Lahti-VM 2017:

Det er ikke Ustjugov som provoserer oss. Bare de utspekulerte svenskene

Uklokt å hente inn medieklovner for å hisse opp stemningen.

INGEN PROBLEM: Det er ikke Sergej Ustjugov som provoserer i Lahti-VM. Det er svenskene. Her er russeren i hyggelig prat med Finn-Hågen Krogh etter sitt første gulløp. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
INGEN PROBLEM: Det er ikke Sergej Ustjugov som provoserer i Lahti-VM. Det er svenskene. Her er russeren i hyggelig prat med Finn-Hågen Krogh etter sitt første gulløp. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET er flott at Sverige har kommet til dette verdensmesterskapet på ski med faner som krever en ren sport. For vi får som regel den toppidretten vi vil ha. Nekter mange nok å akseptere svindel, forsvinner jukset mer og mer.

Men det holder ikke å marsjere over resten av skisporten i moralsk takt. De som vil denne idretten vel, er samtidig nødt til å bruke både hjertet og hodet for å finne ut hvordan det med renest mulig langrenn kan bli en ny virkelighet for helt ulike sportslige kulturer.

Det er her det svikter hos mange av våre beste naboer. For nå er det svenskene som provoserer og ødelegger for antidopingarbeidet. Ikke verdensmester Sergej Ustjugov som feirer gullene sine med å takke en EPO-dømt landsmann for hjelpen.

USTJUGOV har et nært forhold til den gamle storløperen Jevgenij Dementjev; OL-mesteren fra 2006 som tre år seinere ble tatt for bloddoping under Tour de Ski. Hvor lenge han har holdt på med slikt vet vi ikke. Bare at det russiske langrennsmiljøet som all annen planstyrt toppidrett i dette landet, har vært preget av dop fra etterkrigstida helt fram til i dag.

FORBANNET: Sergej Usjtugov bekrefter Petter Northugs observasjoner om at han var rasende på medaljeseremonien i går. Da han kom hjem, fikk han en gladmelding og et tips fra en eks-doper. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Den svenske kommentatoren Ludvig Holmberg i Expressen synes denne interne russiske takketalen var veldig provoserende:

- Da jeg hørte Ustjugov si det, tenkte jeg: «Hvorfor? Hvorfor? Hvorfor?» Det er så unødvendig. Dementjev har vært utestengt for EPO og er et symbol på juks og doping, forklarte Holmberg lett dramatisk til Dagbladet.

Ved ettertanke er vel dette heller som forventet:

  • . Det følger jo ingen utpreget skam ved å være en dopet sportshelt i Russland.

Derfor takker Sergej Ustjugov sine dopete kamerater som vi takker våre rene.

MENS Ustjugov ikke vet mer om rett og galt enn han har lært i det etisk skakkjørte russiske toppidrettssystemet, hviler ansvaret adskillig tyngre på de som både må ha lært og forstått. Og da er vi umiddelbart i Sverige:

  • For svensk idrett har som oss både et miljø og et publikum som aldri har akseptert at det er sånn passe greit å dope seg til suksess.

Hvorfor Peter Reinebo, sjefen i Sveriges Olympiske Komite, Johan Sares, sportsjefen i det svenske skiforbundet og flere kommentatorer likevel hamrer løs på det norske skimiljøet uten engang å ha lest rapporten fra det internasjonale granskingsutvalget som har undersøkt medisineringen av langrennsløperne våre, er ikke til å forstå.

Det er en likegyldighet i forhold til kunnskap som ødelegger for en konstruktiv debatt om hvordan sporten skal ta vare på helsa til utøverne sine. Dessuten sprer dette mistanker som over tid bryter ned den felles svenske og norske historiske motstanden mot det å jukse seg til resultater.

I DE siste månedene har denne ukulturen spredd seg til tunge samfunnsaktører som de største svenske avisene og Sveriges Television (SVT). Dopingdebatten er redusert til sirkus klappet fram av de redaktørene som mest av alt vil ha høyest mulig leser -og seertall.

Selv Aftonbladet som ellers har flere kunnskapsrike skikommentatorer, har i anledning VM hentet inn sin gamle klovn Lasse Anrell til TV-sendingene:

- Ski-VM er blitt det heteste for svenske TV-seere. Alle norske fuskerne, de finske doperne og de trivelige svenskene som skal slå disse. Dette blir episk, ertet Anrell før start.

Selvsagt er han for innlært dum til å tirre. Det provoserende i dette skuespillet er medieledere som synes dopingspørsmålet ikke er viktigere enn at det bare er å spille opp dumheten.

DET samme gjelder SVT som lar sin programleder Hasse Svens reise rundt med det gamle, dementerte materialet fra den fallerte dokumentaren «Blodracet». Siden Svens sist gang med høyst håndskrevne notater fra den finske skiskurken Kari-Pekka Kyrö mislyktes i bevisføringen av norsk langrennsdop, har han ikke lært noen ting om kildekritikk:

- Nå ødelegger Norge Lathi-VM med sin astmadoping, sier uskolerte Svens etter at granskingsutvalget med nordiske astmaekspertise har slått fast det stikk motsatte og erklært alle slike påstander som døde.

DE som likevel holder liv i disse innholdsløse provokasjonene er mediene som ukritisk gjengir de forskjellige utspekulerte innspillene fra såkalte svenske «eksperter»; altså de som ikke engang har klart å lese igjennom en sentral faglig rapport om det de kommenterer.

Som for eksempel Hasse Svens sin siste fordømmelse av Marit Bjørgen etter at verdens beste skiløper gjennom alle tider dediserte gullet på 15km til Therese Johaug:

- Å hylle en utestengt utøver på dette viset er smakløst, kommenterte Svens som om han vet noe som er verdt å vite om doping og smak.

Det virkelige usmakelige her er at vi som svenskene rører sammen skyldige og uskyldige på et vis som gjør at det ikke lenger blir noen forskjell på rett og galt.

Og at vi gjør det med overlegg.

LATTER: Sergej Ustiugov må som regel ha tolk under intervju. Men her begynner han å le av reporterens spørsmål til Nikita Kriukov på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer