Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Damelandslagstrener fotball:

Det er ingen feil med en svensk landslagstrener, bare han ikke er altfor svensk

Norges Fotballforbund  har ansatt Martin Sjögren (39) som landslagstrener damer A. Martin Sjögren hvem da? 

KAN BLI BRA: Toppfotballsjefen, svensken og fotballpresidenten: Nils Johan Semb (tv) sonderte seg fram til kandidaten, fotballpresident Terje Svendsen og styret godkjente valget og slik ble Martin Sjögren fotballjentenes nye landslagstrener. Om han er litt mindre svensk enn det svensk damefotball er kjent for kan det gå veldig bra. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KAN BLI BRA: Toppfotballsjefen, svensken og fotballpresidenten: Nils Johan Semb (tv) sonderte seg fram til kandidaten, fotballpresident Terje Svendsen og styret godkjente valget og slik ble Martin Sjögren fotballjentenes nye landslagstrener. Om han er litt mindre svensk enn det svensk damefotball er kjent for kan det gå veldig bra. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet): Klokka 11.00 i formiddag fikk Ada Hegerberg og fotballjentene endelig sin landslagstrener. Inn kom en mann ingen har sett før. Men sånn er dessverre fortsatt damefotballen selv om lønna som landslagstrener er oppjuster med over femti prosent siden Roger Finjord kastet kortene i september.

Den er for spesielt interesserte.

Og for de som ikke får trene herrelag.

- DET HAR VÆRT en lang prosess, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb da ansettelsen var et faktum. Det er helt sant. Han sa også "vi er klare på at vi står igjen med den sterkeste kandidaten". Det er en sannhet med betydelige modifikasjoner. For faktum er at NFF har gravd dypt, at flere har sagt nei og at Martin Sjögren ikke var førstevalget.

Dermed ikke sagt at han ikke kan lykkes.

BARE SÅ DET er helt klart: Jeg er en av dem som ikke hadde kjent igjen Martin Sjögren som framgangsrik svensk damefotballtrener om vi hadde kollidert på Karl Johan. Jeg er også en av dem som ikke hadde satt femti øre på navnet hans om Nils Johan Sembs utvalg av kandidater hadde blitt offentliggjort i prosessen. For det var ikke en for norsk fotball dønn ukjent svenske vi tenke oss da vi snakket med spillerne, tenkte så det knaket og prøvde å danne oss et bilde av treneren som i første omgang skal gjøre sommerens EM til en norsk suksess.

Men det var det vi fikk.

OG DET KAN gå veldig bra om han ikke er altfor svensk. Det vil si, om han ikke er snytt ut av fotballfilosofien til svensk damefotballs gudmor, Pia Sundhage, suksesstreneren som internasjonalt fikk mer ris enn ros da hun ledet Sverige til sølv i Rio. For selv om det selvfølgelig både er viktig og riktig å ha et godt motspill er det også viktig å ha et spill.

Norge skal ikke, kan ikke og må ikke spille som Sverige.

OG MARTIN SJÖGREN lover det. At vi ikke skal være som Sverige. Eller for å si det på en annen måte; han sier at vi ikke skal være det. Vi skal ikke være mest interessert i spillet uten ball. Men i det ligger det selvfølgelig også at forsvarsevnen skal forsterkes og den moderne fotballens overgangsspill utvikles.

Det er viktigere å være smart enn romantisk.

MEN ER HAN så heldig å ha Caroline Graham Hansen mer tilgjengelig enn sin forgjenger sitter jeg med en følelse av at spillet mot etablert forsvar, fordi Wolfsburg-spilleren har kvaliteter til å skape ubalanse gjennom å gå av hvem som helst, uavhengig av nivå, håper jeg vi får se et norsk landslag som kan skape ugagn og score mål den veien også. Vi har i hvert fall spilleren som kan trylle. Og sammen med Caro kan mange bli gode.

Gitt anledning.

MARTIN SJÖGREN HAR ingen internasjonal erfaring ut over at han har fulgt med i internasjonal damefotball. Det er en mangel og en boks Nils Johan Semb aldri fikk krysset av på lista over spesifikasjoner viktig for jobben. Men han har 13 års fartstid i svensk damefotball, tre seriemesterskap og to cupgull samtidig som han er mannen bak Linköpings generasjonsskifte, en prosess som ledet til seriegullet i Sverige denne høsten.

Og det var det siste, hvordan han har utviklet unge spillere, som ga ham jobben.

NORGE HAR ET ungt lag med stort potensial. Det vet vi. Samtidig har Norge et lag som må levere resultater. Det krever vi. Og selv om NFF snakker om et langt løp og at VM 2019 skal gi OL-plass i 2020, vil Martin Sjögren selvfølgelig bli målt på EM-sluttspillet i Nederland til sommeren.

Det må han bare finne seg i.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!