- Det er ikke rart

Nok en gang har Erling Braut Haalands innvirkning på Manchester City blitt et hett tema.

USYNLIG: Erling Braut Haaland var nærmest usynlig mot Chelsera. Foto: Tony Obrien/Reuters/NTB
USYNLIG: Erling Braut Haaland var nærmest usynlig mot Chelsera. Foto: Tony Obrien/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Det var trolig en ny erfaring for Erling Braut Haaland (22) da han ble kalt bort til manager Pep Guardiola allerede etter halvannet minutt i 1-0-seieren over Chelsea torsdag.

Haaland smilte til spanjolen, som ga ham noen instruksjoner. Kanskje i forbindelse med duellen mot Chelsea-stopperne Kalidou Koulibaly og Thiago Silva - som 22-åringen vil møte til dyst i FA-cupen søndag.

Og det var vanskelige arbeidsforhold for spissen. Etter 20 minutter hadde ikke Haaland vært borti ballen. Raheem Sterling (som gikk av med skade tidlig) og begge keeperne hadde flere touch før halvtimen spilt. Tallenes tale for Haaland etter 90+ minutter på Stamford Bridge:

31 ballberøringer, tre skudd, tre dueller vunnet, én sjanse skapt og null mål.

«Haaland er en annen type fascinasjon, en spiller som er så ferdiglaget, så strømlinjeformet når det gjelder kvaliteten han besitter, at det å plassere ham i et Guardiola-lag er som å gi Steve McQueen en selvgående motorsykkel», skriver Barney Ronay i The Guardian.

- Tilfører ingenting

Det er vanskelig å kritisere en spiller som har scoret hele 21 ligamål og som bare har gått målløs av banen mot fire lag i ligaen denne sesongen (Bournemouth, Brentford, Chelsea og Liverpool).

Likevel er det dem som mener at Haaland har svekket Manchester City som lag, blant annet fordi det er så mye fokus på å finne nordmannen i boksen og at laget blir mer statisk med ham på gressmatta.

Journalist Rahman Osman var ikke nådig under kampen.

«Haaland kommer trolig til å score etter at jeg har sagt dette, men bortsett fra målene tilfører han absolutt ingenting. Ingenting. Han er ikke engang flink til å holde på ballen», skriver Osman på Twitter.

Det er noen ganger vanskelig for det blotte øyet å se jobben som spillere gjør uten ball.

«Ofte gjør spillere en godt skjult jobb i slike kamper, skaper rom ved å ta opp rom, holde motstanderne i bevegelse og slike ting. Haaland gjorde egentlig ikke noe av det. Han ventet. Han lurte og fisket. Spilte han egentlig fotball på en meningsfull måte?» spør Ronay.

Nizaar Kinsella, som jobber for engelske The Standard - hvor han blant annet dekker Chelsea, skrev:

«Det er første gang jeg ser Haaland live. Han blir kritisert her for få ballberøringer, og Koulibaly og Thiago Silva har gjort det bra så langt, men han oser skikkelig klasse. Jeg har ikke sett noen spillere med hans størrelse, touch og fart. Han har en skikkelig tilstedeværelse på banen.»

Ny diskusjon

Det er ikke første gang Haalands få ballberøringer blir tema. Etter en kamp mot gamleklubben Borussia Dortmund i september, sa Haaland noe som Guardiola ikke likte:

- Folk snakker kanskje om at jeg ikke har ballen nok og ditt og datt, men det bryr jeg meg ingenting om. Jeg vet hva jeg skal gjøre, og hva jeg må gjøre. Det gjorde jeg i dag i en vanskelig kamp. Drømmen min er å ha ballen fem ganger og score fem mål, sa han.

Guardiola ønsker på sin side at Haaland skal være mer involvert i spillet.

BBCs Chris Sutton bemerket følgende da Haaland plutselig skapte en stor sjanse ut av ingenting mot Chelsea, etter å ha vært usynlig en hel omgang:

- Han trenger ikke å være involvert i kampen.

Søkes blindt

To ganger var det veldig synlig at lagkameratene slo ballen blindt inn i boksen i håp om å treffe Haaland.

Den ene gangen da Kevin De Bruyne dro seg fri på kanten og slo ballen hardt inn, hvor Haaland kom skliende inn i boksen akkurat for seint.

Den andre gangen var da Jack Grealish la inn til Riyad Mahrez på 1-0-scoringen. Pasningen var egentlig mot Haaland. Eller der Grealish trodde Haaland ville være.

- Jeg slo den bare inn fordi han alltid er der, og jeg spurte ham etterpå hvor han var og han svarte: «Alle trakk inn, så jeg holdt meg tilbake», sa Grealish etter kampen.

Ronay mener City består av ti typiske «Pep-spillere» og en målmaskin.

«Haaland er en «killer». Er en killer noe du alltid ønsker? Dette er en stor endring for alle andre i laget. Det er ikke rart at det i perioder vil være litt statisk og at spillet blir hemmet», skriver han.

Søndag får Haaland mulighet til revansj mot London-laget. Med en scoring eller to vil diskusjonen om antall berøringer nok en gang legges død - inntil videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer