IKKE PROBLEMET: Trener Tor Ole Skulleruds formasjoner er ikke problemet med årets Strømsgodset, mener Morten P. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE PROBLEMET: Trener Tor Ole Skulleruds formasjoner er ikke problemet med årets Strømsgodset, mener Morten P. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Eliteserien: Strømsgodset-Stabæk

Det er ikke Skullerud som svikter Drammen, det er Strømsgodset

Da det egentlig ikke kunne bli verre tapte Strømsgodset plutselig hjemme også. Det gjør ikke jobben til Tor Ole Skullerud noe lettere.

Strømsgodset-Stabæk 1-2 (1-1)

STRØMSGODSET HADDE VUNNET sine fem siste 16. mai-kamper på Marienlyst. Nå er den rekka brutt også. Det betyr at vondt er blitt veldig mye i Drammen. For 13. plassen etter ni serierunder påkaller nemlig det alle Strømsgodsets venner trodde de hadde jagd fra byen da klubben ble seriemestere i 2012 og tok steget opp som et av Norges beste fotballag.

Nedrykkspøkelset.

ALLE SOM HAR Strømsgodset i hjertet sitt er i sin fulle rett til å være fortvilet og forbannet etter enda en massiv nedtur. Det er en fotballsupporters privilegium å ta det ut på klubben, spillerne og treneren. Sånn skal og må det være, også i Drammen der de gode grunnene for skuffelsens raseri blir stadig flere. Men 4-4-2 - selve grunnlaget for den stadig voksende irritasjonen som rettes mot trener Tor Ole Skullerud - er ikke en av dem.

Det er ikke formasjonen som er Strømsgodsets problem.

Det stikker dypere enn som så.

MANGEL PÅ OFFENSIV rytme og samhandling har plaget Strømsgodsets ballbesittelse og gjort nummer en spissen Marcus Pedersen arbeidsledig og nesten sjanseløs på topp. Det har ikke vært noe samarbeid å snakke om mellom spissene. I 4-4-2 er det helt avgjørende at de to fremste knekker den koden, Men mot Stabæk fikk Marcus Pedersen tre gode muligheter, men bare en av avslutningene presset Mande Sayouba til å redde.

En skarpere MP hadde scoret på en av de sjansene.

MANGEL PÅ HELHJERTA intensitet og aggressivitet ved balltap har vært et annet problem. Det har selvfølgelig heller ingenting å gjøre med Tor Ole Skulleruds foretrukne formasjon. Gjenvinninger er et av den moderne fotballens fremste offensive våpen, uavhengig av hvordan man spiller. Strømsgodset som veldig mange andre (hjemmelag) ønsker å kaptalisere på det gjennom umiddelbart trøkk de første sekundene etter balltap. Men man kan ikke gjøre det halvveis, og man er nødt til å presse kollektivt.

Så fort det blir halvhjerta spiller motstanderen lett av presset.

I STORE DELER av denne kampen, som endte med Strømsgodsets første hjemmetap siden august 2016, var det relativt enkelt for Stabæk å være Stabæk. Gitt rom tar de det i bruk, og med farten laget besitter kan de kjøre alle lag i grøfta. Og derfor var det ikke bare greit at et av mange brudd med en påfølgende strøken kontring førte til at en av ligaens beste midtbanespillere, Tonny Brochmann, kunne sette opp Ohi for sesongens åttende scoring med en nesten ferdigscoret matchvinnende pasning.

Det var fortjent.

EIRIK ULLAND ANDERSENS skuddbein ga Strømsgodset 1-1 og poeng mot Sarpsborg sist det var hjemmekamp på Marienlyst. Mot Stabæk ga det samme beinet 1-1 igjen. På nøyaktig den samme måten. Men så lenge Godset er i overkant sårbare ved balltap, og den samme skuddfoten inntil videre ikke bare er det beste våpenet de har, men det eneste, er det fort gjort å tape fotballkamper.

Derfor ser Godset per dato mest ut som et taperlag.

Men igjen, det er ikke formasjonens skyld.