Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er ikke vanskelig å se for seg et scenario der Carlsen taper

Kasparov sammenlikner nordmannen med Harry Potter.

- HARRY POTTER: Sjakklegenden Garry Kasparov (t.h.) sammenlikner Magnus Carlsen (t.v.) når han forklarer hvorfor han ikke kunne takke nei til å trene nordmannen i 2009. Samarbeidet ble avsluttet etter et år. Nå håper og tror Kasparov på VM-seier for Carlsen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
- HARRY POTTER: Sjakklegenden Garry Kasparov (t.h.) sammenlikner Magnus Carlsen (t.v.) når han forklarer hvorfor han ikke kunne takke nei til å trene nordmannen i 2009. Samarbeidet ble avsluttet etter et år. Nå håper og tror Kasparov på VM-seier for Carlsen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den russiske sjakklegenden Garry Kasparov driver for tida valgkamp for å bli president i det internasjonale sjakkforbundet FIDE.  Underveis skal han blant annet besøke et par partier under VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan «Vishy» Anand.

Kasparov skriver i Business Insider at da han nylig ble spurt om tittelkampen blir lett match for Carlsen, var svaret hans ettertrykkelig negativt.

- Carlsen er favoritten fordi resultater og objektive kvaliteter må bety noe, men det blir ikke enkelt og det er ikke vanskelig å se for seg et scenario der han taper kampen. Anand har dyp erfaring på alle nivåer, og det medfører fordeler både i praktiske og psykologiske forberedelser.

Trente Carlsen Kasparov kjenner begge de to VM-motstanderne. Han møtte Anand i en tittelkamp allerede i 1995, året da Magnus Carlsen fylte fem år.

14 år seinere, etter at han selv hadde lagt opp, fungerte Kasparov som trener for Carlsen i en periode.

- Selv om jeg ikke akkurat var på jakt etter en jobb som trener da vi jobbet sammen i et år i 2009, hvordan kunne jeg motstå det? spør Kasparov, og sammenlikner det norske sjakkvidunderet med den unge trollmannen som er helten i J. K. Rowlings populære bøker.

- Jeg er ingen skjeggete Humlesnurr, men det var umulig å ikke se Magnus som en slags Harry Potter, et supertalent bestemt til å bli verdens beste og å sette et dypt merke (et lynnedslag?) på det gamle spillet vårt, skriver Kasparov.

- Carlsen er favoritt Kasparov mener Carlsen er den opplagte favoritten basert på tross av manglende erfaring, basert på at prestasjonene hans de siste årene har vært så mye bedre enn Anand, som er på vei ned fra sitt beste nivå.

Han skriver også at flere har sagt at han, som en sjakkveteran, burde holde med den «gamle mannen» Anand og ikke 22-åringen som slo rating-rekorden hans og som vil dele rekorden hans som tidenes yngste verdensmester om han slår Anand.

- Men selv om jeg ikke kan si at jeg kjenner noen glede når en av rekordene mine faller, vil en seier til Carlsen også være en seier for sjakkens verden. Tronskifte, nytt blod, et nytt ansikt - alle disse klisjeene er klisjeer av en grunn. Magnus er en dynamisk ung mann som ivrer etter å promotere sporten, å øke statusen til sjakken ved siden av sin egen, og som kan inspirere en ny generasjon med sjakkbarn (og sjakksponsorer) verden rundt.