- Det er ikke som folk tror

Karsten Warholm (25) sier OL-gullet ikke hadde vært mulig uten resten av teamet. Slik forklarer han samarbeidet med Amalie Iuel (27) og folkene rundt seg.

TETTE BÅND: Karsten Warholm ankommer en pressekonferanse i Tokyo sammen med Amalie Iuel.
TETTE BÅND: Karsten Warholm ankommer en pressekonferanse i Tokyo sammen med Amalie Iuel. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): - Det er ikke sånn at vi går og oppfører oss slik jeg tror folk har en stereotypisk tanke om at toppidrettsutøvere gjør. Vi har det faktisk gøy sammen, sier Karsten Warholm, den ferske OL-vinneren på 400 meter hekk.

Foruten ham består treningsgruppa av trener Leif Olav Alnes, Amalie Iuel og Elisabeth Slettum.

- Vi er slik som alle andre når vi går på jobb. På en eller annen måte bærer alle vekten sin i teamet, påpeker OL-vinneren.

- Da Amalie var ferdig (røyk ut i OL-semifinalen), hjalp hun meg med oppvarmingen. Det er sånne små ting som får maskineriet til å gå smoothere.

TRIO: Leif Olav Alnes (t.v.), Karsten Warholm og Amalie Iuel har bodd i OL-landsbyen de siste dagene.
TRIO: Leif Olav Alnes (t.v.), Karsten Warholm og Amalie Iuel har bodd i OL-landsbyen de siste dagene. Vis mer

To dager har gått siden den ville tirsdagen her i Tokyo. Verdensrekord og OL-gull i ett og samme løp sender Warholm opp blant de aller største i historien.

Men når han og Leif Olav Alnes møter norske medier i glohete Tokyo er det ingen nykker.

I lokalet sitter også Amalie Iuel, som ikke deltar på den offisielle delen av pressekonferansen. Men på grunn av de sterke båndene i teamet, er hun der som den naturligste ting i verden. Hun lytter, lærer og kaster et og annet blikk ned på telefonen.

RØYK UT I SEMIFINALEN: Amalie Iuel sjekker telefonen under pressekonferansen med Karsten Warholm og Leif Olav Alnes.
RØYK UT I SEMIFINALEN: Amalie Iuel sjekker telefonen under pressekonferansen med Karsten Warholm og Leif Olav Alnes. Vis mer

Totalen av de tre - selv om Iuel røyk ut i semifinalen - kan på godt norsk kalles en suksess.

På pressekonferansen får den olympiske mesteren spørsmål om det som skjedde hadde vært mulig uten det såkalte «Warholm-kollektivet», altså resten av gruppa.

Han sier:

- Det er et veldig fint spørsmål, egentlig. Jeg er veldig bestemt på at dette er en laginnsats. Det ligger veldig mye stolthet og hjerte bak det vi driver med, og den tida vi bruker på dette. Det vi så på banen tirsdag er et resultat av det vi har gjort hver dag over mange år. Dette hadde ikke vært mulig uten at du trivdes der med folk som du liker å gå på trening med.

FAGMANN: - Vi kunne risikert at det var bortkastet tid hvis ikke Leif Olav kunne tingene sine, sier Karsten Warholm.
FAGMANN: - Vi kunne risikert at det var bortkastet tid hvis ikke Leif Olav kunne tingene sine, sier Karsten Warholm. Vis mer

Warholm understreker at alt ikke bare handler om å ha det hyggelig. Du er også avhengig av en trener som behersker faget sitt til fingerspissene, noe Leif Olav Alnes åpenbart gjør.

- Vi kunne risikert at det var bortkastet tid hvis ikke Leif Olav kunne tingene sine. Det er veldig fort gjort at du trener på ting som det ikke er nødvendig å trene på, påpeker Warholm.

- Det er bare bortkastet. At vi klarer å fylle treningstimene med ting som kan gi framgang, er ganske vesentlig. Nei, det er helt åpenbart for meg at dette ikke hadde vært mulig uten teamet vi har stablet opp. Jeg er veldig glad for at det er sånn. Det hadde ikke vært så gøy å være på denne reisen alene.

KLARER ALT: NRK-profilen er i ekstase når Karsten Warholm løper inn til OL-gull og ellevill verdensrekord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Video: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Lyd: NRK. Vis mer

Kjemi er et nøkkelord. Det at du kan være deg selv og slappe av sammen med dem du omgås.

- Det blir litt merkelig å si det selv. Men jeg synes vi har en veldig normal tone i gruppa, sier Warholm.

- Leif Olav stiller opp og hjelper alle. Like mye Elisabeth, som Amalie, som meg. Vi er kolleger. Det gjør tilværelsen mer hyggelig.

BRØT «REGEL»: I møte med kongen skal man kle seg anstendig, men Karsten Warholm valgte å ha på seg shorts. Det la selvfølgelig kongen merke til. Video: NRK / Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Alnes forteller at andre utøvere har vært på ham. Treningsgrupper der det skapes suksess, er attraktive for alle med ambisjoner.

- Det har vært noen forespørsler. Vi har håndplukket de folkene vi skal ha. Det er utrolig viktig at arbeidsmiljøet er sånn det skal være. Folk gleder seg til å gå på jobb, sier Alnes, som har takket nei til andre tilbud.

- Samtidig er det ikke fullt så enkelt som at resultatene automatisk blir astronomiske. Men sjansene er større hvis du har det trivelig. Livet skjer her og nå. Når du sitter i en bygning uten vinduer åtte timer om dagen, er det ganske greit at det er hyggelig å være der, sier han.

Teamet vender nå snuten mot Norge:

- Jeg gleder meg veldig til å komme hjem, sier Warholm.

- Nå har jeg vært 20 dager i ganske god isolasjon. Jeg gleder meg til å komme hjem og slappe av. Det er sikkert kjipt å være rundt meg. Men den beste ferien for meg er å ikke gjøre noe. Jeg har aldri skjønt hvorfor folk skal stresse på ferie. Det gir ikke mening med konseptet.

- Hva er planene framover?

- Egentlig trenger jeg ikke å springe så mye mer i år. Men jeg har lyst til å springe litt til. Det første som står på planen er 400 meter flatt i Lausanne. Så tar vi det derfra, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer