- Det er ikke slik du jobber med opsjonsavtaler

Liverød slakter forståelsen av ordet i overgangssaken.

KRITISK:  Terje Liverød har vært involvert i mange fotballoverganger. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet
KRITISK: Terje Liverød har vært involvert i mange fotballoverganger. Foto: Arnt E. Folvik / DagbladetVis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Den kjente fotballagenten Terje Liverød mener definisjonen av en opsjonsavtale er på ville veier i overgangssaken mellom Stabæk og Vålerenga.

- De tiltaltes fordel ligger i den manglende fagkunnskapen på området. Men jeg mener at det aldri ble inngått en opsjonsavtale på Herman Stengel. Måten det ble gjort på handler ikke om en slik avtale. En opsjonsavtale ser helt annerledes ut, sier Liverød til Dagbladet.

Uttalelsen heller bensin på bålet i det som skjer i Asker og Bærum tingrett.

Det var i 2011 at Vålerenga avtalte et kjøp med Stabæk på Veigar Páll Gunnarsson (33). Klubbene inngikk også en opsjonsavtale på Stengel (18) verdt fire millioner kroner.

Påtalemyndigheten mener dette var et grep for å presse ned prisen på Gunnarsson. Jo lavere pris, jo mindre ville franske Nancy sitte igjen med i en videresalgsklausul på 50 prosent. Vålerenga betalte én million kroner for islendingen.

- Må være ryddig
Liverød, som ikke lenger er aktiv agent, mener de to klubbene ikke har dekning for å kalle «operasjonen» rundt Stengel for en opsjonsavtale.

Han har selv vært involvert i slike avtaler med søramerikanske spillere da han jobbet tett med storklubben Schalke 04 i Tyskland.

- En opsjonsavtale er ikke verdt papiret den er skrevet på hvis det ikke er et svært nært forhold mellom spilleren og den nye, potensielle klubben. Relasjonen må være ryddig og gjensidig ønsket. Jeg jobbet selv med en 16-åring fra en klubb i Sør-Amerika. Først tok vi kontakt med klubben, så gikk vi mange runder med spilleren og foreldrene. Han ble invitert til Tyskland, presentert for forholdene - og fikk kunnskap om kontraktstbetingelsene.

Liverød fortsetter:

- I forbindelse med opsjonsavtalen på Stengel har jeg forstått at det var ingen direkte kontakt mellom Vålerenga og spilleren. En mulig framtidig overgang var bare noe som skulle skje i agent Jim Solbakkens hode. Det er ikke slik du jobber med en opsjonsavtale.

100 000 euro
Profilerte Liverød stusser også over summen på opsjonsavtalen, som var fire millioner kroner.

- Opsjonsbeløpet som Schalke 04 betalte i forhold til den søramerikanske spilleren var 100 000 euro (806 000 kroner). Innløsningssummen, som lå cirka to år fram i tid, skulle være på 1,5 millioner euro (12 millioner kroner). Jeg har aldri hørt om et opsjonsbeløp som utgjør mer enn 10-15 prosent av kjøpesummen, sier Liverød og fortsetter:

- Beløpet må gjenspeile risikoen. En opsjon er ikke annet enn førsterett på et mulig, seinere kjøp. Men i mellomtida kan spilleren bli sjuk, han kan ønske seg noe annet - eller klubben kan ha byttet trener og sportsdirektør. Alt kan gå i vasken. Selv i en stor klubb ute i Europa vil det være fryktelig vanskelig å forsvare at du har kastet bort fire millioner kroner.

- Så hva slags avtale er det Stabæk og Vålerenga har inngått om Stengel?

- I alle fall ingen opsjonsavtale. Jeg ser det slik at klubbene forsøker å bortforklare saken med dette.

Byttet trener
Liverød opplyser at det aldri ble noe av handelen mellom Schalke 04 og den søramerikanske spilleren.

- Det skjedde mye i mellomtida. Han fikk ikke utviklingen vi ventet, og klubben skiftet trener. Men nettopp dette er poenget: En opsjon må ikke binde klubben på hender og føtter økonomisk. Å bruke fire millioner kroner på en mulig handel så langt fram i tid, er direkte uansvarlig på klubbens vegne, tordner Liverød.

- Er saken skadelig for norsk fotball?

- Ja. Og jeg blir direkte lei meg når jeg leser om Ingebrigt Steen Jensen. Han og de andre i Stabæk har ennå ikke klart å stille spørsmålet om de har gjort noe galt. Jeg blir svett av saken, og dette hadde vært utenkelig i en seriøs klubb i Tyskland, påpeker Liverød.

PS: Vålerenga har for øvrig aldri betalt opsjonsavtalen for Stengel. I stedet har klubben gitt Stabæk et lån på to millioner kroner.

STRIDENS EPLE:  Stabæk-spiller Herman Stengel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STRIDENS EPLE: Stabæk-spiller Herman Stengel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer