Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russiske stjerner utestengt fra vinter-OL 2018

Det er ikke troverdig at de ødelegger vinter-OL for denne russeren

IOC fortsetter å ødelegge for seg selv.

FRAMSTÅR IKKE RETTFERDIG: Foreløpig har vi ingen grunn til å tro at Sergej Ustjugov er utestengt fra OL på et riktig grunnlag. FOTO: Terje Pedersen/NTB Scanpix
FRAMSTÅR IKKE RETTFERDIG: Foreløpig har vi ingen grunn til å tro at Sergej Ustjugov er utestengt fra OL på et riktig grunnlag. FOTO: Terje Pedersen/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN sensasjonelle utestengelsen av Russlands største skistjerne Sergej Ustjugov kan bli sett på som en helomvending fra ledelsen i den internasjonale olympiske komite (IOC). Plutselig var ikke utestengelsen av Russland som nasjon et avtalt politisk spill mellom Vladimir Putin og IOC-president Thomas Bach likevel. Avgjørelsen får direkte konsekvenser idet lekene begynner om vel to uker.

Men så enkelt er det ikke. Så lenge betingelsene for å være med i OL forblir ukjente, hjelper det ikke mye at IOCs spesialoppnevnte kontrollkomite for Pyeongchang 2018 stopper et par av de største russiske stjernene.

Rettighetene til de som konkurrerer på ærlig vis, forblir like truet.

FOR hvordan skal vi alle kunne ha noen mening om hva som er ærlig og hva som er juks om ikke selve bevisvurderingen er åpen? Praksisen med lukket rett i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) er med rette blitt kritisert for sine stengte dører. Men CAS-dommernes avgjørelser er likevel til å ettergå i de åpne skriftelige dommene.

Det er et minstekrav når det gjelder å gi troverdighet til beslutningen om å stryke Sergej Ustjugov fra påmeldingslista til OL. Men det blir neppe innfridd. For IOC opererer med en helt annen rettsforståelse.

I BESLUTNINGEN om å stryke 111 av de opprinnelig 500 utøverne som den russiske olympiakomiteenhar nominert til OL, legger IOC vekt på anonymitet. Nettopp det at kontrollkomiteen ikke fikk et sett kriterier som de skulle sjekke russerne etter, blir framhevet som en stor fordel.

Kontrollgruppa skulle få bruke alt innsamlet etterretningsmateriale som de selv ville. Til slutt skulle dette lede fram til en «individuell og anonym vurdering» av hver sak.

Denne prosedyren ble ifølge IOC valgt fordi bevegelsen har «full tillit til de internasjonale ekspertene» i den kontrollkomiteen IOC selv har utnevnt.

DET er godt mulig den tilliten er riktig. Den franske eks-sportsminister Valerie Fourneyron, komiteens leder, forsikrer nå at hver utestengelse er blitt behandlet individuelt og anonymt. De visste altså ikke at for eksempel Sergej Ustjugov var en av de 111 som etter en enstemmig avgjørelse i gruppa endte opp med å bli strøket.

Det er i seg selv en rettferdig prosedyre, men mangler en avgjørende offentlig konklusjon:

- Hva var det som gjorde at Ustjugov og de andre ikke får stille til start?

I dag kan vi tippe på at det var selve Sotsji-deltakelsen. At han som den sterke skiskytteren Antony Shipulin strykes fordi de var en del av et manipulert russisk OL-lag i 2014. Men her stopper også sammenligningen. For mens Usjugov sannsynligvis ikke ble testet i Sotsji, har Shipulin som ankermann på det russiske gullaget i skiskytterstafetten levert minst en ren prøve derfra. Dette er jo et gull Russland har fått beholde.

EN effektiv kamp mot doping kan ikke basere seg på slik tipping. Her må alt i de enkelte sakene fram. Hvis dette hemmeligholdet fortsetter, blir det bare mer mistenksomhet og mer svindel.

For nå vet vi bare at Sergej Ustjugov er dømt ut av OL. Hva han er dømt for, vet bare en liten kontrollgruppe og i verste fall han selv. Inntil vi får vite mer framstår utestengelsen urettferdig.

Nå er det rett og slett ikke troverdig at de stenger OL-døra for denne russeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!