Det er ingen forskjell på folk

ATEN (Dagbladet): Framfor noen andre i norsk idrett - være seg lag eller individuelle utøvere - er Rosenborg til for å skape opplevelser for folket.

Det er derfor døra alltid står på vid gap - det er derfor trønderne er så gode. Og når de for andre gang i klubbens historie reiser ut av Norge for å spille seg inn blant Europas åtte beste klubblag, så omgir de seg ikke med mystikk og sikkerhetsvakter.

Isteden tar de med seg koner og unger.

Og:

Hadde de internasjonale karantenebestemmelsene vært annerledes ville husdyra vært her også.

- Vi er veldig sosiale, sier Nils Arne Eggen. - Det nytter jo ikke å være så mye sammen uten å være nære venner. Og derfor er veien fra produksjonsgolvet til styrerommet veldig kort i Rosenborg.

- Det er ingen forskjell på vaskekoner, spillere, trenere eller ledere.

Mot klima og kapital

Etter mine begreper er Rosenborg den klareste kandidaten til Folkets Idrettspris. Ikke bare fordi de kvalifiserte seg til Mesterligaens kvartfinale i mars, men fordi de er Rosenborg - folkets lag. Og du skal lete lenge etter en ansvarshavende på høyt idrettsnivå som sier følgende under regntunge skyer på Akropolis:

- Det hjelper ikke å være gode til å spille fotball hvis man går rundt og oppfører seg som en gjeng drittsekker.

Men:

- Andre bør se på det vi har gjort og vurdere deretter, sier Nils Arne Eggen. - Det er ikke min oppgave å sette Rosenborgs prestasjoner i perspektiv i en sammenheng som dette. Men vi har klart noe stort med et ugunstig utgangspunkt.

- Vi har klart å konkurrere med KK - klima og kapital.

Idrett er underholdning

Det siste er Eggen og rosenborgerne mest stolte av. At det virkelig går an er det som varmer mest. Og bak det ligger den iboende troen på at det nytter å utvikle egne spillere. Når skolelæreren fra Orkdal snakker heter det pedagogiske ferdigheter.

- Det du har skal du bruke til å gjøre andre gode, forklarer han. - I Rosenborg er du ingen ting uten alle de andre.

To ting er grunnleggende i den utviklende virksomheten fra det hvite huset på Lerkendal. Eggen sier:

- Like viktig som fotballen er den enkelte spillers totale utvikling. Det vil si at vi ønsker at gutta skal ha en liten jobb eller studier ved siden av fotballen. Og så ser vi på det vi driver med som idrett.

Og husk:

- Rosenborg er til for å underholde.

Fortsetter som før

Etter 10 sesonger på rad, et stappfullt premieskap og nasjonens nesegruse beundring overlater Nils Arne Eggen det sportslige RBK til Trond Sollied. Sannsynligheten og de innlærte kvalitetene taler for at det skjer med enda en kvartfinale i Mesterligaen. Og så skal det fortsette - med gubbens overoppsyn fra det lille hornet på veggen. Og med like åpne dører.

- Alle må få lov til - hvis de ønsker det - å ta del i det vi driver med. Både innad og utad, alle er velkomne. For det er Rosenborg det, det er sånn vi er.

- Er det mulig så stiller vi opp på alt - til enhver tid.

Sier Nils Arne Eggen.

<B>VISDOMSORD I AKROPOLIS:</B> Du skal lete lenge etter en ansvarshavende på høyt idrettsnivå som sier følgende under rengtunge skyer på Akropolis: - Det hjelper ikke å være gode til å spille fotball hvis man går rundt og oppfører seg som en gjeng drittsekker, sier Nils Arne Eggen.
<B>Nils Arne Eggen</B>