – ut av vinduet på 2–0.

DET SNAKKES OM grep som burde vært gjort fra benken, og det er lett å være enig i mange av dem. Som å senke laget og legge en ekstra mann på midtbanen når en ledelse skal forsvares. Hvorfor gjør vi ikke det? Som å slutte å gå hodeløst i angrep når det handler om å trygge en seier. Hvorfor gjør vi ikke det? For ikke å snakke om å bruke spillerbyttene man har til rådighet, om ikke annet for å bruke litt tid og bryte rytmen i motstanderens siste desperate forsøk. Hvorfor gjør vi ikke det? Men ingen snakker om det mest åpenbare, den ekstreme sårbarheten Norge har når motstanderne crosser ballen inn i vår boks, være seg på dødballer eller i åpent spill.

Mot Spania var vi sjanseløse hele veien.

Mot Sverige og Romania tapte vi poengene vi gjerne vi skulle hatt fordi vi ikke var i nærheten av å forsvare oss på de faste situasjonene.

IKKE FOR Å gni det inn, men faktum er følgende: Det er ikke bare det at vi ikke har lært på veien gjennom 2019. Vi er blitt enda svakere på defensive dødballer. Dårlig er blitt til verre. Veldig mye verre. Romanias redusering til 1–2 bekrefter påstanden. For det var ikke bare én motstander som fikk heade ballen upresset og umarkert i Norges boks da Romania fikk igjen håpet på Ullevaal Stadion.

Det var to!

Skjer det mot Færøyene vil vi være i trøbbel igjen.

INGEN TROR VI ikke reiser herfra med tre poeng. Samtidig vet alle at det ikke blir lett. Færøyenes spillere har riktignok ikke hverdagene sine i de beste ligaene. Laget derimot, det er solid, kompakt og godt organisert. Og heldigvis sa ikke Lars Lagerbäck at han vil bli "oerhört förvånad" om Norge ikke vinner denne må-vinne-kampen, takk herren for at han besinnet seg.

Hadde han gjort det ville vi nemlig vært i alvorlig trøbbel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer