PÅ ÆRESRUNDE: Men etter en halvtime med dans, sang og jubel, stilnet selv vuvuzelaene da folk innså at Sør-Afrika likevel ikke var i Afrikamesterskapet. Foto:  REUTERS/Siphiwe Sibeko
PÅ ÆRESRUNDE: Men etter en halvtime med dans, sang og jubel, stilnet selv vuvuzelaene da folk innså at Sør-Afrika likevel ikke var i Afrikamesterskapet. Foto: REUTERS/Siphiwe SibekoVis mer

- Det er ikke komisk, bare tragisk

Kjetil Siem lider med sine venner i Sør-Afrika etter tidenes kvaliktabbe.

(Dagbladet): Sør-Afrika opplevde en følelsesmessig berg- og dalbane fredag, da alle var overbevist om at nasjonens fotballhelter hadde kvalifisert seg for neste års afrikamesterskap etter 0-0 mot Sierra Leone.

Da dommeren blåste av kampen fire minutter på overtid brøt det ut ville jubelscener både på banen og tribunen, og spillerne løp æresrunde mens de danset med en slik innlevelse at «Skal vi danse»-dommer Tor Fløysvik ville fått gåsehud.

Det var imidlertid et stort problem: Sør-Afrika var ikke videre, slik både spillere, trenere, fotballforbundet, publikum og media trodde. Den afrikanske fotballkonføderasjon (CAF) ble gledesdrepere av en annen verden da de sendte ut et skriv som opplyste om at det var Niger - og ikke Sør-Afrika - som var kvalifisert for afrikamesterskapet.

- Folk er flaue og forbannet
I en uhyre jevn gruppe havnet nemlig både Sør-Afrika, Niger og Sierra Leone på ni poeng. Dermed var det innbyrdes oppgjør, eller interntabellen mellom de tre lagene, som ble avgjørende.

Sør-Afrika var faktisk bedre enn Niger på innbyrdes, i tillegg til å ha bedre målforskjell, mens de var helt likt med Sierra Leone etter to 0-0-kamper.

Men der Sør-Afrika og Sierra Leone tok fem poeng hver i kampene mot de to andre med ni poeng, rasket Niger med seg seks.

Nyheten om at Niger hadde vunnet gruppa slo ned som en like stor bombe der som i Sør-Afrika, ifølge Kjetil Siem.

Han har vært sjef for den sør-afrikanske fotballigaen i fire år, og snakket tidligere i ettermiddag med eks-kolleger fra fotballigaen.

- Folk er flaue og forbannet, sier Siem til Dagbladet.

KUNNE IKKE REGLENE: Men de færreste tror trener Pitso Mosimane blir gjort til syndebukk. Foto:  REUTERS/Siphiwe Sibeko
KUNNE IKKE REGLENE: Men de færreste tror trener Pitso Mosimane blir gjort til syndebukk. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko Vis mer

Han er ikke enig i at hele situasjonen er tragikomisk.

- I mine øyne finnes det ikke komisk - bare tragisk.

Hvem får sparken?
Treneren til Sør-Afrika, Pitso Mosimane, la opp taktikken ut fra at Sør-Afrika bare trengte 0-0 mot Sierra Leone for å gå videre. Han holdt spissene på benken og satte inn en midtbanespiller for å trygge resultatet, når de egentlig trengte en scoring.

Kjetil Siem varsler at hoder kommer til å rulle i forbundet når ansvaret for fadesen skal fordeles.

- Det blir en hodejakt i Sør-Afrika nå. Og det er ingen som skylder på treneren, han har basert sin taktikk på informasjonen fra administrasjonen. De feiret jo der også, det var full baluba. Men noen vil få sparken, noe slikt skjer ikke uten at det får konsekvenser, sier Siem.

HAR VONDT AV BAFANA BAFANA: Kjetil Siem tilbrakte fire år i sør-afrikansk fotball, og har vanskelig for å forstå det som har skjedd. 
Foto: Erik Berglund / Dagbladet


Foto:Erik Berglund  Foto: Erik Berglund
HAR VONDT AV BAFANA BAFANA: Kjetil Siem tilbrakte fire år i sør-afrikansk fotball, og har vanskelig for å forstå det som har skjedd. Foto: Erik Berglund / Dagbladet Foto:Erik Berglund Foto: Erik Berglund Vis mer

Kvalifiseringssystemet i Sør-Afrika er det samme som vi bruker her i Europa, altså at innbyrdes oppgjør går foran målforskjell. Det visste åpenbart ikke treneren, som i etterkant av megatabben har uttalt at «alt er mye bedre i Europa og Sør-Amerika».

Det er i det hele tatt en gåte at ingen oppdaget hva som faktisk var de gjeldende kvalifiseringsreglene - ikke engang i media.

Siem går ikke med på at en slik tabbe bare kunne skjedd i et afrikansk fotballforbund.

- Jeg vil være forsiktig med å si det på den måten. Men det er klart noe sånt ikke skal gå an på et så høyt nivå, det hører med til de absolutte sjeldenhetene.

Har klaget til CAF
I desperasjon har det sør-afrikanske forbundet sendt et klagebrev til CAF, i håp om å få være med på moroa likevel.

- Vår administrerende direktør har skrevet til CAF, og vi ønsker å ta denne saken videre. Vi mener at målforskjell bør være det viktigste kriteriet, sier visepresident Mandla Mazibuko.

Men å forandre regler i etterkant ville naturligvis skapt et rabalder uten like, så Sør-Afrika gjør trolig lurt i å glemme afrikamesterskapet i 2012 så fort som mulig.

Siem mener CAF med fordel kunne sendt ut et skriv før den avsluttende runden, og minnet om hvilke regler som gjelder, ettersom det trolig er første gang i moderne tid at tre lag har havnet på samme poengsum i gruppa.

- Jeg føler spesielt med landslagssjefen. Han er den første svarte landslagssjefen som har gått gradene i sør-afrikansk fotball, og er en fantastisk fin fyr. Det er innmari synd at han får den i fleisen i sin første kvalik, sier Siem.