SLO TILBAKE:  Jørgen Graabak  tok sin første verdenscupseier i februar. Nå går han offensivt ut før VM. Foto: NTB Scanpix
SLO TILBAKE: Jørgen Graabak tok sin første verdenscupseier i februar. Nå går han offensivt ut før VM. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Det er ingen som slår meg hvis jeg får ut potensialet mitt

Offensiv Graabak.

FALUN (Dagbladet): Med kniven på strupen gikk fjorårets dobbelte OL-vinner Jørgen Graabak inn til en seier og to plassplasseringer i Val di Fiemme i månedsskifte januar/februar.

- Det var dritbra. Det var en helg som alt var i mot meg. Jeg var utenfor laget, folk forventet at jeg skal være i toppen, jeg måtte prestere, og samtidig var det på en arena hvor jeg har hatt min største nedtur (VM i val di Fiemme for to år siden - Graabak mener han ødela for VM-gull på lagkonkurransen). Alt lå litt rette for en legendarisk  feilskjær, men jeg er godt fornøyd med at det gikk så bra.

Tross en tung sesong er humøret på topp hos Graabak Det er ikke langt mellom de lure smilene, og som en del av trønderbataljonen er både uforståelige hashtags og frekke kommentarer aldri langt unna. Han beskriver egen form som en dass, forklarer åpent om motgangen og hvordan han har holdt humøret oppe ved hjelp av gode lagkamerater og en god porsjon selvironi.

Og før VM i Falun går Graabak offensivt ut:

- Hvis jeg får ut potensialet mitt, er det ingen som slår meg, sier han til Dagbladet.

Tung sesong Men det har vært langt unna potensialet hans i år. Riktignok har han røsket med seg tre verdenscupseiere i langkonkurranse, men individuelt ble det ikke en seier før 2.februar 2015.

Det har slitt på psyken for mannen som vant OL-gull før han hadde en eneste verdenscupseier.

Etter gullet ble det en helt ny hverdag for 23-åringen fra Byåsen. Plutselig forventet alle at han skulle være på pallen hver helg.

Det har vært tøft.

- Hvorfor har du slitt i år?

- Jeg har vært i god fysisk form, kanskje bedre enn i fjor til og med. Men med andre forventinger både fra meg selv og andre, er det en helt annen posisjon jeg er i.  Den har jeg undervurdert, og jeg ble tatt på senga. Spesielt i midtpartiet av sesongen.  I fjor var de veldig bra å bli nummer fem - i år får jeg spørsmålet: Hvorfor vant du ikke?

- Opplever du det som urettferdig?

- Sånn er det. Det er normalt. Når du vinner OL-gull, er det det folk husker. Da forventer de at du skal vinne hver gang. Det er litt urealistisk, men normalt at det blir sånn, og da må man bare akseptere det.

Forventer laggull Det norske laget har gjort det sterkt på lagkonkurransene i år. Mange forventer gull også i VM. Graabak er en av dem:

- Jeg forventer at vi tar laggull - det blir viktig - og det skal vi gjøre. Det er skummelt å si det, men det er vi gode nok til, sier han.

Individuelt har han ikke like store forhåpninger, selv om målene er skyhøye:

- Jeg har ikke vært stabil nok i toppen til å utpeke meg som en favoritt, det er mange som er en mye større favoritt enn meg. Men jeg er olympisk mester i storbakke, og det er der jeg har gjort det best i år, så det er nok der den største muligheten ligger individuelt, forklarer Graabak.

• Kombinertguttas første konkurranse er fredag. Kombinertgutta har pressetreff klokka 10.30 i dag.