Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det er ikke mandig nok å spille håndball

Tunge vaner å vende selv for de røffeste håndballgutta.

GARANTERT RØFT NOK:  Bjarte Myrhol har festet dobbelt grep på Polens stjerneskytter Karol Bielecki. Så godt tak har ikke herrehåndballen på norske tenåringer. FOTO: AFP / Attilia Kisbenedek
GARANTERT RØFT NOK: Bjarte Myrhol har festet dobbelt grep på Polens stjerneskytter Karol Bielecki. Så godt tak har ikke herrehåndballen på norske tenåringer. FOTO: AFP / Attilia Kisbenedek Vis mer

HVA skal til for å gjøre håndball til en fullverdig mannesport i Norge? Svaret kommer kanskje i løpet av denne uka om dette herlige landslaget sensasjonelt når semifinalen i et internasjonalt mesterskap. Innsatsen i EM burde forlengst ha holdt til å vise at denne sporten i seg selv er spennende nok for de fleste unge norske balltalentene, men det gjenstår altså å se:

•• Norske idrettsvaner er vonde å vende.

Det er nettopp herrehåndballen selv et bevis på. For nå har gullalderen i den norske håndballfamilien vart så lenge at den manglende bredden i rekrutteringen blant tenåringsguttene begynner å bli påfallende.

DA tenker jeg såvisst ikke på den gjengen av unge spillere, gamle kjemper og kloke ledere som forlengst har gjort EM til en norsk idrettsfest. Håndballmiljøet er i ferd med å få fram det beste herrelandslaget noensinne med nesten alle spillerne på plass som proffer i sterke utenlandske klubber, men det skjer ikke på grunn av sportens popularitet på hjemmebane. Nesten heller på tross av.

Den store utfordringen er rekrutteringen. Eller mer presist; det som skjer underveis med alle de guttene som prøver seg. For selvsagt er det stas for stadig flere å begynne med en sport som noen uker i desember hvert eneste år tapetserer TV-apparatene med medaljer og glade spillere. Bare i løpet av de femten siste årene har medlemstallet i norsk håndball totalt økt fra 95 000 til 116 000.

Det meste av denne veksten har skjedd blant de yngste, og der er småguttene med som aldri før:

PLASTRET SAMMEN:  Den norske landslagslegen Thomas Torgalsen rakk å få Bjarte Myrhol spilleklar til oppgjøret mot hjemmefavoritten Polen. Det har gitt Norge en sjelden sjanse til å nå semifinalen i EM. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
PLASTRET SAMMEN: Den norske landslagslegen Thomas Torgalsen rakk å få Bjarte Myrhol spilleklar til oppgjøret mot hjemmefavoritten Polen. Det har gitt Norge en sjelden sjanse til å nå semifinalen i EM. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

•• I samme periode har antall håndballgutter under 12 år steget med over 50 prosent, og teller nå nesten 18 000.

Det gjør guttehåndball til en av de største vinnerne i kampen om å få med flest mulige unger, men så er det altså bråstopp.

FRAFALLET er høyt for mange ulike grener i en idrettsbevegelse som fanger opp omtrent alle i barnekullene. Det må bli slik når det tidlig på barneskolen er et press på at hele klasser skal være med i de mest populære sportene, og nye interesser er mer enn greit nok. Men ikke den kjappe måten det skjer på i håndball:

Blant en gruppe på ti 12-åringer som spiller håndball, vil hele åtte forsvinne fra klubbene i løpet av tenårene. Sånn er frafallet til slutt i fotball og hockey også. Det spesielle med guttehåndball er at de guttene som er med, gir opp så tidlig:

•• Mens tenåringskullene i fotball og ishockey utgjør henholdsvis 70 og 60 prosent av barnekullene, forsvinner halvparten av småguttene i håndballen allerede her.

Håndball blir ikke regnet som tøft nok i ungdomsalderen. Det gjør at det for hver håndballgutt mellom 13 og 19 år, finnes sju gutter som spiller fotball. Over i senioralderen bli forholdet enda skjevere. Da er det en håndballspiller pr. ti fotballspillere i klubbene. For dette har vært jentenes sport, og for mange av tenåringsgutter velger deretter.

IKKE MANDIG NOK?  Gamlegutta Bjarte Myrhol og Erlend Mamelund tar seg av Krzysztof Lijewski på et vis som ikke slår an blant det polske hjemepublikummet. FOTO: EPA/Jacek Bednarczyk.
IKKE MANDIG NOK? Gamlegutta Bjarte Myrhol og Erlend Mamelund tar seg av Krzysztof Lijewski på et vis som ikke slår an blant det polske hjemepublikummet. FOTO: EPA/Jacek Bednarczyk. Vis mer

MÅLT mot de trøkkene et fysisk robust norsk lag ga polske to meter høye skyttertårn lørdag kveld, er det med den manglende mandige fysikken ganske uforståelig. Håndball er en kontaktsport der kilo og centimeter teller mer enn både i fotball og ishockey. Problemet er bare det at historien forteller noe annet.

I Norge har dette tradisjonelt vært noe helst jenter drev med. Bare på 1970-tallet var herrehåndballen mer eksponert. De siste tiårene har forskjellen vært ekstrem:

•• Mens opp mot 1,8 millioner TV-seere var innom jentenes VM-finale før jul, er selv fine seertall på TV3 fra herrenes EM på sitt beste foreløpig ikke høyere enn 617 000.

Det er den bøygen herrehåndballen må passere for å få et rekrutteringsgrunnlag som sikrer et jevnt høyt nivå på landslaget framover.

Jobben starter med å slå Makedonia i kveld, men den blir nok ikke ferdig i løpet av dette mesterskapet heller. 

HVEM MANGLER FYSIKK HER?  Harald Reinkind på vei igjennom i bragdkampen mot Polen lørdag. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
HVEM MANGLER FYSIKK HER? Harald Reinkind på vei igjennom i bragdkampen mot Polen lørdag. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media