Morten P:

Det er ikke kunstgressets feil at norsk toppfotball blør fra åpne sår - det er ledelsens

Etter klubbenes Europa-fiasko, 0-3 for Tyskland og 1-6 for England synes alt å være galt med norsk toppfotball. Det er sannsynligvis riktig.

ELENDIGHETENS ANSIKT: Det ble sagt vi kunne ta poeng fra Tyskland på Ullevaal sist søndag. Vi var ikke i nærheten, vi ble bare ydmyket. Og istedenfor å marsjere i takt inn i framtida bør ledelsen i norsk fotball ønske alle brytninger og motforestillinger velkommen. Den kursen toppfotballen har tar oss ingen steder. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ELENDIGHETENS ANSIKT: Det ble sagt vi kunne ta poeng fra Tyskland på Ullevaal sist søndag. Vi var ikke i nærheten, vi ble bare ydmyket. Og istedenfor å marsjere i takt inn i framtida bør ledelsen i norsk fotball ønske alle brytninger og motforestillinger velkommen. Den kursen toppfotballen har tar oss ingen steder. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

OLE GUNNAR SOLSKJÆR har dratt i gang en ny kunstgressdebatt, for så vidt uavhengig av den siste ukas elendige resultater for våre to fremste landslag på herresiden. Det er bra. Vi trenger å snakke om innholdet i fotballen som spilles på toppnivå i dette landet, "considered playing on plastic" som tidligere Solskjær-assistent Richard Hartis så elegant uttrykte det.

LARS TJÆRNÅS HAR i Aftenposten påpekt fortreffeligheten av det nå så forhatte underlaget og redegjort klart og tydelig for hvorfor kunstgresset er noe av det beste som har skjedd norsk fotball. Det er også et meget viktig innspill i debatten. Dette er ikke et enten eller. For hadde Ole Brumm fått taletid, og det burde han faktisk få, ville han sagt som han alltid gjør, ja takk, begge deler.

Og det er det kunstgress handler om.

INGEN ER I tvil om at breddefotballen har fått et fantastisk løft med kunstgresset og at det klimauavhengige underlaget er den største årsaken til veksten i norsk fotball. Fint, så er vi ferdig med den biten og kan gå til selve materien. Som handler om hvorvidt kunstgress på norske tippeligaarenaer utvikler spillere og spill som vil gjøre oss konkurransedyktige på den internasjonale arenaen.

Og der heller svaret mot nei.

DA JEG SNAKKET med Åge Hareide under EM i Frankrike var han krystallklar på nei til kunstgress på toppfotballarenaer. En uke senere var Ronny Deila, som trente Strømsgodset til seriegull på det billigere underlaget, ditto presis og tydelig. Og da Per-Mathias Høgmo fikk sjansen sa han det samme - toppfotball må spilles på naturgress.

Nå hører vi Solskjær løfte fanen til høylydt applaus fra Kjetil Rekdal - som også har en rekke andre meget gode poenger verd å lytte til - og Ståle Solbakken.

LIKEVEL; NÅR JEG snakker med tre av kunsgressgenerasjonens fremste menn - Mats Møller Dæhli, Martin Ødegaard og Ghayas Zahid etter U21-lagets sammenbrudd mot England - blir resultatet 2-1 til kunstgresset. I Norge vel å merke. Uansett er innspillene interessante. For U21-trioen, der de to første også har fartstid på A-landslaget, er tross alt blitt de fotballspillerne de er på dette underlaget.

Ikke uten grunn.

- KLIMAET ER EN avgjørende faktor i Norge, derfor er kunstgress bra, sier Martin Ødegaard. - Du har alltid en bra bane. Men jeg har ikke noe svar på om det er årsaken til at vi utvikler for mange like spillere.

- DET HANDLER IKKE om underlaget, det handler om det du gjør på det underlaget du har til rådighet, sier Mats Møller Dæhli. - Det er det som er saken. Og det er ikke feil å utvikle gode tekniske spillere, det er veldig bra. Men vi trenger å utvikle andre typer også.

- JEG ER OPPVOKST på kunstgress, men liker gress bedre, sier Ghayas Zahid. - Det fordi naturgress gir mindre belastning. Men det kan da ikke være feil å utvikle gode ballspillere, vi trenger det i Norge. Vi kan ikke bare vinne dueller og løpe etter ballen.

TIL ORIENTERING: DET var Islands forsvarsspil som lå i bunnen for islendingenes EM-suksess i Frankrike. Islands gjennombrudd som fotballnasjon er som vi alle vet et resultat av kunsgressrevolusjonen og de sju fotballhallene som ble bygd på øya, et prosjekt som fikk hele folket på banen.

SVERIGES U21-SUKSESS er også tuftet på kunstgress. Det var svenskenes kunstgressgenerasjon som vant EM-gullet i Tsjekkia i fjor sommer. Så la oss for guds skyld ikke være så snevre at all skylda havner på kunstgresset fordi fotballen der spilles på fot og ikke i rom, jeg tror den norske resultatelendigheten er mer komplisert enn som så.

Og for all del, la i hvert fall ikke ligastrukturen slippe unna.

OG DA HAR vel vår venn Brumm talt han også. Og han er verd å lytte til. I hvert fall mer enn toppfotballsjef Nils Johan Semb, bortsett fra når han snakker om viktigheten av å redusere antall lag i Tippeligaen, på det området skyter han blink. For selv om tankene, ideene og jobben for utviklingen av norsk toppfotball hviler på toppfotballsjefstillingen klarer ikke Semb å ta større ansvar enn at han sier vi har gjort en del feil på veien.

Men det er ikke ansvarsfordeling norsk toppfotball trenger nå, der synes vi nemlig å være best i verden.

Det er ledelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer