Det er ikke mandig nok å spille håndball

Tunge vaner å vende selv for de røffeste håndballgutta.

GARANTERT RØFT NOK:  Bjarte Myrhol har festet dobbelt grep på Polens stjerneskytter Karol Bielecki. Så godt tak har ikke herrehåndballen på norske tenåringer. FOTO: AFP / Attilia Kisbenedek
GARANTERT RØFT NOK: Bjarte Myrhol har festet dobbelt grep på Polens stjerneskytter Karol Bielecki. Så godt tak har ikke herrehåndballen på norske tenåringer. FOTO: AFP / Attilia Kisbenedek Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA skal til for å gjøre håndball til en fullverdig mannesport i Norge? Svaret kommer kanskje i løpet av denne uka om dette herlige landslaget sensasjonelt når semifinalen i et internasjonalt mesterskap. Innsatsen i EM burde forlengst ha holdt til å vise at denne sporten i seg selv er spennende nok for de fleste unge norske balltalentene, men det gjenstår altså å se:

•• Norske idrettsvaner er vonde å vende.

Det er nettopp herrehåndballen selv et bevis på. For nå har gullalderen i den norske håndballfamilien vart så lenge at den manglende bredden i rekrutteringen blant tenåringsguttene begynner å bli påfallende.

DA tenker jeg såvisst ikke på den gjengen av unge spillere, gamle kjemper og kloke ledere som forlengst har gjort EM til en norsk idrettsfest. Håndballmiljøet er i ferd med å få fram det beste herrelandslaget noensinne med nesten alle spillerne på plass som proffer i sterke utenlandske klubber, men det skjer ikke på grunn av sportens popularitet på hjemmebane. Nesten heller på tross av.

Den store utfordringen er rekrutteringen. Eller mer presist; det som skjer underveis med alle de guttene som prøver seg. For selvsagt er det stas for stadig flere å begynne med en sport som noen uker i desember hvert eneste år tapetserer TV-apparatene med medaljer og glade spillere. Bare i løpet av de femten siste årene har medlemstallet i norsk håndball totalt økt fra 95 000 til 116 000.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer